Ръководителите на ЕС на спешна среща заради коронавируса

Обсъждат мерки за борба с пандемията
29 окт 2020 12:42, Петя Славова
25
Ръководителите на ЕС на спешна среща заради коронавируса
Снимка: БГНЕС

Държавните и правителствени ръководители на Европейския съюз ще проведат спешна онлайн среща на върха в четвъртък, за да обсъдят мерки за борба с пандемията от коронавирус, чиято скорост на разпространение чупи нови рекорди в страните от общността всеки ден. Лидерите ще се съсредоточат върху въпроси като бързи тестове, проследяване на заразени и ваксинации, каза представител на Съвета на ЕС пред репортери в Брюксел преди ден, съобщава БГНЕС, позовавайки се на ТАСС.

Още по темата

"Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел би искал лидерите да споделят и обменят опит. Специално внимание ще бъде обърнато на тестването и проследяването, както и на ваксините", уточняват от съюза.

По-конкретно, лидерите на ЕС възнамеряват да направят оценка на това "как да продължим колективно напред по въпроса за бързото тестване". "Това ще изисква, наред с другото, проучване на общ подход за тяхното прилагане и използване, като потенциално се вземат предвид общите прагове за изпълнение и подобряване на мониторинга и контрола след прилагането на тестовете", обясни представителят на ЕС.

Според дипломата лидерите ще повдигнат и въпроса за работата по взаимно признаване на тестове. По-специално, по отношение на получаването на бързи резултати от тестове и в контекста на пътуванията в рамките на ЕС, добави той.

Лидерите ще обсъдят "общ подход към ваксините". "Това включва потенциална работа по критерии за разпространение на ваксини между държавите-членки, общ списък с приоритетни групи за получаване на ваксини и предотвратяване на проблемни моменти в логистиката", отбелязват от Съвета на ЕС.

Накрая държавните и правителствени ръководители ще разгледат "варианти за предоставяне на взаимопомощ между страните членки на Европейския съюз".

По-рано Европейската комисия (ЕК) публикува набор от предложения за допълнителни мерки за борба с пандемията, които ще лежат в основата на дискусията от лидерите на ЕС.

По-специално ЕК прикани страните от ЕС да засилят обмена на информация относно борбата срещу пандемията, за да предприемат координирани санитарни мерки и да споделят нови подходи, които се използват в различни страни за борба с болестта. Като част от проследяването на контакти, ЕК предложи да се създаде единна ЕС „система за регистрация на пътници“, която трябва да се използва за всички видове трансграничен транспорт, включително задължителното попълване на въпросник при преминаване на границата с частни превозни средства. ЕК отбеляза още, че в 27 страни от общността вече има 19 мобилни приложения за проследяване на контакти на лица с COVID-19, "които в ЕС вече са изтеглени 52 милиона пъти" (с население на общността от 446 милиона души).

ЕК също така предложи да се създаде единна стратегия за тестване, която да използва общи алгоритми и да гарантира взаимно признаване на тестове, направени в различни държави от ЕС. За да ускори процеса на тестване, ЕК отпусна 100 милиона евро за закупуване на бързи тестове за антитела срещу коронавирус, които ще бъдат разпределени между страните от ЕС.

По отношение на ваксинацията ЕК вече е провела преговори за предварителна поръчка на ваксини с 6 водещи западни компании и вече са подписани договори с три от тях. ЕК не обмисля закупуването на руската ваксина, като твърди, че се съмнява в нейната безопасност. В същото време източници в Брюксел признават, че ЕС просто не може да си позволи да даде на Русия този пазарен сегмент и поръчки на стойност милиарди евро.

ЕК очаква, че поне една от шест западни компании ще може да представи ефективна ваксина до края на 2020 г. и че промишлените доставки ще започнат на ниво от поне 20 милиона годишно до април. Според ръководителя на ЕК Урсула фон дер Лайен ваксините срещу първото поколение коронавирус ще осигурят в най-добрия случай 70 процента вероятност от имунитет, може би по-малко и този показател вече ще се счита за ефективен от ЕС.

В тази връзка ЕК прикани всички страни от общността да разработят национални планове за ваксинация на населението, като вземат предвид както логистиката на доставката и разпространението на ваксината, така и последователността на ваксинацията на различни групи от населението, като вземе предвид социалното значение на тяхната професия (лекари и правителства на първо място) и принадлежност към рисковите групи (възрастни хора първо).

Освен това ЕК е загрижена за провеждането на медийни кампании за насърчаване на ваксинацията, тъй като много европейци сега са скептични към тази перспектива. Освен това звеното на ЕК, което търси руската дезинформация в европейските медии (EastStratCom), редовно твърди, че „руските тролове“ разпространяват слухове за опасностите от ваксинацията в социалните мрежи на ЕС.

В най-добрите времена срещите на върха на ЕС се провеждаха 4 пъти годишно, но този път само през октомври лидерите на страните от общността се събират за трети път. На последната среща на върха на ЕС, която се проведе в средата на октомври и трябваше да бъде посветена на обсъждането на споразумение с Великобритания за Брекзит, което страните все още не са успели да сключат, лидерите на общността се съгласиха да „засилят усилията за борба с коронавируса, действайки бързо и решително“, колкото и конкретни да са не бяха взети решения. По-късно ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел реши да свика спешна онлайн среща на върха относно пандемията, тъй като ситуацията с разпространението на коронавирус в страните-членки на ЕС се влошава всеки ден, а националните власти седмица след седмица затягат мерките за борба с болестта.


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
До 14

Прав си!
Китайците де справиха, защото взеха адекватни мерки в защита на човешкия живот и следяха за спазването им.

Ек беше срещу спиране движението между държавите, но е за следене движението в квартала.

Смятам, че коментарът е излишен.

ПП. Не коментирам западните правителства, твърдящи, че полза от маските няма.
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
НЕ НОСЯ МАСКА(*_*)
19
0
 
4
 
! Отговори
Гърция преди 2 месеца
Купува 24 F-35 горе-долу за същите пари, за които ние ще придобием 16 F-16.
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Интересно колко от тези "лидери" са лекари-епидемолози, че да мъдрят за мерки.
17
1
 
5
 
! Отговори
Общи акции преди 2 месеца
Срещу коронавируса и исляма.
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тия от ЕС са толкова смешни че нищо не могат да решат.
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До тцтц

Леле, колко си неграмотен и неадекватен. Пий си лекарствата и си седни на задните части, човече. Не се натоварвай с писане, хич не те бива за писател.
14
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Китай елиминира почти напълно вируса, САЩ не предприемат почти никакви мерки, само в ЕС се самоубиваме сами с безумни и неадекватни мерки.
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 10
да, ще присъства ваг инално, пардон виртуално.
12
1
 
7
 
! Отговори
пак карантини и блок преди 2 месеца
от тая среща ще произлязат само лай на.
11
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Преди малко минах край министерството на здравеопазването.Строил се е цял полк еничари да ги пази.Четири буса и четири патрулки.
А няма нито един протестиращ.Докога ще харчат парите ни за безумия?Народа студува и гладува
10
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А главния вирусолог на Банкя ще участва ли?
9
2
 
7
 
! Отговори
111 преди 2 месеца
Изхвърлете всички сатанисти от Европарламента, последователите на Албърт Пайк и Алистър Кроули. Сатанистите са спонсорирани от Ротшилд и Рокфелер. Сатанизма е почти навсякъде в англоезичната музика още от времето на Бийтълс.В песните не се пее за любимия човек а за Сатаната, демони, сатанински ритуали.
8
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Затворете всичко за 2 месеца. Граници, всякакви външни и вътрешни обществени пространства без магаазини за хр. продукти и аптеки, полицейски час и излизане на пазар само след обаждане и за не повече от час. Работа от къщи. Работят само предприятия произвеждаши електричество, отопление, лекарства и хранителни продукти от първа необходимост, лечебни заведения. Задължителни маски и ръкавици. Лична хигиена и дезинфекция на дома. Затваряне на учебните заведения.
Иначе ще боледуваме с години.
7
3
 
12
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
За пари говорят... за пари от нашите данъци за мултинешънали и скъпи разходки.

Китайците за 3 месеца овладяха кризата и гледаха с неразбиране брюкселските ценности за свобода на придвижване и липсата от полза от маските.

ПП. Китайците за 2 седмици построиха болница, докато спешно обучаваха персонал за нея, докато брюкселсщото ек дъвчеше правата на джендърите и истанбулската.
6
4
 
8
 
! Отговори
тцтц преди 2 месеца
къф ЕС отива си ЕС . зараду глупост не че е лошо нещо не че лош замисъл ама неадекватен на околните интриги Американци и Евреи дирижират светъ ЕС макар богати държави в ядрото е пречупен със евтини и хитри методи : Ковид19 , въвлечен е с позиция на между Америка и Русия войни по светъ пак пари за нато от Ес криза в икономиката на Гърция Италия Испания пак ЕС да не говорим как крадът новите членки и Бойче там всички са пирати българите най-голями
5
2
 
9
 
! Отговори
ЕС преди 2 месеца
къв ЕС то не се ли обезсмисли всичко за съжаление? Бойче краде на лорем гърците ривът за помощи играят сиртаки през останалото време, Испания , Италия пак куче влачи рейс положението емигранти на социални бол ...Американците въвличат ЕС във интриги и конфликти пък не дават и да си достави в Европа от хубаата ефтина газ на Русия ами ше возят втечнен газ в бутилки с кораби... Анлия се оттегли Еврейските Американо мулти трильонери милярдери пуснаха Ковид 19вирус да разцепят светъ ЕС затвори граници
4
3
 
14
 
! Отговори
Бързо тестване преди 2 месеца
Абсурд яха абсурда и с абсурди го . Два дена чакаш предписание, пет дена направление и три дена за резултатите. Междувременно умираш с полза за обществото.
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В ЕС дали знаят, че в България Перник изтезават хора, по точно център за изтезания и експерименти с хора!
2
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В резюме: за разпределяне на кинтите от ваксините говорят.