Протестите в Близкия изток срещу Франция се разрастват

Това стана след като Париж защити карикатурите на пророка Мохамед
28 окт 2020 09:45, Петя Славова
100
Протестите в Близкия изток срещу Франция се разрастват
Снимка: БГНЕС

Недоволството в Близкия изток срещу Франция ескалира заради карикатурите на ислямския пророк Мохамед, които в много мюсюлмански страни смятат за оскърбление, предаде ДПА.

Възобновената международна конфронтация заради карикатурни изображения на пророка доведе до призиви за бойкот на френски стоки.

Саудитска Арабия днес стана поредната страна, включила се в полемиката около категоричната защита от Франция на правото да се показват карикатури на Мохамед.

Още по темата

"Кралство Саудитска Арабия осъжда всякакви опити ислямът да бъде свързван с тероризма и порицава обидните за пророка Мохамед и всички други пророци карикатури", заяви представител на външното министерство.
Франция няма да се откаже от карикатурите, заяви миналата седмица президентът Еманюел Макрон, след като френски учител беше убит от млад ислямист, тъй като показал карикатури на Мохамед в клас, по време на урок за свободата на словото.

В неделя Макрон повтори позицията си. "Няма да се откажем, никога", написа той в Twitter.

"Уважаваме различията. Не приемаме езика на омразата и защитаваме разумните дебати. Винаги ще отстояваме човешкото достойнство и всеобщите ценности", заяви той, цитиран от БТА.

По-рано днес иранското външно министерство извика френския шарже д'афер в Техеран, за да изрази протест срещу карикатурите. "Категорично осъдихме всяка обида на пророка, както и всяко изявление на френски висши представители по въпроса", каза представител на министерството. За по-късно през деня са планирани протести пред френското посолство в Иран.

В столицата на Бангладеш хиляди активисти на ислямска партия участваха в демонстрация срещу изказванията на Макрон. Близо 3000 души се събраха пред националната джамия в центъра на Дака и поеха към френското посолство. Според организатор на шествието в него са се включили над 50 000 души. Източник от полицията каза, че след няколко километра шествието е било спряно. Кадри от протеста показаха демонстранти да изгарят френското знаме и чучела на Макрон.

Карикатурите на порока бяха разкритикувани и от влиятелния сунитски университет "Ал Азхар" в Египет. Според него атаката срещу исляма е част от системна кампания за използване на исляма за политически цели.

Призивите за бойкот на френски стоки набират скорост, отбелязва ДПА. Търговци в Йордания, Кувейт и Катар вече премахнаха продуктите на френски марки от магазините си. Потребители на социални медии препращат списъци с френски марки, призовавайки хората да не ги купуват.

Катар се присъедини към възмутените, като осъди "огромното ескалиране на популистката риторика, насърчаваща злоупотребата с религиите". Катарският университет съобщи в петък, че отлага за неопределено време Седмицата на френската култура заради "умишлена злоупотреба с исляма и неговите символи".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Твърдите ли, че в района на АЕЦ има "хвостохранилище на атомна централа"?
21
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"мисулманите ако имат капка чест и достойнство веднага ще напуснат ЕВРОПА"Само не разбрах, защо трябва да напускат Европа? Европа да не е християнска само? Кой ти каза на теб, че само християни трябва да живеят в Европа? Христинянството е камиларска религия, дошла от пустинята на Близкия изток. По същата логика нека и християните да напуснат Европа. Християнството е наложено насила в Европа. Всеки несъгласен да приеме тая религия е бил убиван.
20
0
 
1
 
! Отговори
До 9 преди 3 години
Вероятно подготвя, дори съм сигурен. И тя ще се случи в момента, в който съберат тези 9 млрд., т.е. - хикога:)
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Karikaturata e tochno za bg prezident rradev v estonia moje bi, moje bi...?
18
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако някой окарикатури майка ви, баща ви, децата ви - няма ли да реагирате? Това е совбода на словото, nice a? Ако някой окарикатури Левски, Ботев или всички загинали в името на българската свобода и се подиграе с майките им, ще реагирате или ще е свобода на словото? Вместо да критикуват президента си макрон, те се хванали с исторически личности, изключително значими за част от света. дали на изток не усещат по истински нещата отколкото на запад?
17
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ти ги приемаш в Европа, даваш им работа и хляб, а те започват да ти диктуват какво си можел и не си можел да говориш или рисуваш...?! Айде със скапания си пророк под ръчичка и марш към Близкия Изток!
16
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Нито една ислямска страна не прати съболезнования до близките на брутално обезглавения учител, който е показвал карикатури на мохамед"Aми да не ги е показвал. Защо едно най-обикновено ежедневно убийство се политизира и се ползва като повод за да се оплюва цялото мюсюлманско население по света?
15
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
мисулманите ако имат капка чест и достойнство веднага ще напуснат ЕВРОПАДА АМА НЕ!!!!!!!
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
само така не купувайте и немски стоки
13
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Катар, Кувейт-тия трябва да им забранят достъпът до Европа"------------------------------------------------Внимавай да не те чуе Буда Тиквоний, че точно тези са му първи приятели. В Катар той лично предвожда големи делегации от бг политици и бизнесмени, а със СА сключи стратегически договор за изграждане на Български поток.Като казах Български поток да попитам Буксува ли той? Стигна ли до под кривата круша?
12
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Макрон е прав да започне депортациите и да говори за проблемите на исляма. Ислямските страни от 1000г. не са мръднали грам в развитието си. Макрон наследи този проблем от късогледите си предшественици. Ислямистите разбират само от тояга. Силната национална държава е единственото решение слещу диваците. Спрете да приемате хора от ислямския свят. Цяла Европа трябва да отговори силно на опитите на арабeските да ни сплашват. Спрете им всякакна помощ!
11
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Горките алжирци, на тях ли има се падна руската пшеница напоена с вода от хвостохранилище на атомна централа.
10
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нито една ислямска страна не прати съболезнования до близките на брутално обезглавения учител, който е показвал карикатури на мохамед едва след като е приканвал мюслитaта да излязат. Кога мюсюлманите ще еволюират в хомо сапиенс? Кога ще разберат, че мухамед е литературен герой от средновековна приказка. При това доста противоречив герой.
9
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Призивите за бойкот на френски стоки набират скорост. Алжир подготвя многомилиардна сделка за закупуване на руски Су-35С и руска пшеница.
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ooooo, gorkata uchitelka na Emanuel...kak li strada s mini jupe v tasi jega?!
7
2
 
29
 
! Отговори
Волтер преди 3 години
Тези мракобесници искат да потъпкат свободата на словото, което в Европа е извоювано с кръв и сълзи, чрез просвещение и френска революция. Целия Запад трябва да се обедини и да ги смачка. Саудитска Арабия как има очи да говори, като лично краля поръча разчленяването на журналист, а жените в СА имат точно толкова права колкото козите.
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А какво ни интересува това нас НОРМАЛНИТЕ ХОРА?
5
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
от държавите които си изброил няма толкова много. идват тука само на пазар и са по дебели и мазни и от нашта тикава дори. носят по един килограм злато по вратовете си. не че съм за бежанците дето висят на социал, просто са от други държави.
4
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
""миролюбивите"" мюсюлмани показват колко са "еволюирали" от маймунките.Крякат подскачат , пълни дивациПрав е Макрон, доказателството е пред очите на всеки разумно мислещ.
3
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Йордания,Катар,Кувейт-тия трябва да им забранят достъпът до Европа.Да си седят там с камилите.Всичките са страшните баровци,шейхове с неземни богатства и цялата рода на социал в Европа.Представителна извадка е снимката.