Европа отчаяно се опитва да избегне пълната карантина и затваряне

Властите в отделните страни са принудени да налагат нови ограничения
26 окт 2020 21:45, Елка Василева
72
Европа отчаяно се опитва да избегне пълната карантина и затваряне
Снимка: архив, БГНЕС

Европейски лидери предупредиха, че предстоят трудни месеци в момент, когато разрастването на пандемията от COVID-19 принуждава властите да налагат нови рестрикции, след като редица страни отчетоха рекорден ръст на инфекциите, а целият континент надхвърли прага от 250 000 починали от заразата, предаде Ройтерс.

Правителствата отчаяно се опитват да избегнат пълната карантина, която сдържаше инфекцията в началото на годината с цената на затварянето на цялата икономика, но трайният ръст на новите случаи ги принуждава неотклонно да засилват контрола.

"Изправяме се пред много, много трудни следващи няколко месеца", заяви на среща с лидери на нейния Християндемократически съюз германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от в. "Билд".

Още по темата

Въпреки че Германия се справя относително добре в сравнение с други държави в Европа, тя също преживя рязък скок на случаите и индексът на бизнес среда Ifo днес отбеляза спад, отразявайки тревогите заради вируса.

В Испания, където бяха регистрирани повече от един милион случая на COVID-19, премиерът Педро Санчес предупреди, че страната е изправена пред извънредна ситуация, когато обяви вчера, че се въвежда полицейски час в отделни места и се забраняват пътуванията между областите в някои случаи.

Италия също въведе нови рестрикции, като нареди ресторантите и баровете да затварят след 18.00 ч., затвори кината и фитнес залите и въведе полицейски час в няколко района.

Австрийският канцлер Себастиан Курц днес заплаши да наложи карантина като последно средство, ако скокът на случаите на заразата не се успокои, предаде ДПА, цитирана от БТА. Ситуацията в болниците ще определи дали ще бъде наложена нова карантина, каза Курц.

"Никоя държава в света няма да позволи системата й за интензивна медицинска помощ да стигне до предела на възможностите си", добави Курц.

В Австрия възможното претоварване на здравната система е законова предпоставка за налагане на карантина. Страната въведе вчера ограничение от шест души за частни събирания на закрито и от 12 души на открито.

В Словения от вторник се забранява движението между общините на цялата територия на страната, съобщи премиерът Янез Янша. Забраната, която ще е в сила в продължение на седем дни, ще бъде облекчавана постепенно в районите, които се борят най-успешно с пандемията от коронавирус.

Янша призова словенските граждани да сведат до минимум контактите си, за да може възможно най-скоро ограниченията да бъдат отменени.

Случаите, в които гражданите ще могат да напускат общините, са като онези през март, когато подобна мярка бе в сила. Изключенията се отнасят до пътувания с цел отиване на работа, земеделска работа, отиване на лекар или в аптека и грижа за близък роднина.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
на картата статистиката показва Китаи - откъдето уж е тръгнало, като слабо закегнат, а страни в Африка са бели полетаВ Африка има бели полета, защото това не е нито Европа, нито САЩ, където има мегаполиси, много големи населени места като цяло и постоянно движение на хора от различни градове, държави и континенти. Средната възраст на населението на Африка освен това е 30-40 години. Какви мерки предприе Китай знаем и не ги искаме, пък и на Китай може да се вярва колкото на Северна Корея.
35
6
 
16
 
! Отговори
муспи преди 3 години
Абе не може ли някой учен, поне от ранга на Б. Борсоф , да обясни защо епидемията е най развита в Европа, Русия и САЩ, където е и най хигеинично, а в дивашкия свяг където милионите *** ядат и *** в един и същ леген, на картата статистиката показва Китаи - откъдето уж е тръгнало, като слабо закегнат, а страни в Африка са бели полета ?! Ясно че има обяснение, но то се приравнява с отричане на холокоста. Трябва голям учен да се изсили.
34
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Комунистическа система е бъдещето
33
2
 
