Експерт: COVID е едва загрявка - идва ерата на пандемиите

Трябва да се промени взаимодействието между човека и животните
31 окт 2020 14:05, Нели Христова
116
Експерт: COVID е едва загрявка - идва ерата на пандемиите
Снимка: БГНЕС

Ако продължаваме с тези темпове, ни чака ерата на пандемиите и COVID-19 е една загрявка. Това заяви д-р Хелиана Дундарова от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН пред bTV. Тя е част от международна група експерти, изготвил доклад за оценката на риска от нови пандемии.

Според нея трябва да се ограничи нерегламентираният износ на диви животни, да се ограничи контактът между домашните и дивите животни, да се спре използването на големи територии за земеделие и добив на нефт, експлоатацията на океана също трябва да се спре.

Пандемията от COVID-19 има животински характер и тя се разпространява глобално. Вероятно този вирус не е бил патогенен за човека от самото начало. Човекът е влязъл в пространството на тези животни - прилепите, и така сме стигнали до днешната ситуация, обясни д-р Хелиана Дундарова.

Модерната епоха е започнала още в XIX век и оттогава до днес това е шестата пандемия. Повечето от пандемиите са със зоонозен характер, но те не възникват случайно, отбеляза ученият.

„Последните столетия човекът променя ландшафта на земните екосистеми. Селскостопанските животни са пряко свързани с дивите животни в по-голямата част на света, тъй като за правенето на ферми в Азия и Африка се използват диви площи. Това води до липса на хранителен ресурс за дивите животни, те търсят прехрана при домашните, влизат в контакт и се получават стресови ситуации. Домашните животни усвояват патогена от дивите, а ние като крайни консуматори също го получаваме“, обясни д-р Хелиана Дундарова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
идва ерата на простите зомбирани овце...
67
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Простаците както винааги се нахвърлят срещу всеки образован човек.
66
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много точен анализ!!! И изводи!
65
6
 
19
 
! Отговори
. преди 3 години
На никакви пандемии не идва ерата, а на новия световен ред! Тоя да не се прави на улав, а да нарече нещата с истинските имена!
64
5
 
5
 
! Отговори
Тончо преди 3 години
Оффф Аман от експерти от БАН. Той Симеон Дянков щеше да ви научи да работите, ами добре, че си отиде.
63
7
 
7
 
! Отговори
войн преди 3 години
обърка ли ти се психиката не вирус,ами директно фърляш топа в окопа
62
9
 
5
 
! Отговори
аз не вярвам преди 3 години
наивници бол с лопата да ги ринеш,за кофти-19-20,къв вирус ви гони,нещо което не го виждаш как може да казваш,че го има
61
4
 
14
 
! Отговори
Чичо преди 3 години
я се скриите някъде бе смешнициголям отпор ще видите на идейките си за заробване. много ще ви пари под краката и повярвайте не само от мен. колкото и много да са овчиците, все още има хора от старата школа, които помнят и знаят как трябва да изглежда света
60
4
 
2
 
! Отговори
nimportequi преди 3 години
До Анонимен 36Като се разболееш няма да ходиш в болница ще се лекуваш вкъщи.
59
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре бе колко професорки и доцентки имало в малка България пък да не говорим за доктори на науките, щях да напиша неуките, ми те край нямат. Всеки ден радиото изкопава поне един двама, после другите медии преписват от телевизиите и те изваждат десетки вехтошари от навталина да дават акъл за ковитодеветнайсе, тя Йордана да беше измила некоя улица поне, коледен базар щяла да прави с коледна елха, при този вирус и тази пандемия само коледното парти ни липсва хайде то сега е Хелуин и вси светии
58
3
 
19
 
! Отговори
Анархист преди 3 години
Надпревара, кой може да изплаши повече хора. Хората няма как да ви вярват, прескачате се един през друг с някакви недоказани и противоричащи си твърдения. Гледате да си вземете минутката слава и да почешите егото си. Но не забравяйте, че сте смъртен биологичен вид, а не божества.
57
3
 
7
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 години
Браво на номер 69. Солидарен съм с неговото изказване!
56
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Идва ерата на пандемиите не поради прилепите, а заради човешката алчност, безхаберие и тъпота. Всички "разработки" на японците върху китайци от 2 световна отидоха в щатите , едва ли са ги сложили в прашния скрин на забравата.
55
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Maли колко "експерти и учени" сме имали... да се чудиш как стигнахме до тук
54
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Д-Р Хелиана Дундарова страннаспоред мен трябва да ограничат васБАН трябва да се закрие парите да се дават на голям бизнес за научна дейнос
53
3
 
19
 
! Отговори
ала-бала преди 3 години
Сто пъти се каза, че ДА, старият САРС от 2013 може да мутира до сегашния САРC, причиняващ ковид, но за това ще са нужни 800 години еволюция. Въпроси?
52
4
 
11
 
! Отговори
Ха ха преди 3 години
Ха ха до големи тъпашки изводи са стигнали тези старци от бан. като са толкова учени защо не направят ваксина за ковит 19.
51
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За съжаление човечестото вече наближава осем милиарда,а само една трета пройзвежда материални блага,другите две трети са само консуматори.И требе по някакъв начи да се намали драстично броят на хората.
50
4
 
29
 
! Отговори
333 преди 3 години
До Анонимен63За съжаление в САЩ правят само два вида стоки! Бомби и долари,всичко друго е внос от Китай.
49
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази Хелиана Дундарова да не е взела гранотве от сорос и гейтс,не споменавате каква е тази международна организация,за която работи. Името и кърти.