Какво следва след българската позиция за Северна Македония?

Посланието ни е ясно, уточни доц. Спас Ташев
18 ное 2020 10:16, Петя Славова
65
Какво следва след българската позиция за Северна Македония?
Снимка: БГНЕС

България показа червен картон Северна Македония за членството й в еворосъюза. Страната ни няма да подкрепи преговорната рамка за нашата съседката, обяви вчера външният министър  Екатерина Захариева.

За да даде зелена светлина, страната ни настоява да бъдат изяснени въпросите за общата ни история и езика, и поставя условия.

Още по темата

"Няма никаква изненада по ветото, което страната ни въведе. Ако анализираме поведението на Северна Македония през последните месеци, ясно се вижда, че те не се съобразяваха с никакви условия", заяви пред Нова тв доц. Спас Ташев от Институт за изследване на населението и човека към БАН.

Той добавя, че България категорично не е сама в тази битка.

"Други европейски страни също се обявиха против членството им в ЕС. Българското послание е много ясно – властите в Северна Македония трябва да направят промени и да извървят своя път. Членството в Европа предполага приятелски отношения и сътрудничество, което към този момент те не показват", добавя доц. Ташев.

Според него най-силните послания за членството на страната в ЕС идват от Германия.

"Прокарва се една линия, в която се настоява България да притъпи исканията си към Северна Македония. Гърция обаче подкрепи нашата теза и категорично застана зад нас", казва доц. Ташев.

Според него се оказва, че в Скопие няма лидери, които да поведат населението към решаване на проблема.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
2
 
! Отговори
ОХ БЕ преди 3 години
До КавадарциМа много ви е смешен "езика" човек - развален и изкривен български. Я да се разкараш от тук !!!!!!!!!!!!!
57
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ВМРО Бяло Море Добре но историческата истина не трябва да се преиначава, макар че вече не одобрявам действията на посоченото лице.
56
6
 
3
 
! Отговори
ВМРО Бяло Море преди 3 години
Безкрайно глупаво да се смята че Коминтерна е измислил Македоската народност и Македонския език. В България още през 30-те години има многобройни македоски младежки културно-просветни дружества. Но никога различията не са били на етническа основа. Вината за днешната ескалацията на омразата между братски народи е в управляващите фалшиви казионни националистични организации в двете страни. За България това е бутафорното каракачанско ВМРО.
55
0
 
8
 
! Отговори
sofeto преди 3 години
"Какво следва след българската позиция за Северна Македония?"Какво следва ли, няма вечни приятели, има национални интереси!
54
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако Заев не виждат, къде античките нарушават договора, значи трябва, да си сложи очила.За з дена не става, имаха време, да приложат договора и да се отказ хат от македонско малцинство. Да признат, че македонския език/да си го наричат, както искат/е диалект на българския. Произлязал от българския. Но не направиха това, затова получиха вето.Чака ги много работа в следващите години.
53
0
 
12
 
! Отговори
emigrant преди 3 години
Ей 52 риБорисов направи 60км магистрала София,Драгоман!Да не говорим за стотиците километри други наши магистрали.Че ще го сбърка да беше почнал 50 кметра магистрал за Македония ли?!Но той е мноого по интелигентен от разни мр,ъшляци дето го плюете и си е направил сметката,че пари за тоя дет клати дърветата няма да хвърля!!Явно е усетил,че заекът се прави на по умен от лъва и затуй ще им гледаме сеирите на тез наглеци как се редят за визи и за БГ паспорти,които са махни ги насам тез БГ дукименти
52
4
 
