Българските ученици - сред водещите в ЕС по наркотици и хазарт

Над 40% от младежите у нас с тежко напиване през последния месец
13 ное 2020 12:07, Петя Славова
166
Българските ученици - сред водещите в ЕС по наркотици и хазарт
Снимка: pexels.com

Международно изследване показва още, че над 40% от младежите у нас са имали поне един епизод с тежко напиване през последния месец. Това показват резултатите от публикувания днес доклад на Европейския училищен проект за алкохол и други наркотици (ESPAD), предава "Монитор".

Стабилно над средното за Европа е нивото на употреба на предизвикващи зависимост субстанции и пристрастяващи практики като хазарта и прекарването на часове в социалните мрежи при българските ученици на 15-16 години.

Анкетирани са 99 647 ученици в 35 европейски страни, 25 от които – в ЕС. Един от петима е пробвал наркотици 19% от запитаните у нас са признали, че поне веднъж в живота си са опитвали някакъв вид дрога при средно 17 в останалите 34 държави. 17% са имали досег с канабис, 2,6 – с екстази, а 3,1% и 2,2% - съответно, с амфетамин и метаамфетамин.

Последните два резултата са едни от най-високите сред всички държави. Авторите на проучването все пак отбелязват, че при предното проучване резултатите за България са били значително по-обезпокояващи с 30% признаващи за употреба на наркотици срещу 19% сега.

България е под средното европейско ниво на употреба сред учениците на нови психоактивни вещества, но е над средното по отношение на употребата на синтетични канабиноиди (4,3%) и синтетични катинони (1,8%). Почти всички употребяващи нови психоактивни вещества имат употреба на повече от едно вещество (употребяващи са и на алкохол, канабис и стимуланти).

По отношение на самото пиене, 82% от българските ученици са употребявали алкохол поне веднъж, което е над средното. 42% са имали поне един епизод на тежко пиене през последните 30 дни при средно 34% в другите страни. Данните за пушенето също не са добри – въпреки, че през годините се отчита напредък, България е на второ място след Словакия по ранно започване на ежедневната употреба на цигари и на първо място по ежедневна употреба сред 16-годишните.

Голям е и процентът на българските ученици, които пушат електронни цигари – 40% са пробвали поне веднъж.
27% от българските ученици са залагали пари в рамките на хазартни игри през последната година – игрални автомати, карти, зарове, лотарии. Средното за Европа е 22%. Един от 10 ученици в България е играл хазарт и онлайн.

Цели 7,4% от подрастващите българи влизат в категорията на хора с проблем с хазарта. Проблемно е и, че над една пета от деца играят по 6 и повече часа в неучебни дни, а България е от страните с най-висок дял на ученици, използващи социални мрежи 6 и повече часа през последните 7 дни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И какво лошо има във всичко това, описано в статията? Нищо. Някой се напил, друг се дрогирал - много важно.
135
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наркотици, хазарт ... Все нови за нас ценности. Преди ги нямаше изобщо.
134
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами нормално, те друго не знаят :) Когато има наркотици живота става по хубав, не се оглеждат в ла*ната, съвсем демократично е :)
133
5
 
4
 
! Отговори
Споко преди 3 години
Това е истината в България, всеки втори употребява от малки до големи. Може повечето от вас които само ходят на работа и се прибират вкъщи и нямат времето да се занимават с жестоката реалност, аз имах и съм видял с очите си. Който може да напуска страната както аз направих и ще ви се променят представите за по-добър живот на нашите деца. Лека вечер!
132
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде ,хайде къде не се друсат в нашо време стига с тези глупости....пешоооо подай масура))))
131
2
 
2
 
! Отговори
недоволен преди 3 години
до 146: аверче, докато ти си пускал фишчета, аз съм представял България на Световни първенства и днес трябва да търпя мухль0вци инаркомани да ми казват какъв ще ми е наклона на ***
130
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До анонимен13920 години подред беше топ 1 предаване, а имаше период от почти 3-4 години, в които обираше по 60-70% от гледаемостта. Тогава къде мълчахте?
129
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До недоволенЕеее, добре че преди онлайн обучението ... какво приказвам, преди онлайн изобщо да го има, не пиехме, не пушихме и не пускахме фишове в Еврофутбол. Дори се бяхме хванали с един, дето батката му беше мутре и ни казваше чернотот тото, ама ни к аза, че ако изкарваменад 100 лева от фишове, ше ни дъропа ушите. И ние ***, с по 100-200 лева на седмица 2004-2005-а, кеееф баткооо кееееф!
128
4
 
4
 
! Отговори
недоволен преди 3 години
На ви онлайн обучение! Да са ни честити по новите стандарти *** тъпунгерчета дето утре-вдругиден ще бъдат лансирани на отговорни админисстративни позициида ни порят задниците... Скандирай след мен народе: Да живеят чуждипоклонните *** дето ни докараха до тук с еврогейския модел!
127
2
 
6
 
! Отговори
До 142,143 преди 3 години
Първо , тук се прави изследване на цели страни, не на Ибиза и парти зоните. Живея в Холандия и самите холандци са доста нормални! Второ: на всички демокрацията ви е виновна ... ами вие? Ние? Кой хареса мутрите и чалгата? Кой си избръсна главите? Кой позволи това? Кой позволява Делян Пеевски да е фактор? Демокрацията или ние? Ама ние сме демокрацията бре хора. Пак има много умни българчета и пак печелят олимпиади. Само другите са мноооого прости и това е!
126
2
 
3
 
! Отговори
Bлк преди 3 години
Тези писачи били ли са в СЛЪНЧЕВ БРЯГ, ибица, Римини и т.н. Май няма кой да бие англичаните, холандците и немците.
125
3
 
5
 
! Отговори
.!. преди 3 години
Ех спомням си времената, когато учениците ни бяха на първите места по света по математика физика и въобще знания! Е нищо де сега пак сме на първите места, само, че по други не толкова добри и търсени показатели! Ей тая демокарация дето я имаме тука ше ни изяде не само главите ми целите ше ни изяде и ше ни превърне в едни екскременти! Еми ко да се прави!!!???
124
3
 
4
 
! Отговори
ДЕМОКРАЦИАТА Е преди 3 години
Е и?!А гейовете искат да се множат...
123
2
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
След чалгажийските предавания на Славчу какво очаквате освен разголени, разгонени момичета, и наркотици. И този който разврати с чалга младите хора иска власт. Какво морално падение на тези които го поддържат, и ще гласуват за него.
122
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До derСлед целия *** блок на 1во място.
121
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На такава новина й се вика - А... Добрутро!
120
0
 
9
 
! Отговори
Чалгата преди 3 години
ЧАЛГАТА това е спасението на дечурлята на България.
119
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заглавие на съседна статия: Иззеха 200 литра ракия ...от къща в Зверино.Иначе правителството е виновно де.
118
1
 
15
 
! Отговори
Деградация преди 3 години
и на платен се*кс са на първо място , *** тъй ще е ! -слагаш мигли,джуки,цице и на пангара ! известни са точно такива - псевдо актриси, уж певачки , откровенни плейметки , хостеси,държанки и тн - отваряй крака и уста и просперирай в бг
117
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дано успеем да спасим децата си от редовна употреба на наркотици и алкохол, защото това си остават зависимости за цял живот, а в живота на днешните тийнове са доста силно застъпени и разпространени.