3700 евро на месец: Нужна ли бе тази минимална заплата в богатата Женева?

Всъщност много хора едва свързват двата края
5 ное 2020 21:45, Нели Христова
83
3700 евро на месец: Нужна ли бе тази минимална заплата в богатата Женева?
Снимка: БГНЕС

Женева е наистина богато място - тя е дом на много частни банки, ООН и аукционни къщи Sotheby's и Christie's, които редовно продават огромни скъпоценни камъни и скъпи произведения на изкуството за космически суми. Освен това, в края на този месец Женева ще въведе най-високата минимална заплата в света - 3700 евро на месец или 21 евро на час.

Още по темата

Защо бе нужно това?

Да, Швейцария е богата, но не всички хора там са заможни. В нея живеят десетки хиляди хотелиерски служители, сервитьори, чистачи и фризьори, които се борят да свържат двата края. Когато национална карантина бе въведена в страната в началото на март, снимките на опашките, които се виеха пред хранителните банки, обиколиха света. Но всъщност хранителните банки съществуваха още преди пандемията и най-вероятно ще останат още дълго, след като тя отмине.

Благотворителната организация на Чарли Ернандес Colis du Coeur доставя стотици торбички с храна в една от хранителните банки в центъра на Женева. Опашките отпред са наистина дълги, а на тях се редят главно жени, майки на малки деца.

Не са ли 4000 франка на месец прекалено голяма сума?

Ако не живееш в Женева, то навярно сумата звучи огромна. Но Чарли Ернандес обяснява, че не е точно така.

"Наемът на една стая в Женева е 1000 франка на месец. Ако можеш да оцелееш с 500 франка на месец за храна, то трябва да си много добър с управляването на финансите. Здравното осигуряване е 550 франка на месец на човек. Ако сте семейство с две деца, оцеляването ще бъде трудно."

Вдигането на минималната заплата ще доведе до положителна промяна за много хора. Сред тях е и Ингрид, която оцелява благодарение на храната от хранителните банки.

"В края на месеца джобовете ми са празни. Хранителната банка е страхотна, защото имаме храна поне за една седмица. Това е облекчение", казва тя пред BBC. А дори някои от доброволците в хранителните банки намират живота в Женева за изключително скъп. Лаура дори не може да си позволи собствен апартамент със заплатата си на медицинска сестра.

"С тези пари мога да живея само в една малка стая. Затова живея все още със семейството си, а съм на 26 години...", споделя тя.

Кой ще плаща?

Бизнесите, които дават на служителите си по-малко от 23 франка на час сега ще трябва да увеличат възнагражденията им. Но това трябва да се случи по време на глобална пандемия, когато приходите намаляват. Според Винсънт Субилия от Търговската камара в Женева увеличаването на заплатата може да доведе до повече вреди, отколкото позитиви.

"Хотели, ресторанти... това са области, които вече са изправени пред големи предизвикателства поради пандемията,  казва той. - Това потенциално може да застраши съществуването на тези сектори."

Ресторантьорът Стефано Фанари заяви пред швейцарска телевизия, че не смята, че ще успее да си плати сметките. Като главен готвач той получава средно между 5000 и 6000 франка на месец. "Как ресторантът ми ще продължи да съществува, когато трябва да платя толкова много и на миячите на чинии? Трябва ли да им съкратя работните часове? Не ме разбирайте погрешно, не съм против някой да печели 4000 на месец. Но има момент, в който просто не можем да платим тази сума. Жертвам се, работя тук по 12 часа на ден. Какво трябва да направя?", пита той.

Какво ще се случи сега?

Не правителството, а гражданите на Женева наложиха новата минимална заплата. Тя бе предложена като "народна инициатива" и бяха събрани достатъчно подписи за да бъде проведен референдум по въпроса.На 27 септември 58% от хората казаха "да" на по-доброто заплащане. Швейцарската система на пряка демокрация означава, че последната дума имат избирателите, така че минималната заплата вече е задължителна.

Гражданите на Швейцария са склонни да гласуват много предпазливо, когато става въпрос за изразходване на публични пари. Но в същия ден те подкрепиха и въвеждането на двуседмичен платен отпуск по бащинство. За Чарли Ернандес тези ходове са положителни. Те показват, че дори в такива трудни времена хората в тази богата страна се грижат един за друг.

"Имаме много пряка демокрация, която е страхотна, но това, което много хора не знаят, е, че инициативите на повечето хора биват отхвърляни. Изключение бе, че тези две предложения бяха одобрени. Затова вярвам, че нещата се подобряват. Да, с бавни темпове, но това е швейцарското темпо", обяснява той.

Следващият тест за избиратели ще дойде по-късно този месец, когато швейцарците ще вземат решение за "отговорна бизнес инициатива".Това ще наложи компаниите със седалище в Швейцария да поемат правна и финансова отговорност за правата на човека и нарушенията на околната среда по техните вериги за доставки, навсякъде по света.

А това може да струва много повече от минималната работна заплата в Женева.


