Мутация на COVID-19, свързана с норки, блокира част от Дания

Властите започнаха умъртвяване на всичките 15-17 млн. норки
6 ное 2020 10:33, Елка Василева
92
Мутация на COVID-19, свързана с норки, блокира част от Дания
Снимка: БГНЕС

Дания обяви специални ограничения за над 280 000 души в северозападната част на страната, след като мутирала версия на коронавируса, свързана с ферми за норки, бе открита у хора, предаде Франс прес.

Властите предупредиха, че мутацията може да е заплаха за ефективността на всяка бъдеща ваксина срещу COVID-19.

„Гражданите на 7 района в Северен Ютланд се приканват да останат в тях, за да се предотврати разпространението на инфекцията“, обяви премиерът Мете Фрадериксен на пресконференция.

Тя посочи, че се забранява влизането в тези райони, където се затварят барове и ресторанти.

„Молим хората в Северен Ютланд за нещо извънредно“, добави Фредериксен, говорейки за „истинска блокада“ на региона. В него се спира обществения транспорт, а влакове няма да влизат и излизат от него. Спортните събития на закрито също са забранени.

Ограниченията влизат в сила днес и ще продължат до 3 декември.

Още по темата

Дания, която е най-големият износител на кожи от норки в света, привлече вниманието в сряда, когато обяви, че нарежда умъртвяването на всички норки в страната, които се отглеждат в 1080 ферми и наброяват 15-17 милиона. Това стана след откриване на мутацията, която може да бъде предадена на хора, припомня БНР.

Мутация на COVID-19 бе открита в 12 души – 11 в региона, който се затваря, и един в друг.

В Северен Ютланд са констатирани 783 случая на хора, чието заразяване е свързано с ферми за норки. Зараза с COVID-19 е потвърдена в 207 ферми в района.

Учени посочват, че често мутациите на вируси са безвредни. Но някои експерти поискаха от Дания повече данни, за да бъде оценена по-добре новата мутация.

Според датските власти тази мутация на COVID-19 не води до по-тежко заболяване при хората. Но не се блокира от антитела до същата степен като нормалния коронавирус.

Това създава опасения, че тя може да бъде заплаха за ефикасността на ваксини, които се разработват по цял свят.

Здравните власти смятат, че в Северен Ютланд около 5% от заразените с COVID-19 може да носят мутиралия щам, но скоро не е откриван подобен случай. Те смятат, че има добри шансове мутацията да изчезне, ако ефективно бъде ограничена.

Дания, чието население е 5,8 милиона, не е сред силно засегнатите страни от коронавируса, като досега са регистрирани 52 265 случая, от които 733 смъртни. Тя обаче наложи през октомври национални ограничения, за да ограничи бързото покачване на новите инфекции.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
3
 
2
 
! Отговори
уилям шекспир преди 3 години
откога ви казвам аз - - - има нещо гнило в Дания . . . . . . .
82
2
 
0
 
! Отговори
междинен приемник преди 3 години
Тая фаза при ///корона19 нещо я неглижираха - мотаха ни с разни прилепи , после панголини, после н"екви влечуги по пазарите в Ухан обвиняваха . . . . . стига тОлко ! ! !
81
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Тия саНе, защото имат запаси за годни напред. Но ще избият свинете и ще търсят по-неподатливи породи. Това са хора, котио ако не им харесва нещо, ще го изгорят и ще го направят наново.
80
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЕлеонораРаботата е, че това не е проблем в Дания, защото досега бедомна котак не съм видял. Единствеото кеото виждах, беше на един човек котака, който понякога излизаше от неговия двор. Бяхме си говорили и ми каза, че за да е скопил, защото иначе преди са имали проблем с котките и са яли местните малки птички пролета. Включително и лебедичета.
79
3
 
0
 
! Отговори
Елеонора преди 3 години
Тези животни се убиват със газ и труповете се унищожават. При десетки хиляди заразени на ферма и смъртност над десет процента , не се лигавете ами мислете за котките по улиците които най вероятно също пренасят вируса/.......
78
3
 
