Българските ученици - сред водещите в ЕС по наркотици и хазарт

Над 40% от младежите у нас с тежко напиване през последния месец
13 ное 2020 12:07, Петя Славова
166
Българските ученици - сред водещите в ЕС по наркотици и хазарт
Снимка: pexels.com

Международно изследване показва още, че над 40% от младежите у нас са имали поне един епизод с тежко напиване през последния месец. Това показват резултатите от публикувания днес доклад на Европейския училищен проект за алкохол и други наркотици (ESPAD), предава "Монитор".

Стабилно над средното за Европа е нивото на употреба на предизвикващи зависимост субстанции и пристрастяващи практики като хазарта и прекарването на часове в социалните мрежи при българските ученици на 15-16 години.

Анкетирани са 99 647 ученици в 35 европейски страни, 25 от които – в ЕС. Един от петима е пробвал наркотици 19% от запитаните у нас са признали, че поне веднъж в живота си са опитвали някакъв вид дрога при средно 17 в останалите 34 държави. 17% са имали досег с канабис, 2,6 – с екстази, а 3,1% и 2,2% - съответно, с амфетамин и метаамфетамин.

Последните два резултата са едни от най-високите сред всички държави. Авторите на проучването все пак отбелязват, че при предното проучване резултатите за България са били значително по-обезпокояващи с 30% признаващи за употреба на наркотици срещу 19% сега.

България е под средното европейско ниво на употреба сред учениците на нови психоактивни вещества, но е над средното по отношение на употребата на синтетични канабиноиди (4,3%) и синтетични катинони (1,8%). Почти всички употребяващи нови психоактивни вещества имат употреба на повече от едно вещество (употребяващи са и на алкохол, канабис и стимуланти).

По отношение на самото пиене, 82% от българските ученици са употребявали алкохол поне веднъж, което е над средното. 42% са имали поне един епизод на тежко пиене през последните 30 дни при средно 34% в другите страни. Данните за пушенето също не са добри – въпреки, че през годините се отчита напредък, България е на второ място след Словакия по ранно започване на ежедневната употреба на цигари и на първо място по ежедневна употреба сред 16-годишните.

Голям е и процентът на българските ученици, които пушат електронни цигари – 40% са пробвали поне веднъж.
27% от българските ученици са залагали пари в рамките на хазартни игри през последната година – игрални автомати, карти, зарове, лотарии. Средното за Европа е 22%. Един от 10 ученици в България е играл хазарт и онлайн.

Цели 7,4% от подрастващите българи влизат в категорията на хора с проблем с хазарта. Проблемно е и, че над една пета от деца играят по 6 и повече часа в неучебни дни, а България е от страните с най-висок дял на ученици, използващи социални мрежи 6 и повече часа през последните 7 дни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Международно изследване показва още, че над 40% от младежите у нас са имали поне един епизод с тежко напиване през последния месец."Че кой е нямал такъв епизод... през последния месец :D
95
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До В ДНЕШНО ВРЕМЕ"И като възпитани от това време вие въобще не сте пилЕ. Е, айде пилЕ сте ама тогава сте билЕ "истински", а се'а дЯцата са поамериканчени.."Хахахаха. Хареса ми как им го написа щото хем е вярно, хем отразява тоя своеобразен гьон*уратлък на подобни критикари.
94
0
 
6
 
! Отговори
zritel преди 3 години
излиза, че Киро Брейка е правюкакто винаги
93
0
 
10
 
! Отговори
С теб сме пич преди 3 години
До ммм ..!Пич, не знам как да го поправиш това момче. Пробвай с добро.Но ако не успееш, нещата за него ще стават все по-зле. А може и за теб, защото може да сметне, че му дължиш добро бъдеще - имаш имоти, а не му даваш нищо.Това за наркомана е голяма мотивация да прави бели, да знаеш.Пожелавам ти здраве, дълголетие и да излекуваш момчето, ако е наркоман. Много е страшно, да знаеш. С теб сме.Бъди силен!
92
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При комунизма пиехме, пушехме, друсахме се и се чокахме не по-малко от сегашните "геймъри" и "компютърни деца",но тогава нямаше ДНЕС.БЪГЪ да пишат лоши новини.
91
0
 
