Какво може да причини коронавирусът на млад човек без здравословни проблеми?

Разказва 29-годишна германка с пост-COVID синдром
31 окт 2020 22:15, Петя Славова
126
Какво може да причини коронавирусът на млад човек без здравословни проблеми?
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

През март Валери Гизен се разболява от COVID-19. След няколко седмици се възстановява. В края на лятото обаче развива тежък пост-Ковид синдром. Днес 29-годишната жена има тежки здравословни проблеми.

Валери Гизен въздъхва и сяда на пейката. Пулсът ѝ е ускорен, дишането - тежко. 29-годишната германка е излязла на кратка разходка. "Днес това ми костваше може би най-много усилия", казва тя задъхана пред "Дойче Веле".

Допреди седем месеца Валери води активен живот. Танцува три пъти в седмицата в спортен клуб, плува редовно, ходи и на спортно катерене. В края на март обаче се разболява от Ковид-19. Днес тя е "официално излекувана, но все още неоздравяла", както биха казали лекарите.

"Сърцето ми биеше много бързо и усещах натиск в гърдите. Никога не съм се чувствала толкова болна", разказва Валери. През пролетта тя прекарва почти две седмици в леглото. Те са съпроводени от тотално изтощение и болки в белите дробове. Дори пътят до тоалетната се оказва предизвикателство. Тогава не ѝ е направен тест за коронавирус, защото тестовете в Копенхаген, където живее, са били изчерпани. "Това беше първата вълна в Дания, тогава се страхувах да отида в болница." Едва при направен тест през юни става ясно, че Валери има антитела срещу SARS-CoV-2.

Глътка въздух

Валери е антроположка. От няколко години живее и работи в Копенхаген. След като преборва инфекцията, месеци наред тя се чувства добре. Дори изминава 400 километра с велосипед - от Копенхаген до Берлин.
Преди Валери Гизен е водила активен начин на живот

Преди Валери Гизен е водила активен начин на живот

В края на август обаче състоянието ѝ се влошава. Появява се тежка умора, проблеми с дишането. "Едва успявах да изправя глава и да стана от леглото. Изпитвах сериозна тежест", разказва 29-годишната германка. Нейните съквартирантки ѝ помагат с пазаруването и готвенето. Вече осем седмици Валери се чувства зле. Затова решава да се върне в Берлин при родителите си. Личният ѝ лекар в Копенхаген не могъл да ѝ помогне. Днес усеща леки подобрения и е оптимист: "Вече мога да сядам и да говоря - и то повече от две, три изречения".

Още по темата

Тежкият пост-COVID синдром

В Берлин Валери Гизен се подлага на редица тестове, но те не показват нито сърдечни, нито белодробни проблеми. Малко след това диагнозата е ясна: "Post-COVID Fatigue Syndrom". При въпросния "пост-Ковид синдром" пациентът усеща симптоми дори и след болестта, както и силно изтощение.

Според изследвания, проведени в някои европейски държави - като Италия и Ирландия - и след като са били излекувани от Ковид, пациентите продължават да страдат от умора и задъхване в продължение на седмици. Науката обаче все още не разполага с категорични данни за дългосрочните последици от инфекция с коронавирус.

И Световната здравна организация съобщава, че някои симптоми могат да продължат месеци, дори и ако боледуването е преминало леко. Това важи и за млади хора като Валери Гизен, които не попадат в т.нар. рискови групи.

Все още медицината знае твърде малко

Днес Валери Гизен обръща особено внимание на храната, която приема. В една купа в кухнята тя държи различни витамини и чай от куркума. До тях - пресни плодове и зеленчуци. Диетата ѝ трябва да е противовъзпалителна. Така тя се опитва да си помогне сама, защото медицината все още знае твърде малко за Ковид и пост-Ковид синдрома.
През лятото Валери Гизен изминава 400 км с велосипеда

През лятото Валери Гизен изминава 400 км с велосипеда

Повечето съвети тя получава от онлайн група за взаимопомощ, в която членуват хора, прекарали Ковид. Основана е от активисти в САЩ. Участниците в нея са хиляди - от цял свят, те обсъждат дългосрочните последици от болестта и споделят своя опит.

Валери Гизен всяка вечер се включва в общия чат на групата. "За мен това се превърна в нещо като вечерен ритуал", казва тя. "Общуването в групата ме успокоява. Така не се чувствам сама с проблема си." Тя самата вече също е успяла да помогне на други - със съвети и топли думи. И остава оптимист - въпреки продължаващата умора. Все пак с всеки изминал ден усеща малки подобрения. 29-годишната жена силно се надява, че покрай нейната лична история повече хора ще осъзнаят колко опасен може да бъде новият коронавирус.


