Ваксината срещу коронавируса - по 1.78 евро за страни в ЕС

Ваксинацията ще се извършва с две дози
20 окт 2020 22:51, Петя Славова
84
Ваксината срещу коронавируса - по 1.78 евро за страни в ЕС
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

По 1,78 евро ще струва на всяка страна от Европейския съюз една доза от ваксините срещу коронавирус, договорени от Европейската комисия с фирмата AstraZeneca, съобщи испанската агенция ЕФЕ, цитирана от Dariknews.bg. Общата цена на дозата е 2,90 евро, като 1,12 евро от нея се покрива от Европейската комисия, останалите 1,78 евро – от всяка от страните членки. Една ваксинация ще се извършва с 2 дози.

Още по темата

Испанският министерски съвет вече упълномощи предварителната покупка на ваксините – общо 31 555 469 дози, като в страната се надяват 3,1 милиона от тях да пристигнат още през декември, ако препаратът на фирмата издържи всички проверки за сигурност. В момента вървят тестовете от трета последна фаза. Всяка ваксина на AstraZeneca е с двойна доза, крайният срок за тяхната доставка е юни 2021 г., като в Испания тези 31,5 млн. бройки ще стигнат за имунизирането на 15 милиона души.

Договорът, сключен от Европейската комисия с фирмата за доставка на 300 милиона дози за страните членки на стойност от 870 милиона евро, бе капариран с преведени от ЕК 336 млн. евро за компанията.

Европейската комисия (ЕК) има сключени още 2 договора за доставки на ваксини за страните от ЕС с фирмите Sanofi (за 300 млн. дози) и с Johnson&Johnson (за 200 млн. дози).

Към момента се водят преговори за сключване на подобни контракти с други производители на ваксини против коронавируса – CureVac, Moderna, BioNTech/Pfizer.

Приоритетно ваксиниране в страните от ЕС ще получат:
- медицинските служители,
- жителите над 60-годишна възраст,
- рисковите пациенти,
- важни групи от обществото извън здравния сектор,
- работещи, чиято професия не позволява социално дистанциране,
- уязвими социално слаби и други рискови групи от населението.

От октомври до декември 2020 г. страните от Европейския съюз трябва да обезпечат нужния капацитет за извършването на ваксинация срещу коронавируса, както и да осигурят лесен достъп до ваксините на целевите групи от населението – и като достъпност, и като физическа близост.

От октомври нататък държавите трябва:
- да се подготвят за получаването на ваксини с различни характеристики, съхранение и транспортни нужди;
- да гарантират, че имунизационните информационни системи и други регистри за ваксинации се актуализират и са готови за обработка на данните за ваксинацията;
- да осигурят ясна комуникация относно ползите, рисковете и значението на ваксините срещу COVID-19;
- държавите-членки и органите за обществено здраве трябва да се подготвят за провеждане на проучвания, независимо от интересите на индустрията, на ефективността и безопасността на ваксините.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още по темата: ваксинаЕСкоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пукната стотинка няма да дам за тия отрови. Нека Боко Тиквуна и швестерчето Ангелов показно да си поставят по една ваксина отзад.
36
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще пратим делегация до генерала, от Слави Чалгаров, Мангъров, Миролюба Бенатова.Да се върне и да дава по 3 пресконференции на ден. Тези тримата го изгониха и те трябва да го върнат.
35
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Черният генерал се връща и Бенатова ще го помоли за прошка и да се върне, за да спаси страната.Миролюба Бенатова на колене пред Черния генерал, целува му ръка и иска милост и спешни мерки.
34
9
 
14
 
! Отговори
УМЕН преди 3 години
На 03.11.2020 Тръмп ще бъде преизбран и хиларосатанинската ПЛАНдемия приключва!Бау-кането на туземните соросоклакьорки също. Чао, вирос нема, а след трети и вас нема да ви има, швестеери.
33
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Южна Америка ще разбере от ваксинирането този път .Общо взето всички компании се насочват натам да тестват ваксините си . Заразени колкото иска човек
32
2
 
7
 
! Отговори
Генбенг фейшъл бизар преди 3 години
Букаке от кожени ваксини за соросспиите.
31
5
 
15
 
! Отговори
деБил Гейтс преди 3 години
Не една стотинка, ами и един зимбабвийски цент няма да дам. Преотстъпвам моята на соросомажоретния троол тук да си нахака две. Срещу заплащане, разбира се.Ще му я продам за 1.79 евро
30
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксината срещу коронавируса - 1.78 евро бройката. Колкото един бонбон. Пита се: кой доплаща за производството и? И защо?
29
7
 
3
 
! Отговори
Ама преди 3 години
... нали руската (тая за прасетата де) щеше да бъде само 10-13 евро, а пък западните щяха да бъдат по няколко стотин ...... поне така казаха руските *** тук.
28
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксината е произведена още преди години. Няма предприятия с такава продуктивност - 300 милиона ваксини за ЕС само за два месеца. Предполага се, че за САЩ и Русия ще има още половин милиард ...а мармота си завивал ваксини в станиол.
27
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми то БАЙЕРН_МОНСАНТО да я беха произвели, още ПО_ГОЛЕМО доверия щяха да имат на фирмата ЕВРОПЕЙЦИТЕ и АМЕРИКАНЦИТЕ:))))
26
8
 
11
 
! Отговори
ДртПрч преди 3 години
След година-две, като я изпробват на балъците и наистина вече със сигурност докажат, че е безопасна, може пък да се замисля дари да не си туря една.Ако дотогава още на някого му дреме за тоя вирус.
25
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Astra Zeneka dva pyti q spirat vaksinirat s maimunski serum vreden za xorata i edin ot dobrovolcite vlqzyl u tqx prez pokriva drug prez prozoreca tretai se kachil na ulichnata lampa i zatova otischli v Braziliq tam na kogoto slojat pone lovi gorata aaxaaxaaxax
24
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До DARKКовид сам по себе си е Certificate Of Vaccination Identification (COVID)Така, че аре стига пропаганда.
23
8
 
4
 
! Отговори
DARK преди 3 години
До ПадаряСам по себе си COVID-19 e мутирала настинка така , че ако мутира обратно до настинка няма да има нищо лошо. Ваксините трябва рязко да спрат разпространението на текущата мутация и до година две да я терминират. Тя че ще си остане в некое и друго село или катун ще си остане но вече няма да има капацитета да стане глобална пандемия пример черната чума още я има.
22
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази ваксина още не е минала тестовете, а вече тече масовото производство. Тук и на най-големият *** ще му светне, че има нещо гнило.
21
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Майко мила, как бързат ха-хаНе виждате ли, че им пари под задниците? Кой луд ще се ваксинира заради нещо което не е открито, изолирано, изследвано и чак тогава тествано за да се създаде ваксина.Това ще е най големия удар на тъмната страна в историята на света. Милиони ваксинирани на базата на една рисунка на вирус по телевизията.
20
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
за БГ ПАК второ качество ваксини, че по-бързо да Омрем. Били Гейт/ я се стегни, вдигай цената на виндовса
19
2
 
4
 
! Отговори
Ваксинирам преди 3 години
И грозни жени.
18
2
 
6
 
! Отговори
Копмунизма умре преди 3 години
До Зоротеста на едро за над 10 000 бр. струва 1,2$ ,маската 0,001$.....