Какво може да причини коронавирусът на млад човек без здравословни проблеми?

Разказва 29-годишна германка с пост-COVID синдром
31 окт 2020 22:15, Петя Славова
126
Какво може да причини коронавирусът на млад човек без здравословни проблеми?
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

През март Валери Гизен се разболява от COVID-19. След няколко седмици се възстановява. В края на лятото обаче развива тежък пост-Ковид синдром. Днес 29-годишната жена има тежки здравословни проблеми.

Валери Гизен въздъхва и сяда на пейката. Пулсът ѝ е ускорен, дишането - тежко. 29-годишната германка е излязла на кратка разходка. "Днес това ми костваше може би най-много усилия", казва тя задъхана пред "Дойче Веле".

Допреди седем месеца Валери води активен живот. Танцува три пъти в седмицата в спортен клуб, плува редовно, ходи и на спортно катерене. В края на март обаче се разболява от Ковид-19. Днес тя е "официално излекувана, но все още неоздравяла", както биха казали лекарите.

"Сърцето ми биеше много бързо и усещах натиск в гърдите. Никога не съм се чувствала толкова болна", разказва Валери. През пролетта тя прекарва почти две седмици в леглото. Те са съпроводени от тотално изтощение и болки в белите дробове. Дори пътят до тоалетната се оказва предизвикателство. Тогава не ѝ е направен тест за коронавирус, защото тестовете в Копенхаген, където живее, са били изчерпани. "Това беше първата вълна в Дания, тогава се страхувах да отида в болница." Едва при направен тест през юни става ясно, че Валери има антитела срещу SARS-CoV-2.

Глътка въздух

Валери е антроположка. От няколко години живее и работи в Копенхаген. След като преборва инфекцията, месеци наред тя се чувства добре. Дори изминава 400 километра с велосипед - от Копенхаген до Берлин.
Преди Валери Гизен е водила активен начин на живот

Преди Валери Гизен е водила активен начин на живот

В края на август обаче състоянието ѝ се влошава. Появява се тежка умора, проблеми с дишането. "Едва успявах да изправя глава и да стана от леглото. Изпитвах сериозна тежест", разказва 29-годишната германка. Нейните съквартирантки ѝ помагат с пазаруването и готвенето. Вече осем седмици Валери се чувства зле. Затова решава да се върне в Берлин при родителите си. Личният ѝ лекар в Копенхаген не могъл да ѝ помогне. Днес усеща леки подобрения и е оптимист: "Вече мога да сядам и да говоря - и то повече от две, три изречения".

Още по темата

Тежкият пост-COVID синдром

В Берлин Валери Гизен се подлага на редица тестове, но те не показват нито сърдечни, нито белодробни проблеми. Малко след това диагнозата е ясна: "Post-COVID Fatigue Syndrom". При въпросния "пост-Ковид синдром" пациентът усеща симптоми дори и след болестта, както и силно изтощение.

Според изследвания, проведени в някои европейски държави - като Италия и Ирландия - и след като са били излекувани от Ковид, пациентите продължават да страдат от умора и задъхване в продължение на седмици. Науката обаче все още не разполага с категорични данни за дългосрочните последици от инфекция с коронавирус.

И Световната здравна организация съобщава, че някои симптоми могат да продължат месеци, дори и ако боледуването е преминало леко. Това важи и за млади хора като Валери Гизен, които не попадат в т.нар. рискови групи.

Все още медицината знае твърде малко

Днес Валери Гизен обръща особено внимание на храната, която приема. В една купа в кухнята тя държи различни витамини и чай от куркума. До тях - пресни плодове и зеленчуци. Диетата ѝ трябва да е противовъзпалителна. Така тя се опитва да си помогне сама, защото медицината все още знае твърде малко за Ковид и пост-Ковид синдрома.
През лятото Валери Гизен изминава 400 км с велосипеда

През лятото Валери Гизен изминава 400 км с велосипеда

Повечето съвети тя получава от онлайн група за взаимопомощ, в която членуват хора, прекарали Ковид. Основана е от активисти в САЩ. Участниците в нея са хиляди - от цял свят, те обсъждат дългосрочните последици от болестта и споделят своя опит.

