Ердоган: Очакваме Европа да не ни дискриминира

Не се виждаме другаде, освен в Европа, заяви президентът на Турция
21 ное 2020 18:06, Нели Христова
97
Ердоган: Очакваме Европа да не ни дискриминира
Снимка: БГНЕС

Президентът Реджеп Тайип Ердоган призова Европейския съюз за диалог, като предупреди блока да не се превръща в инструмент за вражда по време на ескалиращото напрежение в Източното Средиземноморие, предаде АФП.

Разполагането от Турция на кораб за търсене на газ във води, за които Гърция има претенции, предизвика ожесточена словесна война с държави-членки на ЕС, които в началото на този месец удължиха санкциите срещу Анкара за още една година. Мерките включваха разрешаване на забрани за визи и замразяване на активи срещу лица, участващи в оспорвани проучвания на газ в Средиземно море.

“Очакваме ЕС да спази обещанията си, да не ни дискриминира или поне да не се превърне в инструмент за отваряне на вражди, насочени към страната ни”, каза в събота Ердоган във видеообръщение към конгреса на управляващата партия.

“Не се виждаме другаде, освен в Европа”, добави той. “Предвиждаме да изградим бъдещето си заедно с Европа.”

Съобщението на Ердоган идва, когато лидерите на ЕС трябва да решат на срещата на върха през декември дали да наложат допълнителни санкции заради скорошната дейност на Турция.

Турският изследователски кораб „Олуч Рейс” остава в центъра на напрежението и в събота Анкара удължи мисията му в Източното Средиземноморие до 29 ноември, въпреки протестите от Атина.

В същата реч Ердоган заяви, че Турция иска “активно да използва своите дълги и близки съюзнически отношения със САЩ за решение на регионални и глобални проблеми”.

Той не беше сред първите световни лидери, които поздравиха новоизбрания президент Джо Байдън. И докато той се радваше на тесни връзки с американския президент Доналд Тръмп, между двете страни имаше напрежение по няколко въпроса. Закупуването от Турция на високотехнологична руска система за противоракетна отбрана разгневи Вашингтон, докато Анкара протестира срещу отказа на САЩ да екстрадира мюсюлмански духовник, когото Ердоган обвинява за организирането на неуспешен преврат през 2016 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
8
 
12
 
! Отговори
Шашко преди 3 години
Ердоган е персона нон грата в Европа. Със САЩ също скъсаха отношенията. Мюсюлманският свят отдавна недолюбват турция, трудно се преглъща, че унишожиха халифата, и поругаха умата. С путин се спогаждат, защото и двамата имат отчайваща нужда от партньор с военен и човешки потенциал, но притвори ли очи единият, другият няма да се посвени да го застреля в гърба. Единствения път пред турция е този на северна корея, дано са доволни турците сега.
20
5
 
4
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 години
ЕРДОГАН Е ЧОВЕК НА ВЪЗРАСТ НА 66 ГОДИНИ Е И ОЧАКВАМ СКОРО ДА НАПРАВИ НЯКОЯ ГОЛЯМА ГЛУПОСТ
19
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Уволни зетя, лирата падна хората нямат пари за месо ,други се самоубиват страшна работа!Бактънн ефенди!
18
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Parite svarshvat. Udari go na molbi. Nikakva milost za TOVA nedorazumenie
17
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей ашколсун ефенди....откога чакам статия за "любимия ми герой"!Отново каква поредна турска наглост ,каква дискриминация бе аго как га измисли тъз нелепица..
16
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Bez musulmanite arabite turcite zastarqvashta evropa e pred nokdaun,mladite musulmani se izpolzvat za razplod
15
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ердо лъже! Единствената му мечта е да е халиф и възродител на Османската империя.Но лошата фамилия Ал-Сауд му пречи и държи ключовете на Мека и Медина!
14
4
 
8
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 години
"Не се виждаме другаде,освен в Европа"На Ердоган трябва яко да му е припарило,щом лицемерничи толкова нагло!Нали беше световен лидер и водачна ислямския свят?Нали Европа не му трябваше?К'во стана?Май наметна овчето руно върху вълчия кожух?Евро-джендърите трябва да са пълни бу*дали ако пак му повярват!Последните години показаха,че за Турция НЯМА и НИКОГА НЯМА ДА ИМА място в Европа!Вълк в кошара НЕ се вкарва!Въпреки че по американско настояване може...
13
5
 
11
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
искаме турция на Ататюрк не искам султанат с измислен преврат с хиляди хора взатворите жените с парцали на главите свален руски самолет убит посланиквоиски в сирия ирак либия нагорни карабах нямате работа в ес
12
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вече не Европа ...а мюсюлмански и арабски европейски съюз,а тоя е долен гаджалин
11
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До StoyanovNali evropeyskiya sayuz ne beshe hristiyanski klub za kvoto vi obvinqva Erdogan znachi e prav
10
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Toy iska da kaje koronata vi trushna losho ikonomikata na Evropa pred razpad .mnogo mnogo da ne revete za sredizemno more ne sme predi 50 god
9
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не се виждаме другаде, освен в ЕвропаТоя пак обърна палачинката.
8
5
 
7
 
! Отговори
Stoyanov преди 3 години
Абе АБИ , вие какво общо имате с Европа? Нито територията , нито религията ви е европейска. Къде се натискате?
7
1
 
5
 
! Отговори
Реджеп Ердо преди 3 години
ЕС да не се превръща в инструмент на враждебност срещу турската враждебност !
6
4
 
7
 
! Отговори
истина е преди 3 години
Никога Европа няма да приеме ислямисти , защото тази религия носи , глад, мизерия и смърт !!
5
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ердоган затвори пътя на Турция към ЕС най-малко за 20 г. Как го търпят тоя турците-води ги на заколение...
4
2
 
10
 
! Отговори
Чисто и просто преди 3 години
Мала Азия си е в Азия! Каква Европа го гони тоя? Да си гледа мюслитата около Турция/
3
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За подобно поведение на английски има един израз - cry bully. Това е човек, който тормози останалите и да върши безобразия, но в момента, в който някой дръзне дори да му направи най-невинна забележка, той тръгва да се оплаква и вдига шум до бога. Поведението на Турция, и в частност на Ердоган, е такова вече в продължение на много години. Пред такива като него не трябва да има никакви отстъпки, а само твърда и непреклонна политика.
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига бе