Европа отчаяно се опитва да избегне пълната карантина и затваряне

Властите в отделните страни са принудени да налагат нови ограничения
26 окт 2020 21:45, Елка Василева
72
Европа отчаяно се опитва да избегне пълната карантина и затваряне
Снимка: архив, БГНЕС

Европейски лидери предупредиха, че предстоят трудни месеци в момент, когато разрастването на пандемията от COVID-19 принуждава властите да налагат нови рестрикции, след като редица страни отчетоха рекорден ръст на инфекциите, а целият континент надхвърли прага от 250 000 починали от заразата, предаде Ройтерс.

Правителствата отчаяно се опитват да избегнат пълната карантина, която сдържаше инфекцията в началото на годината с цената на затварянето на цялата икономика, но трайният ръст на новите случаи ги принуждава неотклонно да засилват контрола.

"Изправяме се пред много, много трудни следващи няколко месеца", заяви на среща с лидери на нейния Християндемократически съюз германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от в. "Билд".

Още по темата

Въпреки че Германия се справя относително добре в сравнение с други държави в Европа, тя също преживя рязък скок на случаите и индексът на бизнес среда Ifo днес отбеляза спад, отразявайки тревогите заради вируса.

В Испания, където бяха регистрирани повече от един милион случая на COVID-19, премиерът Педро Санчес предупреди, че страната е изправена пред извънредна ситуация, когато обяви вчера, че се въвежда полицейски час в отделни места и се забраняват пътуванията между областите в някои случаи.

Италия също въведе нови рестрикции, като нареди ресторантите и баровете да затварят след 18.00 ч., затвори кината и фитнес залите и въведе полицейски час в няколко района.

Австрийският канцлер Себастиан Курц днес заплаши да наложи карантина като последно средство, ако скокът на случаите на заразата не се успокои, предаде ДПА, цитирана от БТА. Ситуацията в болниците ще определи дали ще бъде наложена нова карантина, каза Курц.

"Никоя държава в света няма да позволи системата й за интензивна медицинска помощ да стигне до предела на възможностите си", добави Курц.

В Австрия възможното претоварване на здравната система е законова предпоставка за налагане на карантина. Страната въведе вчера ограничение от шест души за частни събирания на закрито и от 12 души на открито.

В Словения от вторник се забранява движението между общините на цялата територия на страната, съобщи премиерът Янез Янша. Забраната, която ще е в сила в продължение на седем дни, ще бъде облекчавана постепенно в районите, които се борят най-успешно с пандемията от коронавирус.

Янша призова словенските граждани да сведат до минимум контактите си, за да може възможно най-скоро ограниченията да бъдат отменени.

Случаите, в които гражданите ще могат да напускат общините, са като онези през март, когато подобна мярка бе в сила. Изключенията се отнасят до пътувания с цел отиване на работа, земеделска работа, отиване на лекар или в аптека и грижа за близък роднина.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
9
 
19
 
! Отговори
Ангела преди 3 години
Заради десетина умрели, затваряме целия народ. Това либерално и демократично ли е?
15
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Европейските лидери предупреждават, или планират трудните месеци?
14
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Европа е само придатък на Русия, окрайна, украйна на Русия. Русия заема около 50% от площта на Европа, повече от всички страни на ЕС взети заедно. Русия владее и голяма Евразия където са суровините и богатствата на планетата.
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 12Не бях, но ти ме подсети и сега ще си сипя.
12
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На колко ракии сте?
11
4
 
15
 
! Отговори
ЛаптопитеНаБайдън преди 3 години
ако Демократа Байдън, който всъщност е Китайски Комунистически Агент, получил над 1.5 Милиарда от Пекин да предаде Ядрените тайни на САЩ, спечели - ще ви затворят поне до живот, нещо като Сибирски ГУЛАГ, ама в Пекински Комунистически Стил!
10
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А в Белорус защо няма карантина?
9
5
 
5
 
! Отговори
Ракетолог преди 3 години
Демокрацията е най-бързата ракета, но прегръдката на комунизма и пречи да лети!
8
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъв комунизъм и неомарксизъм ви гони? Виж, високо технологичен неофашизъм е по-близо до истината.
7
3
 
6
 
! Отговори
Аз,Човекът преди 3 години
Да не се правят на дръш ми шапката,ами един път за винаги да осуетят ,така както я разпространиха ,а да не ми се правят на "света вода" САЩ,КИТАЙ,ГЕРМАНИЯ :)
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е кво се тръшкат? Сами си го докараха до това положение, пък сега се отчайват уж. А то планирано всичко...
5
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как се опитва Европа да избегне пълна карантина като всички се чудят как да я натресат. Не си подценявайте читателите, не всички са на ниво усърден тролМежду другото, ако имаше истинска пандемия щеше да има нормални мерки, а сега ?
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората на Европа се опитват да избегнат китайския неомарксизъм и денгизъм. Ще видим дали ще успеем.
3
2
 
8
 
! Отговори
Китайският Фашизъм преди 3 години
е над Европа - Концлагери и Холокост! gtv точка org - корупцията на Байдънови
2
5
 
10
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Ако беше толкоз...лесно,наш Боко първи щеше да го направи,но едно е...сигурно;втори път няма да затвори областните градове,защото и полицаите...душа носят,а той е...техен човек.
1
1
 
9
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Така е-отчаяни опити...