3
 
! Отговори
Норчето преди 3 години
Ужасно е да убиват милите животинки. Как може да се допуска това от зелените ? За една костенурка отклоняват магистрали а сега ще унищожават милиони живи същества. Норката е живо същество. Всъщност месото от норките какво го правят ? Милиони кожи , а месото ?
77
2
 
3
 
! Отговори
BG-норки преди 3 години
Веганите животнолюбци да си вземат да спасят по една заразена норка и да я учат да се храни с еко-био марули.Норката ще оздравее малко преди да умре тя от глад,а стопанина й от covid.Дания е най-големия производител на свинско на глава на населението- карантията все някой трябва да ги яде, а нямат много българи в наличност.Затова имат норки.Вместо 17 млн. норки, биха могли да си развъдят 10 млн. Ромеи да усвояват отпадъците.Озвучаване с чалга и шише ракия дневно вдига бурно раждаемостта!
76
2
 
2
 
! Отговори
Тия са преди 3 години
Напълно откачени. Ако влезе вирусаът в свинекомлесите, вегани ли ще стават?
75
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво да очаквате в държава, в кояот можеш да си живрукаш на гърба на останалите с десетилетия?
74
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 75Дания не е перфекнта, но ... Дани не е България.
73
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 76Дафак ... Виж - 90% от тея норки, щяхя да са избири април месец, така или иначе. За последните 10 години, са изклани на 100 000 000. Сега, изклани са и 2 пъти повече прасета, но затова никой нищо не казва.
72
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как може да убият толкова мноого норки, ум имат ли?Фейкдемията се използва срещу всичко което им пречи.Явно някой друг е поръчал Дания с норките, защото му пречат на бизнеса.Сега също ще започне едно масово затваряне на месокомбинати и тн. Нали отдавна искат да ядем *** и паяци. Кравите много газови изпускали и били вредни за атмосферата. Сега норките имали вирус... А богаташчетата дето летят напред назад и се возят на бронираните си лимузини дето харчат по 20/100, няма ли да ги спрат ??
71
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да не се окаже, че някой датчанин ял норка и оттам е тръгнало всичко. Какво се случва с месото на норките като ги одерат за кожата? Няма да се учудя, ако ги влагат в някакви колбаси. Това са тонове месо? Къде отива?
70
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гнусни социалистически нещастия!Искате всички да носим гадни и скъсани евтини дрехи като вас! Да таксуваме по 95% хората с пари, ей така, за да има за вас, че да си живуркате на помощи! Ем нема!
69
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Ужасяващото клане на китове във Фарьорските острови е пословично, но те се бият в гърдите колко са мъжествени, наследници на викингите и прочее тънк0пишковски безумия"Дафак. Това къде го видя, че се бият в гърдите? Ако заговориш за викинги, те гледат все едно ги обвиняваш в нацизъм, ама немците.Па я преди тях да "оправяш" (все едно правят нещо нередно), да оправиш и България! А де?
68
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Чичо ЛъчоДавай! Нека закрием всички ферми навсякъде! Да оставим по стотина хиляди безработни! Да стопираме икономиката! Много хубаво! Загрижил ми се заз порчетата!
67
3
 
0
 
! Отговори
На Грета, Хензел преди 3 години
Гурките животинки ... аз тука съм смотан тийн, дето живее у мама и у тате, има кейс с Чегевара лии, чигивара лии, да ми пази новия iPhone 12 Max Pro, който тате ми взе. Тате работи като програмист! Неговите програми оптимизираха труда на хората и 800 000 души са без работа, защото трудът им е оптимизиран и не се трепят от работа. Моят телефон е произведен от свободни китайци, с достойни заплати!Спасете норките!
66
2
 
5
 
! Отговори
Чичо Лъчо преди 3 години
Господ, ще Ви накаже за това, което правите б.езмо.зъчници такива!
65
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ro 67И какво па ти прече на тебе па?
64
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви са тези изрудии в тези новини? По - добре да не отварям този сайт пак.