Чудо ли е станало в Мадрид? Пълни улици и кафенета, а COVID-19 отстъпва

Имат ли основание съмненията за разкрасяване на числата?
16 ное 2020 20:30, Елка Василева
133
Чудо ли е станало в Мадрид? Пълни улици и кафенета, а COVID-19 отстъпва

Пълни улици и кафенета, а броят на заразените с коронавирус рязко спада. Случващото се в испанската столица Мадрид е загадка за експертите. Испански медии говорят дори за "чудото от Мадрид". Каква е истината?

Не беше много отдавна, когато от Мадрид валяха само лоши новини, пише Дойче веле. През септември 40% от всички нови инфекции в Испания все още идваха от столицата. На 25 септември регионалното правителство дори наложи пълна изолация на Мадрид, а хората можеха да напускат квартала си само за да отидат на работа, училище или при лекар.

Но докато сега в цялата страна се борят срещу разпространението на заразата, бившият епицентър Мадрид изглежда се връща към нормалността: хората масово са по улиците и парковете, кафенетата и ресторантите са пълни, а броят на заразените рязко намалява. Как го постигат?

Успехи и съмнения

Според епидемиолога Хосе Охеда отговорът се крие в антигенните тестове. Преди два месеца местното правителство закупи 5 милиона такива теста и предприе офанзива за масово тестване на хората. „Това беше правилно решение. С тези тестове заразата се диагностицира по-лесно, по-евтино и по-бързо, а болните веднага биват изолирани", обяснява Мигел Рохо, говорител на испанския Съюз на епидемиолозите.

Още по темата

Вярно е, че антигенните тестове са по-неточни от PCR-тестовете, но е факт също така, че неоткритите инфекции при тях са по-скоро единични случаи, твърди и Хосе Охеда. Мнението му обаче не се споделя от водещи вирусолози: според тях при антигенните тестове асимптоматичните случаи на COVID-19 лесно могат да останат незабелязани.

Освен масовото тестване Мадрид заложи и на пълната изолация на онези райони, в които заболеваемостта надвишава определени стойности. Тази мярка изглежда също дава резултат: в 10 от общо 32 района, в които мярката беше наложена, броят на новите инфекции е спаднал наполовина, а ограниченията междувременно са вдигнати. Отговорното отношение на хората се посочва като още една причина за "чудото от Мадрид".

Оптимистичните числа пораждат обаче и съмнения. Здравният министър на Каталония Марк Раментол загатна за „информационно затъмнение" в Мадрид.

Още по-тежки обвинения отправя изданието eldiario.es, което твърди, че в Мадрид „фалшифицират реалния брой на новите инфекции". Новите случаи на зараза се докладвали със закъснение, което значително изкривявало статистиката за заболеваемостта, пише и германското списание „Щерн". Броят на починалите миналия четвъртък (41 души) също не говори за някакво „чудо от Мадрид", четем по-нататък в "Щерн". През въпросния ден е скочил и броят на новозаразените - почти 2400 души.

Разкрасяват числата?

Още през септември лекари от 61 мадридски болници заявиха, че регионалното правителство разкрасява числата. Тогава властите твърдяха, че натовареността на интензивните отделения била 36 процента, а всъщност реално са били заети 95 на сто от леглата в тях, написа в Тwitter испанският професор от реномирания Харвардски университет Мигел Ернан.

Лекарите разкриха и още един трик на местните власти: регионалното правителство на Исабел Диас Аюсо, която през пролетта настояваше ограниченията бързо да отпаднат и икономиката да заработи, изведнъж е започнало да брои за интензивни всички болнични легла, които биха могли да имат достъп до апарат за обдишване. В тази връзка професорът, който през пролетта съветваше централната власт, призова хората да не вярват на регионалното правителство в Мадрид.

Независимо от съмненията обаче броят на хоспитализираните нови пациенти е красноречив: ако в началото на октомври средно на ден са били приемани по над 2500 пациенти с коронавирус, миналия четвъртък на лечение са постъпили едва 238 души.

Може пък "чудото от Мадрид" наистина да го има. Във всеки случай епидемиологът Хосе Охеда предупреждава да не се правят прибързани изводи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я! Ружа от Женския пазар! Това значи не е в Испания, трябваше да се сетя по подгушника и разбитите плочки.
104
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Тази година са похарчени трилиони за тестове, антибиотици, санитарни материали. Стотици пъти повече от миналата година. 2021 ще се похарчат десетки трилиони за ваксина."-----------------------------------------Да, но са похарчени от испанци, руснаци, гермаци, французи... А нашите ГЕРБави нашите милиарди ги похарчиха на летящи таралясници и плаващи корита. За българите - нъцки.
103
3
 
12
 
! Отговори
снимката е преди 3 години
от Мексико-индианка носи Южно американски печива. Какво да очакваме от манипулаторска медия
102
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Истуканвземи прочети малко защо испанския грип се нарича испански и от къде е тръгнал.
101
1
 
25
 
! Отговори
Дааа преди 3 години
Тази година са похарчени трилиони за тестове,антибиотици,санитарни материали. Стотици пъти повече от миналата година. 2021 ще се похарчат десетки трилиони за ваксина. Вирус има, не е приятен, но парите не миришат. Те го създават, те го лекуват, за още повече пари.
100
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
когато 75 % от населението е минало през короната тогава се създава стаден имунитед. В Мадрит точно това е станалоИзобщо не е станало. Пише си че на отделни райони в Мадрид са наложили пълна карантина.
99
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Напъдиха хитаните да си търсят трабахото обратно в България и почнаха да се пооправят.
98
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
когато 75 % от населението е минало през короната тогава се създава стаден имунитед. В Мадрит точно това е станало . В България това ще се получи средата на януари
97
2
 
8
 
! Отговори
СС преди 3 години
като гледам плочките на снимката, от България е! няма нищо общо с Испания. После се чудите кадъната що така си носи маската....
96
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е станало никакво чудо, просто е лъснала лъжата на либераститеОт непроверена статия, вадиш извод за глобалното развитие. :))) Всъщност в Испания има повече заразени на ден от март-април. Но испанците използваха спада на заразените през лятото и сега са подготвени с лекари, предпазни средства, лекарства, ясни процедури и оборудване и смъртността е паднала три пъти.Заради Борисов и герберите България проспа тези месеци, и бележим рекорди не само сред заразените, но и сред починалите.
95
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ИстуканНе са 50 000 а са 50 000 000 .Бая нулички си изтървал.
94
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чудо ли е станало в Emporis Skyscraper Award?Публично-деловият комплекс Лахта Центр в Санкт-Петербург получи международната премия на Emporis Skyscraper Award и стана най-добрият, най-прекрасният и най-високотехнологичен небостъргач, построен през 2019 година в света. Публично-деловият комплекс Лахта Центр в Санкт-Петербург е най-високата сграда в Европа.
93
16
 
2
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
1918-та година имаше Испански грип, от който починаха 50 000 души по света. Испанците го създадоха този грип, затова носи тяхното име.
92
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е станало никакво чудо, просто е лъснала лъжата на либерастите
91
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 58"Нещо лъжат от Мадрид"Ама разбира се че лъжат! Щом тиkвун така е разпоредил тпва да да спамите по форумите няма как да не е така.
90
3
 
2
 
! Отговори
ПЛАНдемиолог преди 3 години
До ПандемологАз също като теб обичам да ми пълнят гушката. Пък ако ще и трохички да са. Все файда! Не е за смях!
89
3
 
1
 
! Отговори
Пандемолог преди 3 години
Епидимелога е поредния Панелистанец който разбира от всичко. СмЕх!
88
2
 
15
 
! Отговори
Handel преди 3 години
До ВЪПРОСПрав си но не в когато DW плюе по някой - а цялата статия е предлог да се оплюят тези, които не пасват на партийната линия - забележи има 2 реда за новината и след това цял куп "експерти" обясняват колко не са прави в Мадрид. Същото е със Швеция - като последното заглавие на DW беше "Швеция се приложи частична блокада" - като блокадата беше в това, че барове и ресторанти не трябва да сервират алкохол след 23.30. А като прочетеш заглавието и мисли за КППшта и полицаи с кучета.
87
2
 
13
 
! Отговори
епидемиолог преди 3 години
И последно. Много световни платени шмекери, дето се правят на учени и експерти, развиват мантрата- 'Ако маските не помагаха , защо ги носят докторите в интезивните отделения?"Да-носят ги и помагат. Но дори да оставим настрана че тези маски са по-специални, по важното е, слагат ги и свалят чрез специална процедура, с ръкавици които се изхвърлят на момента. И са с еднократна употреба за определения период. Без да се пипат. А такива неща никой не може да гарантира или осигури в релния живот
86
7
 
16
 
! Отговори
епидемиолог преди 3 години
И още нещо. Често миене на ръце или дезинфенкциране - да. Носенене на маски и парцали- не! Дори неспециалисти, но с разум знаят, с чисти ръце не можете да разнесте зараза лесно- нито тези с чисти ръце могат да ви я предадат. А парцалите само за 5мин носене стават гъба напоена със всички ваши вируси и бактерии. С едно неволно наместване с ръка и сваляне и слагане, ставате супер разпространител. Пипате дръжки на врати , парапети, продукти и плодове в суперите. И дишате своя издишан СО2