5
 
! Отговори
8 преди 3 години
Нещата доста се замъгляват и от двете страни .През тези три години едните не желаяха , другите /нашите/ бездействаха и така се стигна да тази задънена улица .Какво направи Борисов през тези три години -предложиха ли проекти за съвместна работа като жп линии,магистрала ,радио и тв комуникации,търговия и инвестиции ...и т.н. Нищо подобно! Само голи приказки ,перчене ,исторически спорове в кабинети и пр. безплодни въздухарски , некадърни ,мижави "инициативи " за някакво надмощие .Слаба дипломация
51
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
кога точно България е 'окупирала' македония, след като македония я има от 1991г. (след като ние я признахме и направихме държава)? наши войски са влелзи в сърбо -хърватското кралство след като немците са окупирали тази територия. а югославските безумия започват след 1945г.
50
3
 
3
 
! Отговори
Тикволандия преди 3 години
До българин: Разбира се, че зависи от нас. Първо ще го разберат македонците, а последно - българите като теб.
49
0
 
9
 
! Отговори
emigrant преди 3 години
Пирине,пиринчоИ като сте се пазили от нас досега,защо не продължавате да си се пазите,а искате да влезнете в къщата ни която е ЕС и в която всички съквартиранти се уважаваме,за да внесете омразата си,кофти възпитанието си,ако въобще имате такова и да станем виновни ние,които ви пожелахме за добро,а то още в самото начало,пълна отврат!!Я си стойте там,като черна дупка и драпайте за български визи,което ще рече,че на черно и на тъмно си признавате,че сте българи,но официално сте си македонци?!
48
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
винаги съм нащрек когато видя умна блондинка , щедър евреин и македонец дето бърза да стане член на ЕС
47
16
 
4
 
! Отговори
българин преди 3 години
Нищо! Що си мисли някой че зависи нещо или някой от нас? Продаваме си важности само!-:)
46
0
 
15
 
! Отговори
Варадеро преди 3 години
Научих, че и Куба е открита от макетата. Когато влязли с гемията в канала на Варадеро, провикнали са се: ВАРДАРО !!! ... и кръстили мястото Варадеро.
45
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Пирин: Радваш се за ветото? Ние не ви натрапваме нищо.Македонците имат право да наричат себе си и езика си както си искат. Това, с което ние не сме съгласни, е да се преиначава историята. Не може Гоце Делчев, които преживе е писал че е българин, след смъртта му да го обявяват за македонец. Не може да ни наричат окупатори, след като има хроники и е заснето как посрещат нашите войници като освободители.Когато признаят общата ни история и спрат да ни пишат, че сме татари, ще ги подкрепим
44
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България не трябва да бърза в близките 10-20години да разреши на мъкедонците да започнат преговори за ЕС.Трябва да изчакаме албанците да станат мнозинство и тогава да седнем да преговаряме.Сега са 35процента ,не официално ,защото мъкедонците от 20години нарочно не правят преброяване!
43
6
 
4
 
! Отговори
Жертви на върховизма преди 3 години
На върха на хълма Бельов баир край Разлог има огромен полузабравен паметник, наполовина колкото шипченския, на който са изписани имената на жертвите на върховизма в Пиринския край. Основно комунисти, земеделци и ремсисти. Поне 10 пъти повече от броя на тези, за които се знае, че са убити във Вардарска Македония от същите тези фашисти-върховисти.
42
0
 
2
 
! Отговори
Много вярно думаш преди 3 години
До КавадарциАма никой не иска да прочете и - най-важното - да разбере това, което си написал.
41
0
 
3
 
! Отговори
Чист мръсник преди 3 години
Боко на снимката застанАл като суб-сиро от мортал комбат.
40
0
 
13
 
! Отговори
Ангелов ГР преди 3 години
Дай им пръст на макета, ще ти отхапят ръката. Ами те утре могат да предявят претенции към Вавилон, че Ал. Македонски е умрял там, в столицата на новото царство Македония, или към Египет- нали Птолемей е македонец (май незаконен брат на Александър), а Клеопатра си е "чисто македонско девойче", припяваща си "сокол пие вода от Вардаро".
39
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде поспрете се малко. Каквото трябваше да е направено - е. Каквото бе обявено във ветото, също. Всеки има глава на раменете да мисли. Не слизайте на нивото на заучените мантри.