Европа отчаяно се опитва да избегне пълната карантина и затваряне

Властите в отделните страни са принудени да налагат нови ограничения
26 окт 2020 21:45, Елка Василева
72
Европа отчаяно се опитва да избегне пълната карантина и затваряне
Снимка: архив, БГНЕС

Европейски лидери предупредиха, че предстоят трудни месеци в момент, когато разрастването на пандемията от COVID-19 принуждава властите да налагат нови рестрикции, след като редица страни отчетоха рекорден ръст на инфекциите, а целият континент надхвърли прага от 250 000 починали от заразата, предаде Ройтерс.

Правителствата отчаяно се опитват да избегнат пълната карантина, която сдържаше инфекцията в началото на годината с цената на затварянето на цялата икономика, но трайният ръст на новите случаи ги принуждава неотклонно да засилват контрола.

"Изправяме се пред много, много трудни следващи няколко месеца", заяви на среща с лидери на нейния Християндемократически съюз германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от в. "Билд".

Още по темата

Въпреки че Германия се справя относително добре в сравнение с други държави в Европа, тя също преживя рязък скок на случаите и индексът на бизнес среда Ifo днес отбеляза спад, отразявайки тревогите заради вируса.

В Испания, където бяха регистрирани повече от един милион случая на COVID-19, премиерът Педро Санчес предупреди, че страната е изправена пред извънредна ситуация, когато обяви вчера, че се въвежда полицейски час в отделни места и се забраняват пътуванията между областите в някои случаи.

Италия също въведе нови рестрикции, като нареди ресторантите и баровете да затварят след 18.00 ч., затвори кината и фитнес залите и въведе полицейски час в няколко района.

Австрийският канцлер Себастиан Курц днес заплаши да наложи карантина като последно средство, ако скокът на случаите на заразата не се успокои, предаде ДПА, цитирана от БТА. Ситуацията в болниците ще определи дали ще бъде наложена нова карантина, каза Курц.

"Никоя държава в света няма да позволи системата й за интензивна медицинска помощ да стигне до предела на възможностите си", добави Курц.

В Австрия възможното претоварване на здравната система е законова предпоставка за налагане на карантина. Страната въведе вчера ограничение от шест души за частни събирания на закрито и от 12 души на открито.

В Словения от вторник се забранява движението между общините на цялата територия на страната, съобщи премиерът Янез Янша. Забраната, която ще е в сила в продължение на седем дни, ще бъде облекчавана постепенно в районите, които се борят най-успешно с пандемията от коронавирус.

Янша призова словенските граждани да сведат до минимум контактите си, за да може възможно най-скоро ограниченията да бъдат отменени.

Случаите, в които гражданите ще могат да напускат общините, са като онези през март, когато подобна мярка бе в сила. Изключенията се отнасят до пътувания с цел отиване на работа, земеделска работа, отиване на лекар или в аптека и грижа за близък роднина.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Европа" не се и кани нито да поставя пълни карантини, нито да затваря. Това са само политически приказки за плашене на гаргите и за оправдание на собственото безсилие.
55
1
 
12
 
! Отговори
Галактика преди 3 години
Такава световна финансова криза идва, че тази от 2008г ще ни се строри като невинна детска игра ....
54
9
 
5
 
! Отговори
Само питам преди 3 години
До Анонимен..... Нещо на което попаднах тия дни из нета. В Германия е позволено на болногледачите да гледат възрастни хора, въпреки че са положителни за Ковид19 защото...... В нета сигурно си попаднал на някой лъжец като Мангъров. Няма такива работи!
53
2
 
12
 
! Отговори
Все тая преди 3 години
И да затварят и да не затварят, все тая и без това ми скъсват *** за 800лв, тъкмо ще си почина малко, кредити нямам, ще издържа!
52
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нещо на което попаднах тия дни из нета. В Германия е позволено на болногледачите да гледат възрастни хора, въпреки че са положителни за Ковид19 защото липсвал персонал??? Значи възрастните хора са бита карта така или иначе? За там по-добре да няма затваряния и е по-добре болен персонал да ги гледа??? Очаквам подобна тъпотия да се изкаже и за магазините за хранителни стоки, понеже са от първа необходимост. Понеже няма кой - може и с положителен корона тест пак да обслужваш клиенти?
51
1
 
