ЕП настоява за прозрачност при снабдяването с ваксини срещу COVID

ЕК ще представи споразумения с производители
11 ное 2020 08:36, Петя Славова
8
ЕП настоява за прозрачност при снабдяването с ваксини срещу COVID
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Европейският парламент ще обсъди въпроса за снабдяването на ЕС с ваксини срещу COVID-19, сочи дневният ред на заседанието на евродепутатите, което започва днес, предава БТА.

Предвижда се утре Европейската комисия да представи подробности по сключваните предварителни споразумения с няколко производители на възможни ваксини. Очаква се евродепутатите да настояват за пълна прозрачност на договореностите, след като досега комисията не представя изчерпателни данни за преговорите. Евродепутатите ще поставят въпроса за отговорността на производителите и нуждата да не се отстъпва от действащите правила.

Сключените досега от ЕК споразумения прехвърлят отговорността изцяло върху държавите от ЕС и освобождават от тази тежест производителите при настъпилите вреди за ваксинираните.

Още по темата

Също утре ЕП ще обсъди резолюция, свързана с въздействието на противоепидемичните мерки върху демокрацията, основните права и принципите на правовата държава. Предвижда се документът да бъде приет в петък и да съдържа оценката, че мерките откриват възможност за злоупотреба с власт.

Тази вечер евродепутатите ще се произнесат по резултата от президентските избори в САЩ. В деня на обявяването на първите неофициални резултати ЕС поздрави Джо Байдън и Камала Харис с избирането им за президент и вицепрезидент.

Също тази вечер ЕП ще обсъди борбата с безнаказаността за престъпления, извършени срещу журналисти. Евродепутатите настояват за международни и независими разследвания при посегателства срещу журналисти и изобличители. Според тях е необходимо наблюдение срещу концентрацията на собственост върху медии.

Днес евродепутатите ще дадат оценка на борбата с тероризма и на правото на свобода на изразяване и на образование. ЕП подготвя резолюция по тези въпроси, отбелязва пресслужбата на институцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия пък от ЕП кой ги брои да живи освен Йончева и Крадан
6
2
 
0
 
! Отговори
Пижо преди 3 години
Прозрачност и България? Мафията на ГЕРБ си има изработен механизъм: Ваксините се предлагат на една-две наши фирми след дълъг пазарлък и обсъждане на комисионните. Въвежда се задължително ваксиниране. Искаме нов заем от 20 млрд. Определяме цени 10 пъти над средноевропейските. Ден след отпускане на новия заем, обявяваме, че ще плащаме само на най-бедните, сиреч си ганите. Оказва се, че и за тях пари няма. Парите били отишли при полицията, която да следи кой се ваксинира! Борисов обвинява хората!
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те ваксините готови, та никой не ги видя.
4
2
 
2
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Евразийски съюз вече отваря врати за квалифицирани специалисти със съответните възнаграждения, които по нищо не отстъпват на трансатлантическите. И най важното, предлагат необходимото уважение. :))) За нас, източноевропейците е още по лесно ;)
3
1
 
2
 
! Отговори
ЦК на ГРОБ преди 3 години
Мерките в момента са:- при 100 заразени на 100 хил. раздаваме 60 мил. лева.- при 300 заразени на 100 хил. раздаваме 100 мил. лева.- при 1 00 заразени на 100 хил. успокояваме че има пари за раздаване и пак раздаваме някой лев.
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом настояват за прозрачност се опасяват че нещо не е наред
1
1
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Ес е сбирщина некадърни нищоправци, дето искат да си навират гагата навсякъде...