Отдалечава ли се Турция от ЕС заради конфликта с Макрон?

Коментар на Нина Спасова и Мехмед Юмер пред Bulgaria ON AIR
29 окт 2020 10:33, Анисия Иванова
45

След месеци на покачващо се напрежение Франция и Турция отново влязоха в сблъсък - този път заради исляма. Остра реакция на Турция, след като карикатура на Ердоган се появи на корицата на френското издание "Шарли Ебдо". Анкара призова мюсюлманския свят за единство, все повече държави се включват в бойкота срещу френски стоки. Докъде може да стигне тази конфронтация с дълбоки корени?

"Тези карикатури са поредната проява и са точно в стил "Шарли Ебдо" с предимно политически характер. Редовно в "Шарли Ебдо" има карикатури на Тръмп, на Меркел. От една страна в случая става въпрос за липса на хумор у Ердоган и всички около него. Хората там се засягат на една такава карикатура", каза международният анализатор Нина Спасова в ефира на "България сутрин".

Според нея не може да се иска балансиране в тази тема, тъй като става въпрос за цивилизационно поведение.
"Това е една тема, която е почти извечна за двата модела на цивилизация. За един западноевропеец свободата на словото е по-свята от всичко останало. Има огромна пропаст между двете култури. Макрон не можеше да не предприеме нещо такова", коментира журналистът Мехмед Юмер в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му френският президент искал да овладее положението в своя полза, за да не се преливат гласове в крайната десница.

"Ердоган напоследък дава доста поводи за критики от Европа. При него също има спадащо влияние, на последните местни избори загуби във всички големи градове в Турция. Има и рекорден спад на турската лира, така че в голяма степен Турция има нужда от Европа. Не можем да очакваме сериозно развитие на конфликта към обвиняване на Макрон и извинение от Европа", прогнозира Нина Спасова.

Мехмед Юмер добави, че Макрон е показал поведение на подражание на великите френски лидери от миналото. Той отбеляза, че във външната политика на Турция светват много червени лампички - Средиземноморието, Либия, Нагорни Карабах, Сирия.

Този призив за бойкот от страна на Ердоган за френски стоки ще повлияе негативно на турската икономика", подчерта той.

Нина Спасова посочи, че този спор вероятно ще остане словесен, а действията на Ердоган целят да спечели пари от Европа.

Юмер допълни, че Европа вече гледа на Турция не като държавата, която иска да се присъединява, а като страна, паднала в отбора на близкоизточните режими и диктатури.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Турците намремето ходеха да учат в американски училища и Турция стана добре развита държава.Сега турците ходят да учат в мюсюлмански училища и нещата не са добре
15
2
 
6
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
До Анонимен 7Абе трудно е да му е грешен, докато турчулята се раждат неконтролируемо ...турчулята пълнят деържавата с евтина работна ръка и са примамливи за инвеститорите, отделно си имат и много кадри и собствено производство.А недоволните и др. емигрират и разширяват турската диаспора по света.И уж все криткуват финансовата и банковата му политика, а турция още не се е сгромолясала, нищо, че лирата им постоянно поевтинява ...А ако се сгромоляса - яка емиграция и ние сме им на пътя ...
14
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Туркията е болният човек на Европа!
13
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ататюрк се опита да ги вкара в Европа, но на мюсюлманин на му вкараш в главата европейска цивилизация е немислима.Получиха си Ердоган, който е на тяхното ниво - агресивен, с корана в главата и немислещ. И затова си го харесват.И Европа трябва най-после да го осъзнае и да се консолидира.
12
2
 
6
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
До Анонимен 10Драги, едно занчение има думата "брой", а друго думата "брои" !!!Уточни се, че ми писна от неграмотници, които се гаврят "език свещен на моите деди" !!!И друго, в Русия има много мюсюлмани, наследници на древните Българи и техните съседи !!!
11
5
 
7
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
Абе тези, които задават този въпрос, наистина ли го мислят ???!!!Не че някога турция е имала място в Европа, но от началото на това хилядолетие турция стремгалво се отдалечава от Европа още повече !!!Но явно има много кухи западноевропейски кратуни, които хрантутят турчулята, но това ще им изиграе лоша услуга!!!Лош признак е да храниш гробокопачите си, а турция виняги е ламтяла за Европа, не за културата, а да владее Европа !!!И заарди европейското късогледство, е на път да гопостигне мирно
10
5
 
9
 
! Отговори
Политолога Питанчев преди 3 години
Това не е отдалечаване .... а поредния призив на Ердоган да напълни Европа с ислямисти . Така се "отдалечаваха" и с Германия . Сега там е пълно с дупещи се турци и с джамии. Франция и тя е поела по този път. След този "скандал" Ергоган както винаги ще призове френските турци да бъдат още по радикализирани и верни на исляма а като имаш свои верни поданици в една страна като толерастка Франция или Германия то става лесно управлението на политиката и с вътрешни протести на "загрижени граждани"
9
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 4. То и в Москва е най голямата джамия , ако се брой в Европа. Но това незначи че всички са мюсюлмани.
8
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 5. Турция е държава след 1923г. 70 години след царство България. Цивилизацията и е дошла от К. Ататюрг с помща на Европа.
7
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който е далеч, не може да се отдалечава.турция и Европа са като инфрачервено и ултравиолетово.
6
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Европейската част на Турция ще се завърне в Европа. Така както е била хилядолетия. В нея ЕС е вложила много финанси. Ердоган помага да раздели Туция на част от Азия и ЕС. Всеки ход му е грешен
5
11
 
21
 
! Отговори
ишкембе чООООООрба преди 3 години
турция винаги е била агресор, подтисник и угнетител и никога не е била цивилизована.Всички го знаят, но рядко го казват.
4
14
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Истанбул на всеки 5 метра огромни джамии,където млади хора се дупят по няколко пъти на ден,зомбирани от власт и имами.Това ли са бъдещите членове на ЕС?Не мисля.
3
11
 
16
 
! Отговори
Елемаг преди 3 години
Koга пък е била близо?Интересно е дори как Гърция ще гласува някога "ЗА" безсмислена статия.Турция никога няма да е в ЕС.Отделно до пролива,че трябва да и се отнеме незаконно завзетата територия и да се знае,че всичко там е в Азия!!!
2
20
 
22
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Турция не ще ес, островът излезе от ес.Време е и България да започне процес на излизане от ес, преди да сме приели еврото и да стане твърде късно.
1
16
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е кога пък Турция е била близо до ЕС?Една ислямска държава няма място в ЕС.