Коронавирусът се връща с пълна сила в Европа

Рекорден брой новозаразени в Чехия, ограничават излизането от дома в Словакия
24 окт 2020 13:56, Елка Василева
101
Коронавирусът се връща с пълна сила в Европа
Болни от Холандия биват прехвърляни за лечение в Германия. Снимка: БГНЕС

В Чехия за изминалото денонощие са установени рекорден брой заразени с коронавируса - 15 252, предаде ТАСС. Това е с 1101 случая повече от предходния ден, съобщи здравното министерство.

От началото на епидемията в Чехия, която е с население от около 10,7 милиона, случаите на заразени са общо 238 323. Починали са 1971 души.

Епидемичната ситуация е сложна в цялата страна. Въведени са строги ограничителни мерки - затворени са училища, барове, ресторанти, спортни обекти и културни институции, както и повечето магазини.

Спрели са работа повечето от предприятията за оказване на услуги на население.

За неспазване на режима за носене на маска глобата е до 10 хиляди крони (около 400 евро).

Словашките власти пък ограничиха за следващите три седмици придвижването на гражданите заради ускоряващите се темпове на разпространение на коронавируса. Това съобщи Словашкото радио, цитирано от ТАСС и БТА.

Още по темата

За периода на действие на ограниченията словаците ще могат да излизат от дома си само за да ходят на работа и на лекар, за покупки на хранителни продукти, разхождане на домашни любимци и в други неотложни случаи. На полицията е разпоредено да контролира спазването на мерките. Нарушителите ще бъдат глобявани.

Най-строгите ограничения ще бъдат в сила до 1 ноември. Това е свързано със започналото в Словакия тестване на населението за коронавирус. По-рано премиерът Игор Матович заяви, че е необходимо "максимално да бъдат ограничени социалните контакти, за да не се заразяват гражданите преди тази изключително важна процедура".

Най-строга забрана за придвижване е въведена до 1 ноември в районите, където епидемичната обстановка предизвиква най-голямо безпокойство у медиците. Става дума за района на градовете Бардейов (Североизточна Словакия), Долни Кубин, Твърдошин и Наместово (Северна Словакия). Там дома си могат да напускат само тези, които имат справка за отрицателен тест за коронавирус, получен не по-късно от 23 октомври. На тях им е разрешено да пътуват до работа и да се разхождат за кратко.

Останалите граждани ще могат да излизат на улицата само в изключителни случаи - за да отидат до най-близкия хранителен магазин, за получаване на неотложна медицинска помощ или за да разходят домашните си любимци на не повече от 100 м от постоянния си адрес.

В същото време в Германия броят на потвърдените случаи на коронавирус внарасна с 14 714 до 418 005, съобщи институтът "Роберт Кох". Смъртните случаи са се увеличили с 49 до 10 003, предаде "Ройтерс".

В Берлин от днес влизат в сила нови правила за маските. За първи път от началото на пандемията жителите на столицата ще трябва да носят предпазни средства не само вътре в помещенията, но и на открито - на пазарите и на десетина най-оживени улици, както и навсякъде, където е невъзможно да се спазва дистанция от 1,5 метра. Досега маските бяха задължителни в магазините, обществения транспорт, музеите, библиотеките, училищата.

Затягат се и ограниченията за социалните контакти. До днес на открит въздух можеше да се събират до 50 човека, а на частни събития на закрито - 25, а сега лимитът се съкращава до 25 и 10 души съответно. Спазването на новите правила през уикенда ще се контролира от 1000 полицаи.

Властите в Германия постепенно затягат мерките, но засега не желаят да налагат локдаун както през март и април, сиреч да затварят кафенета, барове, ресторанти и учреждения. Такива радикални мерки прие баварският окръг Берхтесгаденер-Ланд, с около 105 000 жители.

Кметът на Берлин Михел Мюлер помоли гражданите да спазват действащите ограничения, за да не се повтори сценарият от пролетта. "Ако не успеем да забавим разпространениието на инфекцията, ще трябва да въведем допълнителни ограничения", каза той.