10
 
! Отговори
до 34 преди 3 години
ти да не очакваш Тръмп да спечели, при огромната фалшификация подготвена от Демократите - Черната Индийка Камала като Байдън пукне от старост още у първата седмица ще ви затвори всичките...
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До не е новоТя едно време европа я мани - религии, робство, феодали ...
31
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това беше. Повчето ще умират. А тези, котио оцелеят, ще им се иска да са умрели.
30
3
 
8
 
! Отговори
е това е преди 3 години
Само осем дни до краха на международната кумунистическа фашиска шайка!Много народ избиха червените фашисти.
29
5
 
15
 
! Отговори
не е ново преди 3 години
едно време бубонната чума дето изтрапа 2/3 от европа също е дошла от 1 китаециспанския грип също от китайски работницисвинския грип същонищо ново нямакитайците са затворена нация в продължение на холядолетия, генетичния им материял е много много износен, освен това са и близо 2 милрда, а и живеят повечето в мизерия, всичко това подготва идеално условия за възникване на смъртоностни болести
28
12
 
9
 
! Отговори
мак преди 3 години
Явно прекалено рано са отслабени мерките,особено тук, колкото и да са неприятни. Ама бизнес, ама вили за уикенда, ама правата ни. А преди време предупредиха, че наесен бройката ще се увеличи, и познаха. Лошото е, че болниците не са подготвени, но за това вината имат управляващите. А уж баце даде пари за борба.
27
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обясняваха в някаква статия, че отрицателния можело да бъде "фалшиво отрицателен" и обратно - " фалшиво положителен". Очите ми почнаха да гледат в различни посоки. Дано да са истински отрицателни тестовете.
26
5
 
6
 
! Отговори
ЦИНИК преди 3 години
А ви кажа на вас гражданята,кои си има имот на селу дъ не го прудава от скоро ша стане опасно дъ са живее у градо.А Авропата жа са разпадне.Тоа вирус ша ни разгони фамилиите.
25
1
 
22
 
! Отговори
Аз преди 3 години
В сряда във фирмата в която работя 15 положителни теста.В четвъртък тествани в друга лаборатория нито един.Сега чакаме днешните тестове от трета лаборатория....
24
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Напротив, правят всичко възможно да оправдаят новото затваряне.
23
7
 
1
 
! Отговори
Свободата преди 3 години
докато не излезне ваксината единствено е да се заразиш...
22
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предлагам референдум за мерките, така ще стане ясно, дали народът си заслужава каквото си е поискал.
21
11
 
9
 
! Отговори
ЦИНИК преди 3 години
Затваряйте дръжавата ! Авропата и тя дъ затвори границите.Тоа вирус е биологично оружие.Инак здравната ни система дека още я има жа изпляска и жа мрем яко.Запасявайте се с ранъ и гориво,и илачи.Могу лошу жа става.
20
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако Русия нямаше най-модерното въоръжение което многократно превъзхожда като технологии въоръжението на НАТО, днес нямаше да има и помен от ковид-19 и карантини, ами западняците щяха да живеят честито и богато, а Русия щеше да бъде колония като Конго, Африка за запада и депо за евтина работна ръка както България.
19
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Белгийски историк: Когато инфантилният ЕС рухне, великите сили ще го разкъсат на парчета.Ако ЕС не намери солидна нова платформа за своето съществуване, той ще бъде разкъсан на парчета между глобални играчи като Китай, Русия, САЩ и Саудитска Арабия, предупреждава белгийският професор Давид Енгелс.
18
5
 
3
 
! Отговори
Ракетолог преди 3 години
Западната ракета е най-бързата ракета, но от изток комунизма в Китай и пречи да лети!
17
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде хаирлия да е ! Утре 1970 заразени ,така ги виждам нещата .