12
 
! Отговори
ммм ..! преди 3 години
Повярвайте ми, видял съм се в чудо.По пенсия ми остават 5 години, а нямам нито един заделен лев за старини.Всичко заминава за моят негодник.Миналата година съм го наказвал, за това че вместо 22.00 часа, той ми идва в 4-5 часа сутринта.Тази година го уредих на работа, 40 лв надник, но уви, той така е не направи поне една седмица.Работи 2-3 дни, с приятелите издънат парите, а после започва да се умилква.В главата му е само едно - кога ще вземе книжка за кола.... и нищо друго ...... не издъ
90
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То затова другарят Живков беше забранил лошите новини.Затова живеехме в... "тиииии сиииии зеееемен раааааааййййй"
89
0
 
9
 
! Отговори
Пич, пази се преди 3 години
До ммм ..!Пич, много трябва да се пазиш от сина си, ако е наркоман. Ако не спре с дрогата, с годините ще те намрази още повече, за това че си го изпъдил и ако знае че имаш имоти, може да направи опит да те убие дори... възможно е...И не му оставяй нищо - имаше едно момче наркоманче, дето родителите му починаха и едни мутри започнаха да се навъртат около него, да го черпят с дрога, да го пазят с охрани. Така, докато не му взеха цялото имущество за милиони.
88
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРп.ВИДИМИТЕ РЕЗУЛТАТИ ОТ УПРАВЛЕНИЕТО НА ТУЛУПА.
87
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ето поне една класация водим. Както по смъртност, застаряване и корупция. Бойко Борисов. Четвърти мандат. Премиер форевър.
86
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 95"ЕврЕо-атлантическите (ценности) до това водят..."Първата ми ракия (глътка) беше когато бях на 7. Още по време на комунизма.Аре престанете с глупостите.
85
2
 
7
 
! Отговори
ммм ..! преди 3 години
Моят синковец пред последните 5-7 години ми изнесе покъщината; това което е трупано от моите родители, той с успех го разпродаде и раздаде.В къщи пари не държа.Сега е 17,5 години и като навърши 19 год съм му казал, че той задължително трябва да напусне моето фамилно жилище; аз вече нямам след това задължения към него - ще може да идва при нас не повече от 3-4 година.Има доста желаещи да ме наследят, а аз имам и доста недвижимост.Нито чете, нито се развива ...Стаята е осмърдяна от цигари.
84
2
 
1
 
! Отговори
импексова и мая преди 3 години
ГЕРБ са виновни , оставкааа !
83
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕврЕо-атлантическите (ценности) до това водят...
82
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Гарантирано от ГЕРБТоя па. Ти ако знаеш какво сме правили като ученици и студенти, много преди ГЕРБ да е даже идея за политически проект. :))))Пройдохи сме си и това е.
81
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жидо-масонския и сатанистки план за България-Ран-Ът в действие.
80
0
 
11
 
! Отговори
пенсионер преди 3 години
ами мама и тате у фейсо , децата щъкат по улиците без родителски контрол , без никакви домашни ангажименти а държавата е виновна . тия родители не виждат ли че децата им се променят ,не ги ли усещат че са пили , не знаят ли с какви деца се събират ? ами явно НЕ !
79
2
 
8
 
! Отговори
Гарантирано от ГЕРБ преди 3 години
Моля, моля! И по *** са първи! Да си кажем нещата - ние от ГЕРБ работим много по въпроса с младите.
78
0
 
11
 
! Отговори
Еха! преди 3 години
Най-накрая първи в нещо! Браво!
77
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мисля, че не е вярно.Навсякъде в ЕС пушенето на трева не се преследва сериозно от закона като при нас. В Испания например, ако те хванат на улицата да пушиш просто ти прибират дрогата. За други страни да не говорим - Холандия, където свободно се продава трева навсякъде. В Чехия всеки има право на някаква доза, която не се предледва от закона.