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
2
 
! Отговори
Пепката преди 1 месец
Пълни простотии,

Минималната е чисто 3000 франка и стига за малък апартамент + издръжкта и живот нормално на 1 човек!. Там почти никой не работи на минимална. Като цяло в Швейцария заплатите са доста добри и въпреки, че всеки разправя колко е скъпо, с таяхните заплати се живее добре. А като изляза от Швейцария, покупателната способност им е огромна и навсякъде им е супер евтино.
69
2
 
3
 
! Отговори
Tawq преди 2 месеца
Високи заплати с високи цени. Няма голяма файда от тези заплати, щом и цените са супер високи :)
68
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
швейцария има голяма индусртия. има и доста швейцарски предприятия в българия. всяко малко село има няква работа. недейте да плюете без да знаете. да мафиотска държава са, но с крадените пари от други държави си правят тяхната. елате да видите пътища как се правят, тунели, инфраструктура и т.н. политиците им малко ги продадоха последните години и имат най високия дълг на света на глава от населението ама да не ги мислим.
67
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
СЕГА чувствате ли се като хората от по-долна категория и нисша класа ???
66
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Най-важния показател е дългосрочната безработица, която тази мярка ще предизвика. След 1 година да си я замерят и да ни кажат!
65
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако не беше Швейцария нямаше да има втора световна война. Не с Германия да воюват, а Швейцарските банки трябваше да затворат и Хитлер нямаше да може да започне никакв война.
64
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Швеицария е страна мафиот. Нямат никаква икономика и нищо не произвеждат, живеят от пране на пари и тъмни финансови сделки.
63
2
 
17
 
! Отговори
народе-е-е преди 2 месеца
От сто (100) години Женева е Женева, а не Плевен, Пловдив или Бургас ! Къде коментирате без разсъдък, бе хора.... Малко разум, моля !
62
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
НЕ, НЕ Е НУЖНО. НИЕ ЩЕ ГИ ПЛАЩАМЕ ПРЕЗ ЕВРОПЕЙСКИЯ СОЮЗ
61
7
 
4
 
! Отговори
SHEFA преди 2 месеца
71-МОЙТА ЗАПЛАТА Е НЕОГРАНИЧЕНА И СЕ ОСИГУРЯВАМ НА МАКСИМАЛНИЯТ ЛИМИТ.
-А ТИ ПЪРВО НАУЧИ ДУМАТА ДЕМОКРАЦИЯ И КАДЕ СЕ НАМИРА ДУМАТА РЕФЕРЕНДУМ В НЕЯ-НА 1-ВО МЯСТО.
60
0
 
12
 
! Отговори
SHEFA преди 2 месеца
А В БЪЛГАРИЯ 610 ЛЕВА.-И ТИ УДЪРЖАТ ОТ ТЕХ.110- И ОТ РАБОТОДАТЕЛЯ ТОЛКОВА.-ДАЙ РОБЕЕЕ
59
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 59
Добре,че при нас няма тази практика с референдумите,защото ще ни е скъсана работа, при 80% полу и завършени идиoта от населението.

И аз все това повтарям като се заговори за управление чрез референдуми у нас
58
7
 
6
 
! Отговори
някой преди 2 месеца
до 68: Кой казва, че няма, аз преди 14 години си купих първото, преди 10 - второто, а сега строя къща.
Идеята ми беше, че изкарват швейцарците жертви, защото медицинска сестра на 26 години не можела да си позволи апартамент. И ние трябва да и съчувстваме, все едно у нас сестрите всички имат апартаменти .
57
0
 
11
 
! Отговори
До някой преди 2 месеца
По скоро момичето не може да наеме цял апартамент, а евентуално само стая, затова живее със семейството си. Едва ли става въпрос за покупка на жилище...Много хора на средна възраст (и не само) там са под наем, включително и семейства с деца.
56
10
 
13
 
! Отговори
до 66 преди 2 месеца
Със средно на 22 си купих първото жилище в София. Тогава заплатата ми бе смешните 1500лв. (преди 11 години точно). После купих по-голямо, а сега- къща, която изплащам за още 5 години и забравям. Има и успели хора с добри професии, не го забравяй.
55
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Първо, това е брутна сума. Второ, в Женева съм живял години релокиран там и взимах около 18 000 франка месечно, които ми бяха малко за стандарта, който водя в момента. С минимална заплата там живееш в общежитие за бездомни.
54
3
 
16
 
! Отговори
някой преди 2 месеца
Ужас, на 26 години със средно образование и още не може да си купи апартамент. Да ги ожалиш швейцарците.
53
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Разликата: Когато у НАС на единствения референдум за век време се подиграха с *** въпрос, а на важни решения наложиха мнението на един еврейн с трабант и един ром. Страната Швейцария затова е богата щото няма жипки и НПО откачалки, седмица не минава без допитване и решението е точно за каквото са гласували хората.
52
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен

В Русе магазините по центъра не са някакви скъпарски като на Витошка, и всеки втори е празен. И преди беше зле, но сега с ковида се ускори процеса.
51
1
 
1
 
! Отговори
arsenalfc преди 2 месеца
споко, спасителя на *** - тиквата и нашата ще е прави д/г толкова, само че с една цифра по-малко