Лидерите на ЕС осъдиха "неприемливите провокации" на Турция

Франция иска санкции заради вербалните атаки на Ердоган
30 окт 2020 17:45, Ния Христова
50
Лидерите на ЕС осъдиха "неприемливите провокации" на Турция
Снимка: БГНЕС
Лидерите на ЕС осъдиха "абсолютно неприемливите" провокации и реторика от страна на Турция, но няма да предприемат конкретни мерки преди срещата им на върха, която ще се проведе през декември. Това заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, цитиран от АФП.
 
Франция настоява ЕС да наложи санкции на Турция заради вербалните атаки на турския президент Реджеп Ердоган срещу френския му колега Еманюел Макрон, отбелязват от БТА.
 
"Осъждаме неотдавнашните едностранни действия (на Турция) в Източно средиземно море, провокациите и реториката, които са напълно неприемливи", каза Мишел в края на видеоконференция на евролидерите, която се проведе вчера.
 
Отношенията между Турция и Франция постепенно се влошават от миналата година. Причината са разногласия по отношение на военните конфликти в Сирия и Либия, както и уреждането на споровете за богатите на газ зони в Източното Средиземноморие. Напрежението ескалира след критиките на Ердоган срещу Макрон, който защити правото да се рисуват карикатури на пророка Мохамед.
 
Снощи френската полиция беше принудена да използва сълзотворен газ срещу около 60 души от турската общност, които бяха излезли на демонстрация в източния френски град Дижон, съобщи областната управа, цитирана от АФП.
 
"Това е демонстрация, нищо повече", уточни управата, след като в Туитър бяха излъчени видеозаписи с десетки демонстранти, които размахват турски знамена и викат "Аллах акбар!" в центъра на града.
 
Демонстрантите започнаха шествие с издигнати юмруци преди да бъдат отблъснати със сълзотворен газ към гарата.
 
В сряда вечерта силите на реда трябваше да се намесят, за да попречат на няколко десетки членове на турската общност да се сбият с арменци в Десин-Шарпьо в предградие на Лион, където се намира мемориалът на арменския геноцид.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
10
 
4
 
! Отговори
Ястребител преди 3 години
До Анонимен 15Трудно е да си турчин, защото трябва срещу цял свят да се изправиш!Още по-трудно е да не си турчин, защото срещу турчин трябва да се изправиш!Само турчин може да знае какво чувство е тоава да знаеш че в жилите ти тече турска кръв!
13
11
 
4
 
! Отговори
Ястребител преди 3 години
Защо геронтофилът Макарончо е вбесен на Ердоан?Защото където си навря носа, Ердоан го срита по гъззаа! Примери бол- аха ти Либия, ей ти Сирия, погледнете Карабах, провал в Ливан, ситуацията в Мали, ритници по макарочовия задтнник в Сомалия и Етиопия, яки риттници в източното средиземнорие и т.н. След толкова шамари горкиятт се ошашави и запелтечи. На никой му не стиска хаалкаата да се изправи срещу Турция самостоятелно и затова се опитват да се съберат на глутница хиенните.
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Общото между САЩ, Руссия, Франция, Гърция, Израел, Иран и Саудитска Арабия е че всичи са набрали на Турция.
11
0
 
11
 
! Отговори
а бе смелчага преди 3 години
До Ястребитела защо когато има проблем сте като ромите и за нула време се събирата по 20 човека срещу един ??? ами защото нямате т.оп.ки за това !! като някакви хиени сте и сте смели само на глутница но като опре ножа до кокала и свивата опашка или виката родата да ви помага. ако една 500 млн европа реши ще ви върне от където сте....да не говорим за руснаците които за сега ви търпят защото имат интерес нооо кръв вода не става
10
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съюз, в който макронщината, меркелщината и боковизмът са на почит, не може да оцелее. ЕС с тази политика е обречен на изтощение и вътрешно самоизяждане.
9
7
 
2
 
! Отговори
Ястребител преди 3 години
Този геронтофил Макарончо се изживява на наполеончо, и накрая и той ще завърши в клетка с решетки, ако е късметлия. Пък може французите да изкарат гилотината и да и обършат праха.
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ердоганя го лашкат от всички страни, понеже е много ербап.
7
12
 
4
 
! Отговори
Ястребител преди 3 години
Една ялова жена и един геронтофил решават съдбата на цялото Аврупа, половината от която се състои от епилирани мъже и другата половина от брадати жени. И тръгнали да се репчат на султан Ердоан.
6
0
 
11
 
! Отговори
бе турците преди 3 години
май ще настъпят мотиката . те доста разчитат на либералните европейски политици но десните радикали постоянно печелят привърженици и накрая като им писне на хората ще си изберат хора с мустачки да разчистят континента. за 2-3 месеца ще се организира една голяна екскурзия в различните държави...бай тошо паказа как става и готово. турците при майка турция а европа на европейците. така никой на никого няма да пречи и ще живее според разбиранията си
5
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Алоууу ЕС ,а вие Бай *** да сте питали та да осъждате ???
4
1
 
15
 
! Отговори
Турцистан преди 3 години
Трябва час по, скоро да бъде изключена от НАТО, след това Русия ще се пофрижи за останалото
3
7
 
3
 
! Отговори
Дрън-дрън ярина! преди 3 години
Като се съберат "осъждат" ама анонимно, няма имена, можи би с изключение микронестия. Той вече много задълба нещата и може да си говори направо. Ама другите си потрайват, защото многомилионните турски арбайтери във всички държави от западната част на Европа са силен коз за Ердоган. При него са и 6-7 милиона бежанци от Сирия и Ирак и ако ги пусне - не ми се мисли.
2
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ердоган е смел водач и страхливите кучета от ЕС ще му лапат шланга. Трайте там клоуни
1
16
 
3
 
! Отговори
Зелен ЕвроЖендрВеган преди 3 години
Ердоган с 1 ръка, ще отнесе жендръчетата в Брюксел!