6
 
! Отговори
бити карти преди 3 години
Европа (еврочиновниците, правителствата) си чесА оная си работа, когато започна данданията в Китай. Не реагира адекватно на ситуацията с превенция и кризисен план, стратегия.Сега се чуди. Както е казал народът: от как ти умре конят от глад - трева до колене.Некадърници!
50
14
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези които пострадаха най-много от първата вълна като региони са по-спокойни в момента. Хората не го повтарят и правят имунитет за поне 7-8 месеца, така че искате или не Мангъров е прав. Няма как да го спрем, илюзорно е да отвярям и затваряме икономиката, докато умрем от глад. За пет месеца докато станат ваксините, и още 5 да се ваксинират "уязвимите", може да доубием бизнеса, Целта е да го забавим и да го оставим да премине през народа. Възрастните и слабите да се затворят, не икономиката
49
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И как няма да се пълнят болниците, като е зададено по инструкциите, всички над 65 да се приемат в болница. Броят на хоспитализираните е вятър работа, в интензивното е истинската статистика.
48
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От както има корона няма грип. Случайте на грип в световен план били намалели 98%.
47
17
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мутафчийски ще се окаже пророк...С тези над 2 000 заразени и 40 мъртви за денонощието уверено подобряваме антирекорди.
46
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам как процедират в България ,но тук в югозападна Европа всички кашляме и официално ни се казва само който зазлее да ходи в болницата,даже и тест да не ходиш да ти правят докато си със симптоми. На всеки с тест има поне 10 без, в момента това нещо минава през нас, два дни бях с температура и кашлица,днес гърлото е схванато. Исках да кажа,че статистиката е много много повърхностна. Дефакто много повече са заразените, и много го изкараха вече тихомълком,защото не могат да си позволят 14 дни
45
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До пияница мистикЛошото е че и ние сме д,ебили дето ги четем!!!Тук 95% от пишещите са п.о,миари коита с това си изкарват хляба.Не знам дали има и 4-5 смислени изказвания по дадена тема!!!Пълен оли.гофрени.зъм и духовно оскотявоне и за.тъпяване!!!
44
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аре чистито 2243 нови заразени и 42 трупа за понеделник
43
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Това беше. Повчето ще умират. А тези, котио оцелеят, ще им се иска да са умрели."...... ...... .......Майко мила, до какво изтрещяване може да доведе целенасочената и непрестанна медийна обработка...
42
6
 
23
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Направих си труда да изчета всички коментари до тук и мога твърдо и уверено да кажа, че почти всички, с 2-3 изключения са писани от 10% най-тежко увредените ментално индивиди от дeбилизъм от онези 80% на проф. Иво Христов
41
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 45"Средната възраст на населението на Африка освен това е 30-40 години" ........?!?!?ХА-ХА-ХААсане, това за средната възраст Гинка-чистачката ли ти го каза?!?!Не само си хипер просст но и отворко го даваш.Типичен Барба ГанЮсссс.
40
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Без пълен локдаун няма да стане.
39
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
на оръжие !
38
6
 
18
 
! Отговори
Как да ядем с маска? преди 3 години
Лесно:1. Режете ястието с нож и дясна ръка, бодете с вилицата с лявата. 2. Оставяте ножката, нежно отваряте маската.3. Прокарвате хапката между маската и си го туряте в устата, лапайки го, след което започвате да смучете и да гълтате.Смятаме да го предложим като наредба за заведенията. Наредбата ще важи от УТРЕ СУТРИНТА. Който не я спазва - затвор, карцер и бой с камшици в Белене.
37
3
 
11
 
! Отговори
Истината 2020 преди 3 години
Преди беше модерно да удариш някой с колата, да му счупиш гръбнака и да си разцепи главата в бордюра, а лекаря да го пише инцидент.Сега, модерното е да си болен от квото и да е тежко заболяване, да ти дадат 2000 лв и да си погинеш с усмивка.Това беше целта на българския народ от самото начало - да няма несправедливости.Постигнахме я.