Ставаш защитен свидетел, ако докладваш за измама с европари?

Това предвижда стратегия за превенция и борба с нередностите
17 ное 2020 09:39,
23
Ставаш защитен свидетел, ако докладваш за измама с европари?
Снимка: БГНЕС

Българите да бъдат привлечени в битката срещу измамите със средства от Евросъюза и да бъдат защитавани за информацията, която дават на институциите. Това предвижда Националната стратегия за превенция и борба с нередностите и измамите, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз в 2021-2027г. Документът е изготвен от дирекция в МВР, която работи по защита на финансовите интереси на ЕК, пише "24 часа".

Ще има мащабна информационна кампания, за да знаят гражданите какво означават нередност, съмнение за измама и конфликт на интереси и така по-точно да формулират сигналите си.

Данните от докладите на МВР и прокуратурата показват, че в последните 10 години най-много дела за измами с европари е имало през 2010 г. - 339, по които са осъдени 225 и са оправдани 11 души. В следващите години намаляват постепенно. През 2018 г. например подсъдимите са били едва 36-ма, от които 29 осъдени ( повечето условно) и 6-ма оправдани. През 2019 г. от всички 59 дадени на съд 23-ма са осъдени, един е оправдан, а останалите още са висящи.

Европейската комисия ни критикува за липсата на достатъчно разследвания и осъдителни присъди за злоупотреба с пари на съюза. Затова в стратегията е предвидено да се работи за по-бързо разследване по случаите на измами и нарушения чрез по-добра координация между МВР и ДАНС.

Според стратегическия документ е необходимо първо да се повиши доверието сред хората, които сигнализират. Това ще се случи с обявяване на мерките, които се предприемат по тяхната информация. Затова институциите, към които хората сигнализират, трябва да поддържат секция на интернет сайтовете си с информация за всеки сигнал, както и за работата, свършена по него. И сега там, където се разпределят пари от ЕС, има горещи телефони и електронни адреси за подаване на информация от граждани, но няма отчетност.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доста души трябва да станат Защитени свидетели, дори без да знаят че са такива
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е тъжно, защото всички знаят, че това е една голяма П*ДНЯ.
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този БоБотко, на когото докладваш за измама с европари, ще те защити ли от себе си?Измамата с европари възможна ли е без шапката на ОПГ-"защитниците"?
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Български защитен свидетел?! Това е по-рисково от колкото да си незащитен свидетел в Бг.
12
0
 
9
 
! Отговори
Цецо Асансьора преди 3 години
И кой ще те защити? Този, който краде европари ли?
11
1
 
1
 
! Отговори
До 10 преди 3 години
До АнонименТака де явно нищо не си разбрал! Особено като чета последното ти изречение! *** здраве да е, че то в тия времена какво друго ти остава!
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Големи лъжи
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До7. Точно свинаря няма как да откране от магистрала. На него ще му предложат от Министерства на земеделието и горите , като му турат и чадър. Свинара ще получи трохите от голямата " баница" , голевото парчее вземе от партиините вождове на БСП ДПС , и по малко от ГЕРБ
8
0
 
7
 
! Отговори
Петьо Еврото преди 3 години
хахахахаооооххххахахахахахаха
7
1
 
11
 
! Отговори
.!. преди 3 години
Значи не си спомням кога съм се смял толкова много!? Това е една комендия на абсурда!!! Първо защото всичките дето крадът евро фондове са тясно ама мнооого тясно обвързани с именно тези дето ще те пазят от крадците! Второ краденето на пари от еврофондове става именно по високите нива на власста! Няма как бай-Колльо свинаря да открадне от парите за строяжа на магистрали! Абе нека го кажа така "хубава" идея ама Българска!
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Перфектен начин доброволно да прибереш всички които свидетелстват срещо теб :) И да си ги обработиш както трябва. Хахахаха!
5
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защитен свидетел в държава, в която няма престъпление без участието на бивш, настоящ, или бъдещ милюцюнер-полюцай. Смятай че ако обясниш на бойко чекмедженцето с какво и от къде е пълни на втората минута си свитнат.
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На кого да докладваш ?Ей, държавата, имам информация, че държавата крадне пари, ще може ли държавата да ме предпази ако свидетествам срещу държавата ?Това драги читатели е тежка форма на шизофрения. Нима мислите, че корупциюта с евро пари се прави "на парче" ? Фирмите, спечелилите проектите и държавното одобрение и контрол са част от една система. Като ги докладваш, преследването им ще трябва да се извърши от прокуратурата... с Гешев на чело. Аийде мерси.
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До1 . Е по какво опедели , че са фашисти. Фашизъм идва от философа Фахт , еврейн живял 100години преди еврейна К. Маркс /или Мардухай/Учението на Фахт се приема като основа на Мусолини за живота му.
2
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако ще докладвам, бих докладвал само на европейската прокуратура, нека да съм техен защитен свидетел. При нашите мутри не бих стъпил.
1
0
 
3
 
! Отговори
Не мерси преди 3 години
И ще ви окачат с всевъзможни СРС-та дори в тоалетната ще ви снимат!Просто модерни технологии за фашисти!