Експерт: COVID е едва загрявка - идва ерата на пандемиите

Трябва да се промени взаимодействието между човека и животните
31 окт 2020 14:05, Нели Христова
116
Експерт: COVID е едва загрявка - идва ерата на пандемиите
Снимка: БГНЕС

Ако продължаваме с тези темпове, ни чака ерата на пандемиите и COVID-19 е една загрявка. Това заяви д-р Хелиана Дундарова от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН пред bTV. Тя е част от международна група експерти, изготвил доклад за оценката на риска от нови пандемии.

Според нея трябва да се ограничи нерегламентираният износ на диви животни, да се ограничи контактът между домашните и дивите животни, да се спре използването на големи територии за земеделие и добив на нефт, експлоатацията на океана също трябва да се спре.

Пандемията от COVID-19 има животински характер и тя се разпространява глобално. Вероятно този вирус не е бил патогенен за човека от самото начало. Човекът е влязъл в пространството на тези животни - прилепите, и така сме стигнали до днешната ситуация, обясни д-р Хелиана Дундарова.

Модерната епоха е започнала още в XIX век и оттогава до днес това е шестата пандемия. Повечето от пандемиите са със зоонозен характер, но те не възникват случайно, отбеляза ученият.

„Последните столетия човекът променя ландшафта на земните екосистеми. Селскостопанските животни са пряко свързани с дивите животни в по-голямата част на света, тъй като за правенето на ферми в Азия и Африка се използват диви площи. Това води до липса на хранителен ресурс за дивите животни, те търсят прехрана при домашните, влизат в контакт и се получават стресови ситуации. Домашните животни усвояват патогена от дивите, а ние като крайни консуматори също го получаваме“, обясни д-р Хелиана Дундарова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
6
 
14
 
! Отговори
Бахахахха преди 3 години
Май е загрявка за новият световен ред... Не обичам конспирациите, но всичко става все по-нелепо и мал.. Оумно...
27
2
 
9
 
! Отговори
глобалист преди 3 години
закривай
26
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, защото видяха, че обикновен грип може да им помогне да направят диктатура! Хората трябва да излязат и пометат политическия елит !!
25
3
 
10
 
! Отговори
bhu преди 3 години
Ако продължаваме с тези темпове, ни чака ерата на пандемиите и COVID-19 е една загрявка.Няма други болести .само пандемии.За какви темпове става въпрос?Не сме достатъчно лумпенизирани ли?
24
4
 
3
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: номер 26Дали да не емигрирам във Швеция? Ще се пиша политически - репресират ме тук, държат ме като куче с намордник!Бил съм там преди години и много ми харесва!А на "умниците" които лаят срещу Швеция ще кажа, че не случайно там номинират всяка година лауреатите на Нобелова награда по всички науки, с изключение на тези за мир, които се присъждат в Норвегия!Да не ми кудкудякат, че не съм слушал учените - еми слушам ги! Ама не нашите!
23
5
 
3
 
! Отговори
гошо преди 3 години
Разбира се , че ще има още смъртоносни зарази докато не намалее населението! Въпроса е, кои ще са предварително имунизирани?? Аз мисля, че евреите ще са предварително имунизирани, защото те ще са тези които ще пуснат заразата или заразите!
22
2
 
12
 
! Отговори
българин преди 3 години
Абе кажете направо, откъде да си купуваме въжета и някаква смазка ли да използваме или може да речем с олио, за да не ни прежули врата?Да побързаме ли сега че да не поскъпнат?А знаете ли, че има член в Наказателния Кодекс (да си правя ли труда сега да го търся, че не го знам наизуст?) по който се предвижда затвор за всяване на паника и неверни данни?И не си мислете че е само теоретично! Преди години така осъдиха един "експерт" който беше предвидил голямо "разрушително" земетресение с жертви!
21
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Швеция ковид темата въобще отсъства от новините, знам го от първа ръка сестра ми и зет ми са там.0
20
3
 
12
 
! Отговори
ДивоК преди 3 години
Вече не чета статиите за корона вируса, но сега мернах малко от тази сатийка, абсолютен срам за тази жена с титла доктор. Няма либстам да се пишат такива измислици?
19
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това ли са ни подготвили рептилите?
18
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Просто спрете да гледате новини и въобще трите ни телевизии, те имам чувството, че им прави удоволствие да ни шашкат всеки ден, аз съм приключил с новините преди седмица!!!!!
17
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проблема на тия дето си мислят, че управляват е в това, че са от същия вид с твзи дето са управлявани. Възможностите им не са по-големи. И изкуственнинтелект и чипове няма да им помогне.
16
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След пандемията едва ли ще има психически здрав човек
15
2
 
20
 
! Отговори
Страх преди 3 години
Давайте още паник - новини, малко са ни тези от телевизиите дето всеки ден ни облъчват, вече си пускам филм на ужасите след новините за разтоварване!
14
4
 
2
 
! Отговори
Само индийците преди 3 години
Са 2 милиарда генетично.
13
5
 
4
 
! Отговори
Минко 19 преди 3 години
Призовавам псевдодоктор Хилиана Грантовска да се консултира с Минко, скоро 21 ;)
12
5
 
2
 
! Отговори
Искам и имунитет преди 3 години
По-рано в четвъртък вечерта Борисов имаше друго включване от дома си, в което настоява за решение на ниво ЕС, което дава имунитет от прокурорско разследване при покупката на ваксини за коронавирус. Той направи Фейсбук обръщение към българите преди заседанието на Европейския съвет.Борисов посочва, че има "много лош опит" с някогашния министър на здравеопазването Петър Москов. По негово време у нас бяха внесени ваксини от Турция, но след това Москов бе обвинен от прокуратурата и все още е подсъдим.Още ни развеждат по съдилищата!https://facebook/100006542380422/videos/29207238881556
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя явно зне нещо, което ние не знаем, явно има конспирация срещу човечеството.
10
4
 
5
 
! Отговори
С други думи преди 3 години
Стерилизиране вместо обрязване.
9
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
7 милиарда мравки може да има но не и хора. Поредната лъжа на глобалистите.Например за да има в момента 1.5 милиарда индийци, по времето след втората световна война, всяка индийка трябва да е родила по 2500 деца.