Българските ученици - сред водещите в ЕС по наркотици и хазарт

Над 40% от младежите у нас с тежко напиване през последния месец
13 ное 2020 12:07, Петя Славова
166
Българските ученици - сред водещите в ЕС по наркотици и хазарт
Снимка: pexels.com

Международно изследване показва още, че над 40% от младежите у нас са имали поне един епизод с тежко напиване през последния месец. Това показват резултатите от публикувания днес доклад на Европейския училищен проект за алкохол и други наркотици (ESPAD), предава "Монитор".

Стабилно над средното за Европа е нивото на употреба на предизвикващи зависимост субстанции и пристрастяващи практики като хазарта и прекарването на часове в социалните мрежи при българските ученици на 15-16 години.

Анкетирани са 99 647 ученици в 35 европейски страни, 25 от които – в ЕС. Един от петима е пробвал наркотици 19% от запитаните у нас са признали, че поне веднъж в живота си са опитвали някакъв вид дрога при средно 17 в останалите 34 държави. 17% са имали досег с канабис, 2,6 – с екстази, а 3,1% и 2,2% - съответно, с амфетамин и метаамфетамин.

Последните два резултата са едни от най-високите сред всички държави. Авторите на проучването все пак отбелязват, че при предното проучване резултатите за България са били значително по-обезпокояващи с 30% признаващи за употреба на наркотици срещу 19% сега.

България е под средното европейско ниво на употреба сред учениците на нови психоактивни вещества, но е над средното по отношение на употребата на синтетични канабиноиди (4,3%) и синтетични катинони (1,8%). Почти всички употребяващи нови психоактивни вещества имат употреба на повече от едно вещество (употребяващи са и на алкохол, канабис и стимуланти).

По отношение на самото пиене, 82% от българските ученици са употребявали алкохол поне веднъж, което е над средното. 42% са имали поне един епизод на тежко пиене през последните 30 дни при средно 34% в другите страни. Данните за пушенето също не са добри – въпреки, че през годините се отчита напредък, България е на второ място след Словакия по ранно започване на ежедневната употреба на цигари и на първо място по ежедневна употреба сред 16-годишните.

Голям е и процентът на българските ученици, които пушат електронни цигари – 40% са пробвали поне веднъж.
27% от българските ученици са залагали пари в рамките на хазартни игри през последната година – игрални автомати, карти, зарове, лотарии. Средното за Европа е 22%. Един от 10 ученици в България е играл хазарт и онлайн.

Цели 7,4% от подрастващите българи влизат в категорията на хора с проблем с хазарта. Проблемно е и, че над една пета от деца играят по 6 и повече часа в неучебни дни, а България е от страните с най-висок дял на ученици, използващи социални мрежи 6 и повече часа през последните 7 дни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поне в нещо да сме първи.
75
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А родителите :) ? Децата са деца... те подръжават на родителите си.
74
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така властта се възпроизвежда по-лесно. На нея не й трябват образовани и просветени хора, които реално да разбират нещата.
73
1
 
12
 
! Отговори
Жоро преди 3 години
Децата са наше отражение(на възрастните). Всеки да се замисли дали не може и с по-малко ракия и бира.
72
5
 
7
 
! Отговори
Очевидното. преди 3 години
Не ни трябват никакви статистики за това. Без тях е ясно, че нашите тинейджъри са дънни риби. Нито учат нито се забавляват като нормалните хора. Нито един купон не минава без алкохол, цигари и трева. Между другото, това въжи и за хората в зряла възраст 30-50. Ние нямаме спирачки, това е проблемът. Пиенето е национален спорт и гордост, в което почти няма равни с нас в цяла европа. Руснаците може би само, но там поне не продават алкохол и цигари на всеки без паспорт, даже ако си на 50.
71
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 76От статията не излиза, че само нашите се напиват, излиза, че у нас се почва мааалко по-рано. Лично аз съм виждал и българчета, и германчета да се напиват на по 12 години.
70
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи, доколкото разбирам, по-малко канабис се употребява, но пък повече метаамфетамин. Което си е лоша новина."42% са имали поне един епизод на тежко пиене през последните 30 дни при средно 34% в другите страни."От тук излиза, че всички европейци са пияници, което не е новина.
69
0
 
8
 
! Отговори
жабчу преди 3 години
Българските ученици - сред водещите в ЕС по наркотици и хазарт---------------Е, все по нещо трябва да сме "първи" в класацията!
68
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що не видите в Холандия на какво се правят или във Франция пушат торби с трева в САЩ има цели градове където всички всяка вечер са яко надрусани и дърти и млади.В тубата гледах филмче за тях шерифът вика " няма смисъл да ги арестуваме щото в участъка няма място а и нищо лошо не правят просто са дрогирани" умрях от смях.В България проблемът е че като употребят им избива селянията и диващината да крещят и да чупят или да разхвърлят отпадъци.Диви животни са си в тва спор няма.
67
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На 13.11.2020 г. в 13:13 ч. честит петък 13-ти!
66
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дано вируса ги дисциплинира!Едно общество без ред и дисциплина е обречено!
65
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
а стига глупости,само нашите се напивали,пък другите ангели,навсякъде има и такива и онакива,да не би английските тийнове да са по-хубави,всички ги вижданме на какво приличат на морето....
64
1
 
5
 
! Отговори
1 преди 3 години
Тая статистика е показател за провала на домашното възпитание.
63
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Видимите резултати.Цигари, алкохол и наркотици са сифони за отпушване на хронични проблеми. Българската младеж не е приоритет, в тая *** нашата да се издъниш не е трудно.
62
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-скоро България трябва да излезе от ЕС.........И веднага цъфтим като рози! Нито ЕС, нито НАТО или Путин са ни виновни за традиционната ни българска простотия и масов примитивизъм.
61
0
 
4
 
! Отговори
панелен човек преди 3 години
С тая цъфнала държава да се неначуди човек как така имало проблем със зависимостите към какво ли не.
60
2
 
7
 
! Отговори
Анонимeн преди 3 години
Ми как няма да се напиват, като на сила от ЕС ще ги правят трансексуални ***.
59
1
 
7
 
! Отговори
Германец преди 3 години
Оглавихте поредната престижна класация :)
58
1
 
5
 
! Отговори
Така преди 3 години
Така и ще бъде драги ми Роби докато за една цигара марихуана са демонизират хората в същото време хората продаващи тежки наркотици особено на витамини се покровителстват от властта от милицията и затова като се види ученик или студент една цигарка марихуан ка яко рекет или арест и условна *** *** *** изключително *** държава проста със *** *** народ
57
2
 
4
 
! Отговори
80% преди 3 години
Проблема е не в наркотиците, а начина по който се третират зависимостите. Като натиснат една зависимост, тя ще избие другаде и проблема реално остава.