Родът на убиеца от Виена Куийтим Файзулаи бил уважаван в Македония

За атентатора разказва неговия дядо
4 ное 2020 20:15, Нели Христова
49
Родът на убиеца от Виена Куийтим Файзулаи бил уважаван в Македония
Снимка: БГНЕС

Швейцарската полиция арестува двама мъже за предплогаеми връзки с нападателя от Виена. Арестуваните са на 18 и 24 години и са швейцарски граждани. При полицейските операции в Австрия вече има задържани 14 души. Продължават да се изясняват мотивите и да се проверяват хора от обкръжението на ликвидирания атентатор от Северна Македония.

Още по темата

За 20-годишния Куйтим разказва дядо му от село Челопек. Селото намира се недалеч от Тетово. Тук родът Файзулаи е уважаван.

"Не познавам момчето, а семейството му. Никой в селото няма нищо против тези хора", каза Авдула Хасани, жител на Челопек, Северна Македония.

"Не познавам Куйтим. Но познавам родителите му и рода му много добре. Никой в този род никога не е извършвал престъпление", каза Фадил Лимани, имам.

Куйтим ходел всяка година в Челопек при роднините си, разказва дядо му.

"Да, идваше тук всяка година със семейството си. Куйтим е роден в Австрия", каза дядото на Куийтим Файзулаи.

Според полицейски източници Куйтим не е виждал родителите си от 6 месеца.

"Живееше сам. Във Виена ходеше в апартамента на родителите си, но имаше собствен. Никой не знае какво е правил в този апартамент", каза дядото на Куйтим Файзулаи.

Следствието вече установи, че преди две години Куйтим е бил арестуван при опит да се присъедини към силите на Ислямска държава в Сирия.

"Да, преди две години той беше арестуван, но не за три месеца - а за 18, изкара и четири в Турция. Хванаха го в Турция. Лежа там четири месеца, но после го върнаха в Австрия. Но Куйтим убит ли е? Убиха ли Куйтим", пита дядото на Файзулаи.

Куйтим е бил ликвидиран за 9 минути.

На втория ден след атаката районът на Шведенплац в центъра на Виена е опустял и притихнал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
4
 
! Отговори
От бореца преди 3 години
Кучетораждакучета !!!
33
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Роден и израсъл във виена албанец с род притежаващ документи за самоличност от северна македония. Сега вместо да се концентрират върху собствената си система позволила отглеждането на терористи са се емнали да мятат македония на подсъдимата скамейка. Пълно лицемерие.
32
2
 
9
 
! Отговори
произход преди 3 години
Роден във Виена македонец, който често отскачал при роднини в Челопек. Този младеж сложи черен печат върху претенциите на македонците за влизане в ЕС. Да видим Австрия дали няма да им наложи вето.
31
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
...те намерили кого да питат.Естествено, че това ще им каже дъpтия.
30
2
 
12
 
! Отговори
Ястребител преди 3 години
Този Кутйтимчо е арестуван в Турция, лежи месеци в затвора докато протича разследването му, защтото турската полиция се усъмнява, че целта му е да премине в Сирия и да се присъедини към ИД. След като установяват контактите му и са сигурни че наистина имал намерение да отиде и да се бие за ИД, екстрадират го обратно в Австрия и уведомяват австрийските власти. И австрийските власт после обвиняват Турция, че подкрепяла ИД. Май вече с тази връв тези *** се не връзват.
29
0
 
0
 
! Отговори
Lan преди 3 години
Селището Челопек, а жителите му...
28
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 28Албания призна българско малцинство, докато макетата са горди макета :) Гледам че мода е изтрил макешкия коментар, почти се вързах че е маке :))
27
0
 
1
 
! Отговори
асфалдо риос преди 3 години
Е,вече ще е проклет
26
4
 
20
 
! Отговори
Хахахахахахахахаха преди 3 години
Как няма да е уважавана такава бил парче рязана бypгия, като е взела главата на толкова гяypи в Австрия???Депортация на всички мюсюлмани от ЕС, друго решение на проблема НЯМА
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 26Браво ! За това писах че не бива да ги изкарваме ид*оти, ти поне ги опровергаваш :)
24
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
25 Русия е тази, която създава конфликти на Балканите, не от вчера, за да ги владее.Пуча в македонския парламент бе организиран от Москва и Белград.Атентат ат над Мило Джуканович, проевропеец, бе извършена от руски и сръбски специалци.
23
0
 
12
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 години
В Албания и албанските общности най-уважавани са мафиотските кланове.Тъй че...
22
7
 
15
 
! Отговори
Kutlu bekleyis преди 3 години
Значи Турция ги залавя, а Австрия пуска. Сега видяхте ли коя е голямата и силна държава? Турската държава ще пребъде. Илелебет, завинаги.
21
1
 
18
 
! Отговори
А бе преди 3 години
Щом уважаваните родове на Северна Македония ги раждат подобни,къде са тръгнали западните ни комшии да се присъединяват с Европа?А и другите им родове едва ли са цвете за мирисане...
20
1
 
16
 
! Отговори
дедо преди 3 години
Европа трябва да разбере че толерантност е никаква дума лишена от съдържание. Бий огъня с два пъти повече огън,килограми олово и куршуми за всеки и целия му род дръзнал против закона. Забрана на религиите и обявяване за секти. Закона и спазването му на първо място..ако не оловни топчета със 800 ме тра в секунда!
19
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 17Без Румъния, там си пишат на латиница, но използват български думи, което ми беше интересно в началото :)) Сърбите по принцип използват кирилица с някои заменки от латиницата, но напосладак използват латиница, все пак това е писменоста на "татарите", не може да ги виниш :))
18
0
 
7
 
! Отговори
Шаши преди 3 години
***, какво прави този индивид у ,,Челопек" бе? На квартира ли е? От кой вилает е?
17
1
 
6
 
! Отговори
Шаши преди 3 години
Не знаех че, ,,Челопек,, е албанска дума. Значи ,, Челопечене" е албанско. А София и Варна от къде е производно? СО - фия и Вар - на ,ли? Че ме имотите от смех мюслитата.
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
14 Nosi se stoko. В б. Югославия сърбите казаха за македонците:"сто южно, то ружно", сиреч, грозно
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
12 България е на-страта, православни държава в Европа, след Византия, достигнала моща на империя.Дала е писменост на всички народи, които пишат на Кирилица.Спомогнала е, за разпространението на християнството, в Русия, Украйна, Сърбия, Румъния, Черна Гора...