Българка от Испания: Бях като глупак в България, че спазвам мерките

Бойка Велинова с разказ от първо лице пред Bulgaria ON AIR
30 окт 2020 13:12, Анисия Иванова
208

Новата вълна от COVID-19 отново сковава Испания. Страната беше сред най-тежко засегнатите в първия етап на епидемията. От 25 октомври отново е въведено извънредно положение, но броят на заразените продължава да расте и за денонощие достига около 20 хиляди души.

Миналата седмица Испания стана първата страна с над 1 млн. заразени и 35 000 починали. Министър-председателят дори предположи, че заразените са 3 млн. души. Наложи се да започне отново извънредно положение. С гласуването в парламента нещата стават по-сериозни. Това каза за "България сутрин" сънародничката ни Бойка Велинова, която живее в Испания.

В Андалусия била затворена границата и няма да има възможност за свободно придвижване. Някои градове нямало да може дори да се напускат.

"Вече влизат сериозните мерки. Най-тревожно е, че има много заразени на север от Мадрид", допълни тя.

Според сънародничката ни в страната се променя целият лайфстайл. Испанците са свикнали да излязат, да пият кафе, да хапнат сутрин. Било съществено обаче вечерта. С вечерния час и затварянето на заведенията се променя начинът им на живот.

"Сега е невъзможно млади хора да излязат да пийнат, да се забавляват. Таксиметровите шофьори искат компенсации, дребните бизнеси - също. Има известно недоволство. Хората обаче казват, че трябва да се спазват правилата", посочи тя за Bulgaria ON AIR.

Бойка Велинова каза още, че навсякъде в Испания се спазва дистанция от метър и половина, нямало недоволство срещу това. В различните региони извънредното положение можело да се удължава.  

"През лятото бях 3 месеца в България. Чувствах се като глупак, когато ние спазвахме мерките, а хора на улицата и в метрото чакаха да им направим забележка, че не го правят. Но да погледнем и Австралия, която е с няколко заразени на ден. Когато започна покачването на броя заразени, там въведоха извънредно положение и въпреки недоволството се овладя ситуацията. Извън ясните правила трябва и информираност какво се случва. На всички публични места чувахме предупреждения. Много внимателно разписани правила. Ако отворите българските сайтове, няма да го видите това, на английски пък изобщо", разказа тя.

"Никой няма да умре от това, че няма да ходи на туризъм известно време. Пазете се и пазете другите", заяви Бойка Велинова.


208
Още от ЕС
Какво може да причини коронавирусът на млад човек без здравословни проблеми?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
193
0
 
1
 
! Отговори
Ддд преди 3 седмици
Госпожо Велинова, как сте се чувствала си е ваш проблем. Аз също си бях в България това лято. Края на август в София мерките се спазваха. В градският транспорт, а и в търговските обекти всичко беше наред. Дистанция, маски, хората се държаха възпитано и коректно помежду си. Така че, моля ви, престанете като поживеете в чужбина някоя година, да плюете и обиждате сънародниците ни, останали в България
P. S. Що се отнася до ограниченията, масовите протести в Европа от последните дни са красноречиви.
192
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И в Испания много от хората не носят маски, особено в южните провинции.
В Испания има 17 провинции.
191
4
 
1
 
! Отговори
Max преди 3 седмици
И като всички ходят с маски в Испания,какво стана???Айде стига с тия глупости!Гледайте статистиката,математиката е точна наука.Колко милиона е населението и колко хора са поминали за 8 месеца.За каква пандемия говорим?!
190
4
 
1
 
! Отговори
Номер2 преди 3 седмици
Откъде я изкопахте тая! Е това е поръчкова журналистика!
189
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Те затова там са по-зле от нас,защото спазват дистанция и спазвали правилата. Спазват дръжки.
188
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Може да не е била само "като". Въобще тая тема се следи от луди панирани и май няма други.
187
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Евтина пропаганда. Маскирани с месеци, испанците никакъв вирус не са "преборили". Защото той, като останалите вируси, ще си иде, като се навърлува.
186
2
 
5
 
! Отговори
епидемиолог преди 3 седмици
И докато ни заливате ежедневно с глупости, шведите забравиха за вируса без никога да са имали карантини и без да са носили намордници. Едиственото ограничение е че не можеш да си правиш парти в къщи с повече от 50 души, ама никой не ходи да ги брои.
185
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 55 "Тази лъже най-нагло и клевети"
Повечето хора спазват мерките и ако някой се прави на разсеян веднага разбира че това е новата реалност и слага маската. Нещо като с гащите стана и почва да ме съмнява дали има връщане назад. Обичах да нося червило, ето това много ми липсва освен че ме е срам от човешката раса която се оказва неспособна да различи лъжата от истината че и доносничи което е най противното нещо да бъдеш доносник, ми зачитай хората бе да те зачитат и те а то да се лъже
184
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен Да вие които сте написали това какви сте, сте прави такива сте и добре че си го признавате, но ние не сме такива и няма защо само защото сме малцинство да се съгласяваме с тия които сами се определят като ***.
183
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До тц тц
Вместо да тцъкаш вземи помисли и разбери че е точно обратното и няма нужда сам да си тцъкаш плюсове защото това нищо не значи. Маската или предпазва от вируси или не предпазва. Но дори и за еднократна употреба няма доказателства че предпазва. Освен това тона ти та писане е неуважителен и по тая причина ще има още много да тцъкаш в живота от позицията на възрастта ти го казвам това, по добре вземи и спазвай дистанция така няма кой да те наплюй особено ако се държиш възпитано и любезно.
182
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Каква е тая глупост че маската предпазвала другите хора. Как така една и съща маска предпазва другите но не предпазва мен като я нося и от какво предпазва другите след като нищо ми няма. Как така здравия хирург внимавал да не зарази толкова болен пациент на когото се налага операция дори. Ми кой кого заразява , ми то много ясно че болния заразява здравия. Ама то това е желязно правило и едно дете да попитате и то ще ви отговори , то аз не мога да разбера как е възможно от този вирус само лъжи..
181
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
здрав анархизъм се заформя в страната.
180
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ако се съди по разсъжденията, каквато сте била в България, такава сте навсякъде,госпожо. То си идва по рождение.
179
0
 
6
 
! Отговори
171 преди 4 седмици
Направи ли нещо добро днес или само лаеш без да знаеш защо
178
8
 
3
 
! Отговори
Виготура преди 4 седмици
Иди в ПИРОГОВ да си бършеш задните части с маска друга песен ще запееш
177
2
 
1
 
! Отговори
ОХХХХХХХХХХХХХХХХХХХ преди 4 седмици
ДАБИ МИРНО СЕДЯЛО НЕ БИ ЧУДО ВИДЯЛО
176
1
 
5
 
! Отговори
АМИИИИИИИИИИИИ преди 4 седмици
КАТО ОТИДЕШ В БОЛНИЦА НЕ ТЕ ЕБАВАТ ЗА ЧОВЕШКО СЪЩЕСТВО А ТИ ХОДИ БЕЗ МАСКА ДА ТЕ ВИДИМ
175
2
 
4
 
! Отговори
ЕИИИ преди 4 седмици
МАСКА АКО ТЕ НАПЛЮВА БОЛЕН И СИ БЪЗ МАСКА ЧЕСТИТО И СЕ ЧУДИ ОТКЪДЕ ТИ Е ДОШЛО
174
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
И аз тъй, само дето бях предвидлив и си отидох с кола, за да не се налага да се събирам с 80-процентници в обществения транспорт, и си бях напазарувал яко от немския лидъл на по-ниски цени , така почти не ми се е налагало да се срещам с българи