75 г. след Нюрнбергският процес: Какво си спомнят оцелелите?

За сина на Касапина от Полша годишнината събужда неприятни спомени
20 ное 2020 21:00, Нели Христова
87
75 г. след Нюрнбергският процес: Какво си спомнят оцелелите?
Снимка: Flickr

"Името ми е Бен Ференц. Аз съм единственият жив прокурор от Нюрнбергският процес."

Преди 75 години нацистки държавни служители се изправят лице в лице с Международния военен трибунал. След края на Втората световна война, целият свят очаква да получи възмездие за зверствата, които престъпниците са извършили. Повечето от тях са осъдени на смърт. Други - на доживотен затвор. А 75 години по-късно, все още има хора, свързани с процеса, които живеят под дългата сянка на Нюрнберг.

Прокурорът

Бен Ференц е войник и адвокат. Освен това, той е и евреин. Но за него търсенето на справедливост означава да остави всички лични чувства и емоции настрана.

"Успях да се превърна в робот. Не виждах хората като евреи и такива, които не са евреи. Те са убивали и комунисти, убивали са и роми, и лидери на опозиционни партии. Успях да приема всички жертви просто като човешки същества. Никога не изпитах чувство за отмъщение. Не си помислих "нека убием всички тях", разказва Ференц пред BBC.

Синът

"Името ми е Никлас Франк. Аз съм сина на Касапина от Полша Ханс Франк, който бе екзекутиран след Нюрнбергският процес през 1946 г."

Ханс Франк доброволно и осъзнато е участвал в терора в Полша - това заключение правят съдиите по време на Нюрнбергския процес. 4 милиона души умират докато той е генерал-губернатор на окупирана Полша. За сина му, Никлас, 75-годишнината от процеса събужда отново спомените за едно ужасно посещение в затвора.

"Той започна да ме лъже. Казваше ми, че съвсем скоро ще празнуваме Коледа заедно в нашата къща на езерото Шпицингзе. Стоях там и се чудех защо ме лъже. Той знае, че ще бъде обесен, защо лъже?", спомня си Ханс. Запитан дали вярва в смъртната присъда, той категорично отговаря: "Не, аз съм напълно против смъртното наказание. Но вярвам, че баща ми заслужаваше тази смъртна присъда заради една причина - той трябваше да изпита страха от смъртта, който са изпитали стотици хиляди невинни хора заради него."

Оцелялата

Една четвърт от милионите деца изпратени в Аушвиц умират. Ида Бах е едва на 10 г., когато е убита. Тя напуснала мястото, където се криели със сестра й, за да се върне при майка си.

"Сестра ми щеше да е жива, ако беше дошла с мен. Но тя пусна ръката ми. Все още се чувствам виновна", казва Хелен Улрих. Запитана дали е почувствала облекчение, гледайки Нюрнбергският процес, тя отговаря: "Не. За мен това не беше справедливост. Да бъдат обесени след всичко, което са сторили, беше най-лекото наказание. Те бяха животни. Не бяха човешки същества."

Наследството

Филип Сандс, британски адвокат за човешките права, губи 80 души от семейството си по време на Холокоста. Нюрнбергският процес го вдъхновява да поеме по пътя на правото.

"Това, което бе постигнато, бе прецедент. Нови престъпления бяха създадени - геноцидът, убиването на групи от хора, престъпления срещу човечеството. Това за първи път пося семето на разбирането, че една цяла държава не е над закона", категоричен е той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
1
 
! Отговори
Велика Франция преди 3 години
Това е съдбата на враговете на люлката на цивилизацията - Велика Франция! Нацистите са комплексари защото тяхната страна нямаше дори да я има без Франция и Великата Френска Революция!
72
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Така е ..Така е но днес тези две силни страни си сътрудничат във всичко и са приятелски настроени една спрямо но понякога за сметка на други на трети страни, освен това има съмнения че и в Азия има корупционни практики както на запад и на изток. Само се правят азиатците на света вода ненапита но всъщност са хитреци и лицемери освен че са много жестоки и дори убийци понякога, по принцип го казвам.
71
0
 
1
 
! Отговори
приликата е случайна преди 3 години
До Анонимен На въпроса на съдията как са постигнали хитлеристите всичко това един от техните лидери мисля Гьоринг отговаря много лесно просто трябва да уплашите хората.
70
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен Нека да няма войни нито вируси, кови прокови са лъжа и измама.
69
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При клането в катин са избити 20 000 поляка. 20 години преди това поляците избиват 100 000 НЕВЪОРЪЖЕНИ руснака. Защо ли руснаците са избили точно тези 20 000 поляка?
68
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ne barzaite da se radvate. Oshte nishto ne e prikluchilo;)
67
0
 
5
 
! Отговори
Народен съд преди 3 години
В Нюрнберг осъдени на смърт 15. В България от Народният съд 120. Че то в България е имало повече фашисти от Германия.
66
3
 
4
 
! Отговори
Така е .. преди 3 години
До да ама не 74 Атомните бомби над Хирушима и Нагазаки слагат окончателен край на ВСВ.Не знам дали е правилно , но американците предупреждават Япония че притежават бомба с изключително разрушителна мощ.Японците със своя фанатизъм не вземат заплахата сериозно и не подписват мирен договор. Това принуждава Америка да вземат крайно решение за бомбандировката.
65
4
 
8
 
! Отговори
Да допълня... преди 3 години
И Хитлер и Сталин са една стока.Ненавиждат човечеството.
64
2
 
3
 
! Отговори
да ама не преди 3 години
от процеса липсват други престъпнци извършвали геноцид на поляците +-руското командване генералитет и НКВД офицерите извършил клането в Катин.Масовите убийци на гражданско население с атомни бомби в Хирошима и нгазаки -американските генерали .
63
0
 
5
 
! Отговори
Айде бе преди 3 години
Кога ще го научите този пълен член, бе "журналисти"? Елементарно е кога да НЕ слагаш пълен член.
62
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
кога ще има дело срещу икономическия престъпник заврения зет
61
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Това за първи път пося семето на разбирането, че една цяла държава не е над закона", категоричен е той."Бла бла ... законите са от държави и правителства. Всеки си ги чатка,както му е удобно.
60
3
 
8
 
! Отговори
скрий се бе преди 3 години
До Отечествен Фронтмършшо евреиска !
59
3
 
0
 
! Отговори
Отечествен Фронт преди 3 години
Къде е поводът за гордост от Брест -Литовският мирен договор господа Русофоби mejdu-redovete/%D0%BA%D1%8A%D0%B4%D0%B5-%D0%B5-%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D1%8A%D1%82-%D0%B7%D0%B0-%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82-%D0%BE%D1%82-%D0%B1%D1%80%D0%B5%D1%81%D1%82-%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%BE/
58
5
 
7
 
! Отговори
на евреите преди 3 години
и до ден днешен им излиза пяна по устите като стане дума за Сталинжидюхите извиват ръцете на Сталин и го принуждават да подпише т.н. Бретон-Уудска спогодба - на практика това е капитулация на света пред юдо-масонския доларброени дни след това откриват 2-рия фронтСталин им го връща тъпкано - след края на воината отказва да им плати за "помоща" и се отказва от Бретон-Уудските задължения - това вбесява юдо-масоните
57
0
 
0
 
! Отговори
Отечествен Фронт преди 3 години
Присъединяване на България към тристранният пакт macedonia.kroraina/bugarash/ng/glava5.html https://bgr.news-front.info/2016/02/01/narodniyat-sd-vzmezdieto/
56
2
 
4
 
! Отговори
Странното е преди 3 години
не е че запада не унищожава гнездото на юдо-масонкия заговор - Швейцария,странното е че Сталин също не я унищожава и дори не я окупира - това е странното
55
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От 44Ако ти изровя цялото минало и се окаже, че 300 години назад имаш баба еврейка, как ще? Ил туркиня?
54
0
 
3
 
! Отговори
Отечествен Фронт преди 3 години
Възмездие имаше но поуки не https://pogled.info/bulgarski/vazmezdie-imashe-no-pouka-ne-kliopoliticheski-analiz.109147