На Острова го закъсаха, няма български работници, няма пуйки за Коледа

Било трудно да се обучат британски работници заради ограниченото време
22 окт 2020 18:00, Нели Христова
210
На Острова го закъсаха, няма български работници, няма пуйки за Коледа
Снимка: Pixabay

Британската асоциация на птицевъдите оказва натиск върху правителството да направи изключение от карантинните мерки, наложени заради Ковид-19, за чуждестранни сезонни работници, предаде Франс прес.

Ако това не стане, в чиниите на британците за Коледа може да няма пуйки, предупреди браншовата организация.

Предложеното изключение да обхване поне 1000 сезонни работници от Полша, Румъния, Унгария, България, Чехия и Словакия към края на октомври, за да могат производителите да се справят с липсата във Великобритания на работници с необходимите квалификации за клане и обработка на птиците, призова Британският съвет по птицевъдство.

Не е възможно да обучим британски работници предвид ограниченото време, отбеляза асоциацията в комюнике, получено от АФП.

Ако тези работни места останат незаети, това ще има голямо влияние върху производството и съответно върху цената на храната, което крие риска хората да не могат да си позволят да имат празнични ястия на трапезата си за Коледа, заявява главният изпълнителен директор на Британския съвет по птицевъдство Ричард Грифитс.

Празниците в края на годината и без това са изложени на опасността частично да бъдат провалени от мерките за социална дистанция, наложени заради втората вълна на коронавируса в страната, която пострада най-много от пандемията в Европа.

Преходният период след Брекзит изтича в края на декември и организацията напомни, че с началото на нова глава от историята на страната извън ЕС, е по-важно от всякога да се разработят мерки, които подпомагат производителността, създаването на работни места и засилването на продоволствената сигурност.
Всяка година се продават около 9 милиона британски пуйки, но птицевъдите са изправени пред особена ситуация тази година заради пандемията от Ковид-19 и забраната за събиране на хора, които не са от едно домакинство.

Ако тази мярка продължи до Коледа, тя би могла да намали търсенето на едри птици, подходящи за големи трапези, и да го пренасочи към по-малки разновидности.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари