Гърция затвори училищата, здравната система - на червено

Ситуацията е много сериозна, заяви здравният им министър
14 ное 2020 14:21, Петя Славова
40
Гърция затвори училищата, здравната система - на червено
Снимка: БГНЕС

Гърция обяви затварянето на своите начални училища, детски градини и детски центрове на фона на нарастването на случаите на коронавирус, които се стоварват върху националната здравна система.

 "Гръцкото правителство реши да спре функционирането на училищата до 30 ноември”, се казва в изявление на здравния министър Василис Кикилиас. "Затварянето на началните училища беше последното нещо, което искахме да направим. Това е мярка, показваща колко сериозна е ситуацията", добави той, цитиран от БГНЕС.

Още по темата

Средните училища вече са затворени и всички уроци ще се провеждат дистанционно от понеделник. Повечето европейски държави държат училищата отворени по време на втората вълна от COVID-19, която е засегнала континента от септември, за разлика от март и април, когато бяха затворени по време на първите заключвания.

Световната здравна организация препоръчва училищата да бъдат затваряни само в краен случай. От края на октомври дневният брой на смъртните случаи в Гърция се е увеличил четирикратно, като от няколко дни се съобщава за 50 случая дневно, докато броят на инфекциите се е удвоил до около 3000 случая дневно.

От общо 1143 легла в интензивни отделения в цялата страна в петък 830 бяха заети. “Следващите седмици ще бъдат изключително критични”, каза гръцкият премиер Кириакос Мицотакис пред гръцкия парламент, където информира депутатите за второто блокиране на страната след онова от март.

Това заключване започна на 7 ноември и трябва да продължи до 30 ноември, въпреки че експертите предполагат, че може да продължи по-дълго.

От петък вечерта в цяла Гърция е наложен комендантски час от 21:00 до 05:00 часа. Страната с население от 10,9 милиона души е регистрирала 997 смъртни случая и 69 675 заразявания от началото на пандемията в края на февруари, повечето от тях през последните четири месеца.

Най-силно засегнатият район е северният град Солун, вторият по големина град в Гърция. "Здравната система е на червено", предупреди министърът на здравеопазването Кикилиас

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Вълчев преди 3 години
Не позволява. Всичко да работи, както си е нормално да бъде. Трябва да се учи, да си жив са подробности.
35
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"11 млн, 900 починали в Гърция, ние 6 млн, 1900 починали. Има ли изобщо какво да коментираме "Има има например ,че средната възраст на починалите в Гърция е 79год . В Боколандия е 62 год.
34
0
 
1
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Ами вдигнете парите, които здравната каса плаща на кючеклия, от 1200 лв на 5000 лв и може и да изелеза не зелено здравната каса.
33
1
 
0
 
! Отговори
пепи преди 3 години
Здравните работници в цял свят са айти специалисти.Вече нема доктори.Има фирмаджии.
32
3
 
8
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
-ОЩЕ ПРЕДИ СЕДМИЦА ВИ КАЗАХ КАКВО ЩЕ НАПРАВЯТ-ПАК ЩЕ НАПРАВЯТ ТАКА ЧЕ ЕВРОПА ДА ИМ ДАВА ПАРА.
31
2
 
15
 
! Отговори
Г-жа Дупчек преди 3 години
До Анонимен 28 : Забележете, че ние затваряхме, когато имахме по 40 случая на ден и не затваряме, когато имаме по 4000 нови случая на ден!
30
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До anonimen Ми да коментираме, че на тези 11 милиона гърци, доказаните случаи са 3000, а на 6 милиона българи са 4300!!! Да коментираме мерките които наложи Гърция, и ТОТАЛНАТА липса на такива в Боколандия!!!
29
4
 
11
 
! Отговори
аз преди 3 години
Тя и нашата е много зле,по зле от Гърция,ама гърците ревът..И ИМ СЕ ДАВА..Нали знаете приказката-едно бебе докато не ревне не му дават нито да яде нито нищо..Нашия боко няма нужда от нищо,за това не реве...
28
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е ся като им се отрази пагубно затварянето на училищата, и ние ще ги стигнем и ше ги задминем даже! Вълчев е стратег!
27
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
дай Боже скоро и при нас
26
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като затваряме защо затваряме, като не затваряме защо не затваряме няма угодия. И на Мутафчийски му се смееха за якото мрене ама сега си мрем яко.
25
13
 
7
 
! Отговори
Пука ми за преди 3 години
гърците, те са най големите ни врагове, ръцете им са до лактите в българска кръв, а са по произход - етиопски гупти и синти
24
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво на гърците! А ако Вълчев не затвори нашите училища в близките няколко дни, предстоящите празници ще се превърнат в един голям ужас и неспирна трагедия. След това трябва да бъде съден за геноцид над българския народ.
23
12
 
3
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Рангеле, гърците винаги са били нива над нас,ама айде по кротко с гръцката наука медицина. Става ли ?
22
5
 
12
 
! Отговори
Рангел преди 3 години
ВСИЧКИТЕ ТЕРМИНИ, ДУМИ И ФРАЗИ В НАУКАТА МЕДИЦИНА -- НАД 250 000 БРОЯ !!...СА 60 ПРОЦЕНТА ГРЪЦКИ, 25 ЛАТИНСКИ , 5 ПРОЦЕНТА ГЕРМАНО-РУСКИ + 10 ДРУГИ = АРАБСКИ, ЕВРЕЙСКИ, ПЕРСИИСКИ, КИТАЙСКИ .
21
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** бегайте в Гърция.
20
7
 
27
 
! Отговори
Рангел преди 3 години
Бил съм на лечение в Гръцка Болница..Малките Болници се казват НОСОКОМЕИО.ГОЛЕМИТЕ = ПОЛИКЛИННИКАС .САМО В АТИНА И ТЕСАЛЛОНИКИ ИМА ГОЛЕМИ БОЛНИЧНИ КОМПЛЕКСИ--ТИП ВМА И Свети Георги в Пловдив .Там, лекуват и такива без здравни права и осигуряване.. Държавата поема, най-скъпите и неотложни интервенции .Гръцките Доктори са на КОСМИЧЕСКО НИВО..НАУКАТА МЕДИЦИНА Е 70 ПРОЦЕНТА ГРЪЦКА.Но там има месечна ревизия и проверки от Медицинска и Етична Полиция--всеки месец, дори и на малка селска болница .
19
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Истерии?Или по скоро обикновен гняв причинен от психически болни и луди хора в МОН.Тия хора не гледат нещата правилно ,а живеят още в комунизма.Те смятат ,че някой е длъжен да си дава детето с целия риск да се зарази и умре,за да спасявали планове,година и прочие.Тези хора нямат място в 21 век щом отрекоха даже компютрите.
18
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ги мислете .Хитрите византийци ще се оправят .Дадоха им 600 милиарда помощи ,окрадоха ги и за още плачат.
17
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама си нямат Вълчев! Я да си имаха такъв разумен министър като Вълчев, да видим дали щяха да са с два пъти по-добри показатели от нас!