В подкрепа на абортите: Хиляди блокираха градове в Полша

По различни данни абортите годишно са 2 000 до 200 000
27 окт 2020 08:36, Елка Василева
45
В подкрепа на абортите: Хиляди блокираха градове в Полша
Снимка: архив, БГНЕС

Хиляди демонстранти блокираха централните части на няколко града в Полша в петия ден на бунт срещу почти пълната забрана на абортите, предаде БТА, позовавайки се на Франс прес.

Във Варшава демонстрантите, по-голямата част от които млади жени, размахваха плакати, на които пишеше: "Ад за жените", "Ръцете ви са окървавени", "Искаме да имаме право на избор", "Това е война" и блокираха няколко кръстовища в центъра на столицата, които парализираха трафика.

Подобни демонстрации се проведоха и в други градове в отговор на решението от миналия четвъртък на полския конституционен съд да забрани абортите, когато има тежки фетални малформации, тъй като това би било "несъвместимо" с конституцията.

Решението в съответствие с желанието на управляващата националистическа ултракатолическа партия - "Право и справедливост", ограничава правото на аборт само до случаи, в които има опасност за живота на бременната жена, както и при бременност, настъпила след изнасилване или кръвосмешение.

Още по темата

Основният аргумент на противниците на това решение е, че почти пълната забрана поставя живота на жените в опасност и ги кара да износват нежизнеспособна бременност.

Привържениците му уверяват, че така ще бъдат избегнати аборти при диагноза синдром на Даун.

Годишно в Полша се извършват по-малко от 2000 аборта и преобладаващата част от тях са резултат от малформации на плода.

Феминистки групи обаче преценяват, че годишно нелегално в страната или в чужбина се извършват над 200 000 аборта.

Решението на конституционния съд беше осъдено от редица правозащитни организации в Европа.

Демонстранти взеха на прицел католически църкви в цяла Полша - първа по рода си акция в тази държава с католическо мнозинство, членка на ЕС.

Организаторите обявиха, че се очаква протестите да продължат и през следващите дни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Полша фундаменталиста държава на полските религиозни фанатици. Върнали са се в средновековието с но с модерни технолгии и религиозна конституция .. уви! Нямат коран но са по зле от ислямските емирати!
38
0
 
1
 
! Отговори
щатски евангелист преди 3 години
Make Poland Retarded Again!
37
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Католическите фундаменталисти и католическите екстремисти управляват в Полша и ще създадат Католическа държава.
36
5
 
14
 
! Отговори
Волтер преди 3 години
Ето това става когато разни фашистчета и религиозни фундаменталистчета застанат начело, без значение за ислям или за християнство става въпрос. Дори ако плода е увреден да нямаш право на аборт. 21 век хора. В европейска страна. Иначе полякините ще ходят в съседна Чехия, а ако нямат пари - ще се осакатяват из разни подземия.
35
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да раждат полякините прекалено много свикнаха на свобода а с тоя а с оня все ги сърби.Не става така.Като не са в състояние да се кинтролират то този контрол трябв да се наложи отгоре.
34
3
 
15
 
! Отговори
Таня преди 3 години
Ей все жените са ви виновни, ми то детето се зачева от двама. И мъжете и жените си направили кефа, ама после като и двамата не искат детето жената е виновна. Мъже - използвайте презервативи като са ви толкова скъпи неродените деца.
33
10
 
1
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Друг е въпросът, че повечето *** са готови да приемат какво ли не, за да увредят плода и да направят аборт. Но тези неща вече се доказват благодарение на човеците и има затвор. Пак благодарение на човеците.
32
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига глупости увредени деца са около процент и стават главно при *** и други затворени общности в следствие на кръвосмешения най-вече.Полякините както чехкините унгарките и тн. са известни със своите желания за екстремен скс искат друго да се шбат до последно и след това да убият плода ако може в последният момент.
31
2
 
12
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Затова, абсолютно задължителни генетични тестове и пренатална диагностика. За християните страданието може да е самоцел, но за разумния човек - не. И е много лесно да обявиш,че другите трябва да страдат. Ако искат религиозните фанатици и във болници да не ходят. Но нямат право да карат децата да страдат. Същото е като с убийството на плода.
30
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че деца с увреждания няма ли и сега.Ако тръгнем избирателно да премахваме децата с увреждания знаеш ли къде се връщаме.При доктор Менгеле теорията за чиста рас и Адолф Хитлер.
29
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Четете ли?Забраняват на жени, за които е доказано, че ще родят увредено дете да направят аборт. Вие готови ли сте да гледате инвалид цял живот?Не става дума за аборт понеже някой не ползвал презервативи. Това дете може и да е било искано, но в един момент се оказва, че ще се роди с увреждания. Е, от къде на къде и родителите и детето да страдат с години?!
28
5
 
2
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
А и явно тук има някои изключително ценни за науката индивиди, които се размножават с партеногенеза, че да твърдят, че всичко е тяхно 😂
27
5
 
7
 
! Отговори
Малиии... преди 3 години
Не искат презервативье не било екстремно.Екстремно го искали младите.И аборт в последната минута за да могат д са докрай с тумбаците и да им се изреждат.Така го дават по тв каналитье екстремно.
26
14
 
8
 
! Отговори
Една българка преди 3 години
Любимата фраза на ку..рвите,деградантите и морално пропадналите е че живеем в 21 век.Еми като живеем в 21 век направете нещо градивно,направете лекарство срещу рак и СПИН. Как може да има все още убийци които в 21 век да искат да имат още правото да убиват? Такива не се развиват ,те деволюират. В 21 век вече се спират убийствата, проумейте го и го преживейте.И вместо да си отваряте краката като Механджийски порти,ползвайте презервативи,1 лев е един кондом,в 21 век всеки може да си го позволи
25
11
 
5
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
всъщност, някои жени е по добре да бъдат кастрирани като женските кучета. Явно само така може да се ограничат убийствата на деца. И прираста ще бъде намален. Наистина няма нужда да се увеличава простолюдието.
24
3
 
7
 
! Отговори
Пуша в рейса преди 3 години
Въпросът е ***.Има противозачатъчни като не искаш деца не е нужно да се стига до аборт
23
3
 
9
 
! Отговори
Деси преди 3 години
До ГосТ И в ролята на какъв/каква решавате, че "трябва" да се забрани. Тялото на всяка жена и принадлежи, ако реши да направи аборт, това е нейно право.
22
4
 
13
 
! Отговори
Деси преди 3 години
До АнонимеН Да не подкрепяте абортите, това е въпрос на мнение и е ваше право. Но не може да се забрани със закон аборт - това е безумие. В 21 век трябва да се уважава личния избор.
21
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В този пренаселен свят не мога да разбера какъв е този вой срещу абортите. Факт е, че населението застарява, но главно, защото хората живеят по-дълго и да - раждат се по-малко деца на този фон. Навремето са живеели по 50-60 години и са имали по 9 деца, от които 2-3 са доживявали до старческа възраст. Повечето от нас имат по 1-2, наистина ли е нужно всеки да има по 15 като в Индия ?! Наистина докъде ще стигнем, ако това се случи?
20
9
 
4
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Жено, номер 18. Нищо не е твое. Единствено честта.