126
Още от ЕС
Възможности за бизнеса във Великобритания след Brexit
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
1
 
3
 
! Отговори
Starija hush преди 3 седмици
Жена ми получи некаква инфекция и оглуше с десното ухо.Нито един доктор до сега не знае каква е тази инфекция и как да се лекува.Купих за 3,000 долара апарат за ухото за да може да работи като секретарка с телефона непрекъснато.Та не ми говорете за развитата медицина и доктори специалисти.Аз мисля че има корона-19 под некаква форма.
104
14
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Новата мода на ковидпропагандата - да се показват млади хора, задължително спортуващи, ако може поне 2-3 спорта, и да се изкарват развалини след срещата с вируса.
103
1
 
22
 
! Отговори
ГЗ преди 3 седмици
Вижда се липсата на часовете по гражданска защита днес. Масово хората не знаят що е това биологично оръжие и как и защо се ползва.
102
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Mhm.
Не, няма такива, които да са умрели без допълнителни заболявания. Никой не умира от една настинка, която е по-лека инфекция от грипа. За всички усложнения, причинени от Ковид, е виновна компрометираната имунна система. А нефункционираща правилно имунна система е не само заболяване, но в случаи на инфекции и основно заболяване.
101
0
 
11
 
! Отговори
Жалко, но факт преди 3 седмици
да дойде в Бг да види хора на по 30 години , задъхващи се при изкачане до първия етаж или ако се наложи да избягат 20-30 метра след детето. Въздъхващи при всяка сядане, все едно на гръб са ме носили...
100
2
 
4
 
! Отговори
Mhm преди 3 седмици
До Анонимен

Тичат, но някои умряха, ако да са спортисти без допълнителни заболявания
99
5
 
6
 
! Отговори
Отговор преди 3 седмици
Какво може да причини коронавирусът на млад човек без здравословни проблеми ? Нередовно пиене !!!
98
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
На първо заразяване нищо ,на N - то заразяване много лоши последици за N+1 трагедия , вируса е лабораторен и добре замислен.Хем не е плаши хем в един момент си върши работата.
97
17
 
16
 
! Отговори
некой преди 3 седмици
На всяка една цигарена кутия пише: “Тютюнопушенето убива” пък никой не го забранява....А за короната не е доказано, че убива..пък виж с кви мерки правят хората на маймуни....*** и малоумния свят
96
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Според вас всяко заболяване се изкарва от хората по един и същи начин, така ли? Не мисля, че хора без грам логика, трябва да се опитват да изразяват мисли. Смешно е.....
95
14
 
13
 
! Отговори
Картофчо преди 3 седмици
Дааа, COVID-19 явно освен другите леки неразположения може да причини и тежко малоумие чрез отковаване на дъските под шапката и изпиване на мозъка :))))
94
11
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Този млад човек нямал здравословни проблеми.
Напротив, този млад човек има големи здравословни проблеми. Да минеш през всички клинични изследвания, да не ти открият нищо повече, да ти кажат, че си клинично здрави, а ти да продължаваш да мислиш, че си болен - ето това е най-големият здравен проблем на този човек. Но за такъв проблем е необходим психолог или психиатър.
93
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Защо не направят контрираща публикация за някой футболист, прекарал Ковид 19 - имаше и такива случаи. Същият футболист сега продължава да тича като кон в мачовете на новия сезон - стига му и въздуха, стигат му и силите. Защото няма да звучи страшно, защото няма да има насаждане на психоза в главите ни.
92
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тази публикация е направена само за затягане на дисциплината сред населението. Героинята в статията има нужда от психиатър. Ковида засяга и психиката, особено през пролетта, когато шепа лекари успяха с помощта на медиите да индокринират този ужас в главите ни. Разбира се, политиците също помогнаха да паднем в капана на голямата лъжа, от която няма излизане.
91
9
 
4
 
! Отговори
noFreeman преди 3 седмици
Едно голямо нищо може да причини...
90
14
 
13
 
! Отговори
Ковид дисидент герб преди 3 седмици
Не вярвам нито дума от написаното, всичко е лъжа, дали са и от щаба пари да лъже *** германка
89
6
 
17
 
! Отговори
Какво може преди 3 седмици
Нищо не може.

Днеса. надявайте се да не бъдете СЪДЕНИ, когато се стигне да се търси сметка за създаването на тази паника.

Не ви го пожелавам, защото виждам че се подвеждате и публикувате това, което се продава от наивност.

Но знайте, че все пак вие носите отговорност.
88
2
 
19
 
! Отговори
Чичкото с ракията преди 3 седмици
Абе що не се е.... с вашите новини!
87
4
 
9
 
! Отговори
Млад човек преди 3 седмици
Аз усетих само един много силен куробол, не е шега работа тоя вирус, внимавайте слагайте презервативи, маски, ръкавици!
86
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Най-смешното е, че българина си мисли, че Ковид 19 е грипен вирус...