Европроучване: 71% от българите не вярват на правителството, 75% на НС

Тревожим се от икономическата обстановка
23 окт 2020 15:48, Елка Василева
124
Европроучване: 71% от българите не вярват на правителството, 75% на НС
Снимка: архив, БГНЕС

Мнозинството от българите заявяват, че икономическото положение е тежко, че растящите цени ги тревожат и че нямат голямо доверие на правителството и Народното събрание. Това показват данни от проучване, осъществено в края на юли и представено днес от Европейската комисия, предаде БТА.

На въпрос какво ги тревожи най-много, българските участници в общоевропейското допитване поставят на първо място икономическата обстановка (43 на сто) и растящите цени (37 на сто).

Според 82 на сто от българските участници икономическото положение у нас е много лошо, а 53 на сто заявяват, че финансовото състояние на семейството им не е добро.

За сравнение в ЕС средно 64 на сто от отговорилите оценяват като лошо икономическото състояние на страната, в която живеят, а 28 на сто съобщават за финансови тревоги в семейството.

В ЕС 49 на сто от участниците очакват в следващите 12 месеца обстановката да се влоши, а у нас на това мнение са 43 на сто. Подобрение очакват 20 на сто в ЕС и 17 на сто у нас. Мнозинството у нас (61 на сто) и в ЕС (58 на сто) не очаква промяна в следващата година в личното им положение.

Недоверие в националното правителство в нашата страна изразяват 71 на сто (при средно 56 на сто в ЕС), а в Народното събрание - 75 на сто (58 на сто недоверие в националните парламенти в ЕС).

Доверие в ЕС изразяват 48 на сто от българските участници в допитването и 43 на сто от останалите. В положителна светлина виждат ЕС 53 на сто у нас и 40 на сто от останалите.

Мнозинството от 59-60 на сто изразява оптимизъм за бъдещето на ЕС. Малко над половината българи (52 на сто) и ясно мнозинство сред останалите (70 на сто) заявяват, че се чувстват граждани на ЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
3
 
18
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 години
Уместен е извода,че повечето виждат бъдещето си в ЕС,но не и в България....
6
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Журналята само насаждат омраза!Вие кво искате в този тежък момент за държавата!Разсипахте я!
5
10
 
11
 
! Отговори
ДО 25% преди 3 години
Останалите до 100% са Полицаи , Държавни Висши Служители , Партиици и Кметове от ГЕРБ . Аз Вярвам на ГЕРБ и да живее Бойко Борисов и ГЕРБ - колкото толкова .
4
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не голямо доверие, НИКАКВО доверие нямаме в МС и НС!Оставка, съд, затвор и пълна конфискация!И да ходят пеша към ЦСЗ.
3
3
 
9
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
аз не вярвам на никои и за нищо вярвам само на вируса които ще ни опраскаако ни докопа
2
14
 
16
 
! Отговори
Е преди 3 години
Нека направят проучване колко процента от испанците имат доверие в лявото им правителство, или колко от британците - в Джонсъновото, стига са се занимавали само с нас за тия неща !
1
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак насаждане на напрежение!Спрете бе!Вируса удари Божков ТВ,сега вие започнахте!Ай сиктир!