Маски на улицата ще трябва да носят не само берлинчани, но и жителите на други градове като Мюнхен и Кьолн. Нарушението се наказва с глоба, като всяка федерална провинция налага собствени правила - в Берлин глобата е от 50 до 500 евро, в Бавария - 150, в Тюрингия - 60. Освен това се глобяват онези, които при посещение на обществено място оставят неверни контактни данни - физическите лица плащат 50 евро, юридическите - ако не проследят нарушението - 1000.

В Дания ситуацията с коронавируса също се влошава.

Правителството на министър-председателката Мете Фредриксен обяви забрана на продажбите на алкохол през нощта и затегна ограниченията за частните и публични събирания в опит да спре рязкото увеличение на случаите на COVID-19, предаде ДПА.

"Коронавирусът не си е отишъл. Напротив, връща се с пълна сила", заяви Фредериксен на съвместна пресконференция в петък, 23 окмоври, с министъра на здравеопазването и шефа на Датската здравна агенция. Тя призова хората да не влизат в контакт с повече от 10 души извън собственото им домакинство като част от усилията за борба с вируса.

Продажбата на алкохол от понеделник ще бъде забранена след 22,00 ч., в съответствие с вече наложения край на работното време на баровете и ресторантите.

Сегашният лимит от 50 души за участие в частни и публични събирания се намалява на 10 души.

По-рано датският институт за обществено здраве (SSI -Statens Serum Institut) съобщи за нов рекорден брой на новите случаи на COVID-19 за денонощие - 859 за последните 24 часа, след предишния "рекорд" от четвъртък - 760 случая за денонощието.

Копенхаген - маските са задължителни в метрото.

Фредериксен съобщи също, че изискванията за носенето на маски също се разширяват - от 29 октомври, включвайки затворени пространства като супермаркети, кина, болници и младежки образователни центрове.

Датският граничен контрол ще бъде засилен до 2 януари.

Министърът на здравеопазването Магнус Хойнике предупреди, че Дания трябва да се подготви за рязко увеличаване на хоспитализациите и че здравната система ще бъде подложена на натиск през зимата. Страната с население 5,8 милиона души е регистрирала около 38 600 коронавирусни инфекции и 697 смъртни случаи, свързани с вируса.

В Хърватия през последните 24 часа са регистрирани рекордните 2242 случаи на зараза с коронавирус, а броят на активните случаи в Хърватия днес е 9745, съобщи Макфакс. Сред тях 731 пациенти са в болница, от които 52 са са апаратно дишане. Починали са 16 души, съобщи Индекс. В момента в страната 27 967 души са в самоизолация. До днес в Хърватия са тествани общо 437 048 души, от които 8 087 през последните 24 часа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
7
 
14
 
! Отговори
... преди 3 години
И да се барикадираме с два чувала тоалетна хартия по къщите все тая. Нито ще изчезне, нито нищо. Само паника. Хора, вече в болниците в спешните не приемат без тест!!! Как да направиштакъв в 22ч!? Колко народ трябва да измре от други болести или злополуки,или каквото и да е друго!? Извинявайте,но по данни до днес за починали 1077 души. Мир на праха им, но е пренебрежимо малко на 108 000 души умрели за 2019г. Даже Кантарджиев обърна палачинката, че не толкова страшно, но гелдайте НОЩ... ТХ
66
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До дъртия пръч: Страх ме е от зомбираните , че ако кихна, ще ме набият. Не ме е страх от глобите, нито от вируса. Как да се опазя ми е проблемът. Те са зомбирани маскирани тълпи.
65
8
 
