Посланикът ни в Испания: Българи с COVID-19 не са търсили помощ от нас

По-малко са смъртните случаи и натискът върху болниците, сравнено с пролетта
27 окт 2020 16:20, Анисия Иванова
9
Посланикът ни в Испания: Българи с COVID-19 не са търсили помощ от нас
Снимка: БГНЕС

Испания преживява сериозна втора вълна на коронавирус, през уикенда беше отбелязан един негативен рекорд от 52 000 заразени, а през изминалата седмица се отчитаха до 20 000 души на ден. Заразените са повече отколкото по време на първата вълна, но смъртните случаи са значително по-малко, по-нисък е натискът върху болниците и самите болници са много по-добре подготвени, съобщи посланикът на България в Кралство Испания Иван Кондов.

Има и съществени разлики - много по-малко са смъртните случаи и натискът върху болниците сега, самите болници са много по-добре подготвени, обясни той пред БНТ.

В неделя испанският премиер Педро Санчес обяви извънредно положение и вечерен час в цялата страна, с изключение на Канарските острови, в опит да ограничи втората вълна от COVID-19. Мерките ще продължат до началото на май.

Мерките, които въвежда правителството, са: вечерен час от 23:00 до 6:00 часа, като автономните области могат да го променят с един час напред или назад, ограничаване събирането на повече от 6 човека на едно място, запълване на заведенията до 50%.

Отделни автономни области са приели още по-драстични мерки, като например в Каталуния бяха затворени баровете и ресторантите, има и ограничения за излизане от областта. Хората приемат положително мерките, защото бяха шокирани от високата смъртност през първата вълна. Според статистиките 75% от населението одобрява рестрикциите.

Заразените с коронавирус в испанските болници са средно 13%, интензивните отделения са пълни до около 25%

Сигурно има българи, които са заразени, но не са търсили помощ от посолството, заяви посланикът. Легално пребиваващите в страната българи имат същите права, като испанците и за тях е напълно достатъчно да се обадят на личния си лекар и на телефон, специално посочен за симптоми с COVID-19, обясни посланикът.


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За да търсиш помощ, трябва да си уверен, че ще ти помогнат. Тук има ли човек, на когото е помогнал български посланик? Да се похвали. Сега му се падна.
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То една помощ от посолствата ни...там са насадени само хрантутници които не искат да пипат нищо.
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
https://sports.bwin/bg/share-my-bet/00a4ca9b
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сигурно има българи, които са заразени, но не са търсили помощ от посолството....... Помощ от удавник търси ли се?!?!
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За какъв *** да искат щом като знаят че Испания би им обърнала повече внимание отколкото в посолството.
1
3
 
7
 
! Отговори
Тиква преди 1 месец
***, нагли и арогантни посланици, идвам там, а те ми казват :ми не подменяме личните карти и паспорти, беше преди 4-5 години, Валенсия, и отгоре ми казва имате фалшив паспорт, гад корумпирана.