Димитър Аврамов: За съжаление французите са расисти

Според него карикатурите на "Шарли ебдо" не са свобода на словото
31 окт 2020 13:40, Нели Христова
123
Димитър Аврамов: За съжаление французите са расисти
Снимка: БГНЕС

„Разпалването точно сега на потенциално опасни проблеми във водещи демокрации като Франция и САЩ се дължи на човешката глупост. Когато всичко е наред - икономиките преживяват растеж, хората са обладани от позитивни емоции, е много лесно. Но когато се появят един или двама души на силни позиции в света и започнат да проявяват собствените си негативни черти, хората започваме да ставаме много лесно такива, каквито сме днес“. Това коментира пред БНР политологът Димитър Аврамов.

По думите му в Полша често има опозиция срещу абортите, затова случаят с протестите там е нормален, но все пак краен:

„Аз съм изключително шокиран от късогледството и радикализма на френското общество. Да си мислиш, че тъпите карикатури на радикална редакция на едно списание, защитата на тези карикатури е свобода на словото, значи много си изглупял… Не трябва да се подлагаме на радикалите. Свободата свършва там, когато навлизаме в нечия чужда територия… Френската държава излага на риск собствените си граждани… За съжаление французите са расисти“.

Аврамов допълни: „Моделът на международни отношения се промени с влизането на Доналд Тръмп в Белия дом. Светът се върна към доктрина, подобна на реалполитик от 19-и век, където правото на държавата да защитава интересите си се слага на масата и се казва – край, друго няма. Въпросът е кой решава какво е важно за държавата? Решава го управляващият елит. Когато той извади на първо място демагогията, така навремето се е стигало до фашистки режими и нацизъм. Това даде шанс на политици – неподготвени, с огромно его, да задържат властта си благодарение на радикализирани малцинства… На много места радикализацията може да доведе до предвоенни състояния“.

Според политолога, когато хората излизат на протести в резултат на криза, произвеждат следващо състояние на демагогия:

„Когато протестите са конкретни и адресират качеството на управлението, могат да произведат нещо хубаво. Що се отнася до коронавирус пандемията, тя отдавна се превърна в политическа пандемия. Здравен въпрос ли е, че няма достатъчно медицински персонал? Не, това е въпрос на управленски решения, които не са вземани на време. Здравен въпрос ли е, че в редица страни няма добра организация по овладяването на разпространението на кризата? Не е здравен въпрос“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
22
 
5
 
! Отговори
Hasan ot Bruxelles преди 3 години
Който се осмели да се подиграва с исляма, си получава заслуженото, да сте видели мюсюлманин дасе подиграва с някоя религия??
58
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който е позволил да ходят в държавата му сега няма право да мрънка ако са на друго мнение от гостите му.Депорт и всичко се оправя ама няма топки !
57
3
 
11
 
! Отговори
До анонимния преди 3 години
До анонимния малко по-долу, пишещ, че е гавра да се изобразява Мохамед и т. н. Ако някой изкарикатури Христос или Буда - ще тръгнат ли християните или будистите да режат глави?...
56
1
 
19
 
! Отговори
Да питаме Аврамов преди 3 години
Да го питаме защо "С викове Аллах акбар 50 младежи нападнаха църква във Виена" - новина от този сайт, още я има в основната страница. В Австрия няма публикувани карикатури на пророка им - защо безчинстват там? Защото знаят, че се недосегаеми, знаят си правата и винаги ще се намират алчни адвокати-предатели да ги защитават, затова! И защото искат да ни подчинят на религията си - ако не знаете, "ислям" означава "подчинение"!
55
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тук не говорим за критика а за гавра, Мохамед не се изобразява под форма на човек, предмет или нещо друго, това списание го изобрази и го подиграва - това е провокация, когато провокираш крайно радикални вярващи в нещо и ги обиждаш е нормално да има ответна реакция - ответната е крайна защото хората са такива. Но никой от скука не е тръгнал да трепе тези в редакцията ! Аз не помня някога Исус да е бил иронизиран от мюслюмански вестник или нещо др.
54
1
 
13
 
! Отговори
хм преди 3 години
тези, които убиват по-приличат на расисити! надявам се това да сложи точка на толерантността. и кой е тоз, да му се дава трибуна? не чух някакаква съпричастност от управниците, но... има Един и Той си знае работата...
53
1
 
4
 
! Отговори
Микрон преди 3 години
Абрам ти си Д-Е-Б-И-Л
52
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И българите и българите. виж по долу коментарите.
51
6
 
21
 
! Отговори
Ива преди 3 години
Аллооо, критиката на една Религия не те прави Расист.... Какво значи расист? Да искаш да си живееш в твоята страна, по твоите обичаи и закони - това ли е расизъм? Франция не държи на сила арабите и африканците във Франция...Могат да си ходят от където те или техните родители или дедовци са дошли..Обратно при техните братя и сестри и да си живеят както искат...Лево-Либералите подпалиха Европа като импортираха тези индивиди... *** като го каже човек , автоматично е расист...
50
3
 
20
 
! Отговори
Ница преди 3 години
Който не е расист да си ги приюти африканците в къщи.Европа е на белите! Ако на този политолог му се натресат 5 от "новите французи" у дома и започнат да колят него и семейството му, друга песен ще запее!
49
1
 
9
 
! Отговори
Странна работа... преди 3 години
...в толкова свободната откъм слово Франция, можеш да се гавриш с вярата на мюсюлманите колкото и както си щеш, но посегнеш ли на Божия народ или на ЛГБТИ-хората, на митутките ......здраво бият през пръстите....
48
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато дърпаш за опашката зло куче , нормално е да те охапе.Даже го знаеш много добре и пак.Едните казват можем да ви се подиграваме колкото си искаме, другите им отвръщат с можем да ви *** главите колкото си искаме и те така...
47
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тоя чиффут абрамов едно че е глуповат а и български не може да говори като хората
46
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А аз съжалявам, че не си ми напблизо, политологче! Света ще остане с един *** по-малко. Расизмът е здраве за белия човек. Когато го проумеете ще се натискате от вегани да станете расисти!
45
3
 
18
 
! Отговори
Е преди 3 години
С толкова много и нагли североафриканци, напълно е нормално да станат ! Грешката е в имигрантската им политика от миналите десетилетия !
44
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ФРАНЦУЗИТЕ НАТАКОВАХА БЪЛГАРСКИТЕ РОБОВЛАДЕЛЦИ
43
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гоце искаше големия Шлема Боце надяна големия ФЕС.
42
8
 
6
 
! Отговори
СТРНДЖАТА преди 3 години
Помогнаха на бай *** да свали от плещите си съветската рубашка, надяна той един илиенски анцунг и всички казаха че бая *** е вече цял европеец... И тръгна бае *** из Европа да *** пари и да дава акъл като мисирек балкенски.. Но му направиха забележка че краде и се върна бае *** да целува скута на султана че да му е благо и приятно
41
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сецнаха Балканския ФЕС и мутрите побесняха срещу Европа.
40
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ТЕРОРИЗМА Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, КАРИКАТУРИТЕ НЕ.ТОЗИ КОЙТО УБИВА ЗАРАДИ КАРИКАТУРА Е ТЕРОРИСТ.ТОЗИ КОЙТО РИСУВА КАРИКАТУРА Е ХУМОРИСТ.В ЕВРОПА ВАЖАТ ПРАВИЛАТА НА ЕВРОПА.