13
 
! Отговори
ДртПрч преди 3 години
Колкото по-невидимо е нещото, с което плашиш хората, толкова по-голям е ефектът.Ето - християнството завладя Европа и света със страха ит нвкакво въображаемо задгробно наказание. Вярващи дe6uлu ce намират и след 2 000 г. Вирусът също е невидим. Следователно ужасът е велик.Така се владее свят - чрез невидим източник на страх.
64
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мислите, че не сте въоражени? Винкел, мачете, брадва, нож, бокс, дебелостенна тръба, лютив спрей, камъни, бордюри, луминисцентни лампи ...Лепкав огън - нaпaлM:Бензин, нафта, нафталин и вътре стържете яко сaпуH.Димки:Навивате здраво вестници и ги стягате максимално, накисвате в разтворена амониева селитра (гъста каша) и сушите.
63
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мислите, че не сте въоражени? Винкел, мачете, брадва, нож, бокс, дебелостенна тръба, лютив спрей, камъни, бордюри, луминисцентни лампи ...Лепкав огън - ***:Бензин, нафта, нафталин и вътре стържете яко ***.Димки:Навивате здраво вестници и ги стягате максимално, накисвате в разтворена амониева селитра (гъста каша) и сушите.
62
7
 
15
 
! Отговори
ДртПрч преди 3 години
Има един стар и добре изпитан начин да управляваш човешкото стадо. Цели народи. Да го накараш да се страхува. Обхваната ли е стадната маса от страх, разумът вече няма значение. Искрите на логиката биват стъпкани в калта на студения, лепкав, всеобхватен ужас.От какво се страхуват толкова много хората ли? Понякога от пълни глупости. Важно е само да ги уплашиш.
61
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще има бунтовеЕ колко пъти ще вдигате велики въстанията? Бъзикате ли се с нас?Да ви търпим наглостта?
60
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДртПрчБунтове или въстания? Велики ли ще са? Или само с яйца и домати?
59
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Въведени са строги ограничителни мерки - .... *А мерките адекватни ли са или са само строги? Ползата от една строга и неадекватна мярка може да е нулева или с негативен ефект, както е спирането на плановите операции в България. От една мярка, която не е строга, но е адекватна мярка, ползата може да е огромна.
58
9
 
7
 
! Отговори
ДртПрч преди 3 години
Ще има бунтове
57
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Почти им няма или почти им има..?Вие от кои села сте?
56
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма вирус, няма пандемия, няма да се ваксинирам!Няма вирус, няма пандемия, няма да се ваксинирам!Няма вирус, няма пандемия, няма да се ваксинирам!Няма вирус, няма пандемия, няма да се ваксинирам!Няма вирус, няма пандемия, няма да се ваксинирам!Няма вирус, няма пандемия, няма да се ваксинирам!Няма вирус, няма пандемия, няма да се ваксинирам!Няма вирус, няма пандемия, няма да се ваксинирам!Няма вирус, няма пандемия, няма да се ваксинирам!Няма вирус, няма пандемия, няма да се ваксинирам!Няма вирус
55
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега не разбрах последно да отваряме или да затваряме?
54
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз игри не играя! Ходя на фитнес, уча езици, слушам музика, разхождам се покрай морето..
53
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затваряйте всичко и всички иначе ще стигнем до там че няма да има кой да ни погребе вече.
52
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като изключим мъртвите на останалите почти... им няма нищо (според *** вирусолози).Така се успокояват всички с два пръста чело и три гънки по мозъка.
51
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само нашите червеноНашарени папагали, повтарят че такъв вирус няма!А пък щели да си ударят по един Спутник5 - така казва нашият Царь Вовка Виссарионович....
50
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На почти всичките им няма нищо, стига с тези глупости.
49
11
 
7
 
! Отговори
Спмних си преди 3 години
Че в деня, в който ни затвиха пролетта във фризьорският салон една жена каза, че есента ще има най-много заразени. Така и били казали. Видя ми се чудно, как може след 6 и повече месеца да се прогнозира. А то какво било. Амо то има план, който се следва.
48
3
 
2
 
! Отговори
Алабала преди 3 години
Музиката да свири докато потъва Титаник.