Валери Гизен всяка вечер се включва в общия чат на групата. "За мен това се превърна в нещо като вечерен ритуал", казва тя. "Общуването в групата ме успокоява. Така не се чувствам сама с проблема си." Тя самата вече също е успяла да помогне на други - със съвети и топли думи. И остава оптимист - въпреки продължаващата умора. Все пак с всеки изминал ден усеща малки подобрения. 29-годишната жена силно се надява, че покрай нейната лична история повече хора ще осъзнаят колко опасен може да бъде новият коронавирус.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ами същото каквото наркотиците, анаболите, хран. добавки, висенето и подражаването в инстаграми др.
40
2
 
4
 
! Отговори
kiko преди 3 години
Май наистина яко ще се ,,,,
39
2
 
7
 
! Отговори
това материалче... преди 3 години
Не го четете! Запазете рзсъдъка си! Ще ви трябва!!!
38
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
3% от болните от КОВИД умират.В момента умират х 30 човека на ден у нас, които са се разболяли преди 1-2 седмици.Реалният брой ежедневни нови случаи е около 6000.След 1-2 седмици ще умират около 200 човека дневно.Много е вероятно да има цензура на тази информация.Не очаквам съчувствие от етнос, който е емоционално неинтелигентен и е опериран от подобни чувства.
37
0
 
3
 
! Отговори
До: 34 преди 3 години
Това беше фейк новина, виж пак.
36
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До фючърсноМи пращай си децата в русия бе русовилче загубено.Що ги пращаш на запад?
35
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защото си почнал с прогнозите:Слава Севрюкова&Ванга:Европа ще оредее.Българите ще изчезнат, ако политиците скарат народа.Макар и оредели по тези земи винаги ще има хора, които се НАРИЧАТ българи.Аз като вещица потвърждавам, но въпросните назоваващи се българи няма да са от българскиетнос.
34
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Липсва ми информация за ползвани стимуланти. Също противозачатъчни.
33
5
 
1
 
! Отговори
F-16 преди 3 години
Споко, това е фючърсна сделка, нема проблем, даваш парите и чакаш някога да произведат стоката и да я достаявят, така се прави на Запад но българите се прости и не го разбират, живеят си в света на копмунизма.
32
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До славянинИзкарай два пъти короната, а после ела да се похвалиш как ти няма нищо. Ако можеш.Успех, без.мозъчно ;)
31
7
 
4
 
! Отговори
фючърсно преди 3 години
Русия и Китай ще повишават стандарта си на живот, а населението на ЕС и САЩ ще продължи да обеднява.
30
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 31:Спри Земята и слез,Ако можеш!На тази планета има фючърсни сделки, такъв е бизнесът.Има опция да заминеш в Пекин, където си е друга планета, но първо трябва да си направиш пластична операция да ти дръпнат очите и второ-да научиш китайски.
29
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Рио де Женейро 28 годишен доброволец който участва в тестването на ваксината AstraZeneca на университета Оксфорд е умрял в следствие на усложнения от корона вирус. Странно защо тестват в Бразилия, а не на студенти от Оксфорд или на дъщерята на Борис Джонсън? ЕС е купил 400 хил ваксини от Астра Зенека които дори още не са разработени.
28
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
13 души починаха в Южна Корея след ваксинация против грип. Южна Корея не уточнява срещу какъв грип, странно защо!
27
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 7 и 12:Вещица съм и ще ви намеря, пиленца плит-ко-умни!
26
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Световните агенции съобщиха, че "Астра Зенека" няма да изплаща обезщетения при потенциални съдебни искове и този текст е неразделна част от споразумението между ЕС и производителя. Според това споразумение, при евентуални странични ефекти, цялата финансова отговорност пада върху правителствата на отделните страни. Астра Зенека има договор за доставка на 400 милиона ваксини срещу ковид-19, при което още нямат разработена ваксина, също както България плати няколко милиарда за F-16 които не съществуват.
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През 2014 Фон дер Лайен е назначила като секретар по въоръжението Катрин Сюдер - успяла бизнес дама, която е работила 14 години за американската консултантска фирма McKinsey. През 2015 и 2016 година McKinsey изведнъж са получили договори от министерството на стойност 250 милиона евро, при декларирани от ведомството само 5 млн. за консултанти.
24
15
 
17
 
! Отговори
Защо преди 3 години
Който твърди, че няма вирОс, не вземе да иде в някое ковид отделение санитар за един ден, ами се крие зад клавиатурата и праска букви и цифри?Там ще се зарази и после ще видим, как ще Управи.
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Другата консултантска фирма, чийто бизнес е процъфтял по времето на министерския пост на Фон дер Лайен, е Accenture, чийто директор имал за кръстник на децата си един от началниците в министерството. Между 2014 и 2018 доходите и от поръчки са нараснали рязко от половин милион на двадесет милиона евро годишно.
22
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За съжаление по Земята и в България конкретно има твърде многоПростаци и ***, които могат да провалят всичко ,което не разбират и одобряват.