3700 евро на месец: Нужна ли бе тази минимална заплата в богатата Женева?

Всъщност много хора едва свързват двата края
5 ное 2020 21:45, Нели Христова
83
3700 евро на месец: Нужна ли бе тази минимална заплата в богатата Женева?
Снимка: БГНЕС

Женева е наистина богато място - тя е дом на много частни банки, ООН и аукционни къщи Sotheby's и Christie's, които редовно продават огромни скъпоценни камъни и скъпи произведения на изкуството за космически суми. Освен това, в края на този месец Женева ще въведе най-високата минимална заплата в света - 3700 евро на месец или 21 евро на час.

Още по темата

Защо бе нужно това?

Да, Швейцария е богата, но не всички хора там са заможни. В нея живеят десетки хиляди хотелиерски служители, сервитьори, чистачи и фризьори, които се борят да свържат двата края. Когато национална карантина бе въведена в страната в началото на март, снимките на опашките, които се виеха пред хранителните банки, обиколиха света. Но всъщност хранителните банки съществуваха още преди пандемията и най-вероятно ще останат още дълго, след като тя отмине.

Благотворителната организация на Чарли Ернандес Colis du Coeur доставя стотици торбички с храна в една от хранителните банки в центъра на Женева. Опашките отпред са наистина дълги, а на тях се редят главно жени, майки на малки деца.

Не са ли 4000 франка на месец прекалено голяма сума?

Ако не живееш в Женева, то навярно сумата звучи огромна. Но Чарли Ернандес обяснява, че не е точно така.

"Наемът на една стая в Женева е 1000 франка на месец. Ако можеш да оцелееш с 500 франка на месец за храна, то трябва да си много добър с управляването на финансите. Здравното осигуряване е 550 франка на месец на човек. Ако сте семейство с две деца, оцеляването ще бъде трудно."

Вдигането на минималната заплата ще доведе до положителна промяна за много хора. Сред тях е и Ингрид, която оцелява благодарение на храната от хранителните банки.

"В края на месеца джобовете ми са празни. Хранителната банка е страхотна, защото имаме храна поне за една седмица. Това е облекчение", казва тя пред BBC. А дори някои от доброволците в хранителните банки намират живота в Женева за изключително скъп. Лаура дори не може да си позволи собствен апартамент със заплатата си на медицинска сестра.

"С тези пари мога да живея само в една малка стая. Затова живея все още със семейството си, а съм на 26 години...", споделя тя.

Кой ще плаща?

Бизнесите, които дават на служителите си по-малко от 23 франка на час сега ще трябва да увеличат възнагражденията им. Но това трябва да се случи по време на глобална пандемия, когато приходите намаляват. Според Винсънт Субилия от Търговската камара в Женева увеличаването на заплатата може да доведе до повече вреди, отколкото позитиви.

"Хотели, ресторанти... това са области, които вече са изправени пред големи предизвикателства поради пандемията,  казва той. - Това потенциално може да застраши съществуването на тези сектори."

Ресторантьорът Стефано Фанари заяви пред швейцарска телевизия, че не смята, че ще успее да си плати сметките. Като главен готвач той получава средно между 5000 и 6000 франка на месец. "Как ресторантът ми ще продължи да съществува, когато трябва да платя толкова много и на миячите на чинии? Трябва ли да им съкратя работните часове? Не ме разбирайте погрешно, не съм против някой да печели 4000 на месец. Но има момент, в който просто не можем да платим тази сума. Жертвам се, работя тук по 12 часа на ден. Какво трябва да направя?", пита той.

Какво ще се случи сега?

Не правителството, а гражданите на Женева наложиха новата минимална заплата. Тя бе предложена като "народна инициатива" и бяха събрани достатъчно подписи за да бъде проведен референдум по въпроса.На 27 септември 58% от хората казаха "да" на по-доброто заплащане. Швейцарската система на пряка демокрация означава, че последната дума имат избирателите, така че минималната заплата вече е задължителна.

Гражданите на Швейцария са склонни да гласуват много предпазливо, когато става въпрос за изразходване на публични пари. Но в същия ден те подкрепиха и въвеждането на двуседмичен платен отпуск по бащинство. За Чарли Ернандес тези ходове са положителни. Те показват, че дори в такива трудни времена хората в тази богата страна се грижат един за друг.

"Имаме много пряка демокрация, която е страхотна, но това, което много хора не знаят, е, че инициативите на повечето хора биват отхвърляни. Изключение бе, че тези две предложения бяха одобрени. Затова вярвам, че нещата се подобряват. Да, с бавни темпове, но това е швейцарското темпо", обяснява той.

Следващият тест за избиратели ще дойде по-късно този месец, когато швейцарците ще вземат решение за "отговорна бизнес инициатива".Това ще наложи компаниите със седалище в Швейцария да поемат правна и финансова отговорност за правата на човека и нарушенията на околната среда по техните вериги за доставки, навсякъде по света.

А това може да струва много повече от минималната работна заплата в Женева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари