Защо Финландия се справя толкова добре с пандемията?

Регистрирани са 20 000 заразени с коронавирус и около 370 жертви
21 ное 2020 14:00, Елка Василева
101
Защо Финландия се справя толкова добре с пандемията?
Снимка: архив, БГНЕС

От началото на пандемията във Финландия са регистрирани едва 20 000 случая на коронавирус. Защо страната се справя по-добре от другите в Европа? Отговорът: заради финландския манталитет и стратегията на Хелзинки, пише Дойче веле.

Финландия е една от страните, които се справят най-добре с пандемията. По данни на университета "Джонс Хопкинс" от началото на годината там са регистрирани общо 20 000 инфекции с коронавирус и около 370 жертви. В нито една друга европейска държава тези показатели не са толкова ниски.

В Дания например, която също като Финландия има близо 6 милиона души население, са регистрирани около 65 000 случая на инфекции - т.е. почти три пъти повече. Швеция, която има двойно по-голямо население, регистрира обаче близо 192 000 случая на коронавирус - според процента заразени от населението това е пет пъти повече, отколкото във Финландия. Германия, чието население е 82 милиона души, регистрира близо 868 000 случая на инфекция с коронавирус, което също е в пъти повече, отколкото във Финландия. На какво се дължи това? Отговорът накратко: на финландските стратегия и манталитет.

Бърза реакция

Когато се появиха първите случаи на зараза през пролетта, правителството на Финландия реагира много бързо и обяви двумесечен локдаун. Забранени бяха всякакви пътувания към и от Хелзинки, както и в околностите на столицата. Затворени останаха училищата, а по-късно и ресторантите. Всичко това се случи в началната фаза на пандемията, когато броят на инфекциите беше обозрим.

Още по темата

"Финландия бързо и всеобхватно ограничи обществения живот - тя го направи една-две седмици преди Норвегия и Дания, за Швеция изобщо да не става дума", казва Мика Салминен, директор на финландската здравна служба THL. По този начин разпространението на коронавируса беше блокирано още в начален стадий.

Приложение за мобилни телефони

Финландия заложи на бързото установяване на всички контактни лица. За целта беше разработено приложението "Corona Flash", което се използва от почти всеки втори финландец. За сравнение германското приложение за мобилни телефони с подобни функции бе свалено от само 22 милиона души - т.е. от едва една четвърт от населението. Защо в Германия го ползват по-малко хора? Може би защото смартфоните на някои са просто прекалено стар модел и не могат да свалят приложението, а други се опасяват, че личните им данни биха могли да станат обект на злоупотреба.

Доверие към стратегията на управляващите

Доверието на финландците към мерките на правителството е високо. Това се видя и по време на първата вълна през пролетта, когато нямаше почти никаква съпротива срещу обявения локдаун. В анкета на Европарламента, правена по онова време, 73% от финландците заявиха, че смятат за уместни мерките за ограничаване на обществения живот. Във Финландия нямаше и демонстрации на хора, протестиращи срещу тези мерки, каквито в момента се провеждат в редица големи германски градове.

В икономическо отношение Финландия също изглежда добре. Докато БВП на ЕС спадна през второто тримесечие на 2020 година средно с 14%, във Финландия спадът бе от само 6,4%.

Добро техническо оборудване

Преминаването към работа от вкъщи и дистанционно обучение за учениците също стана по-лесно, отколкото например в Германия, защото Финландия е силно дигитализирана страна. Там се смята за естествено учениците да работят в клас с лаптоп. В Германия на 68 ученици се пада средно по един лаптоп! Затова дистанционното обучение в Германия се превърна в проблем - особено за семействата с по-ниски доходи.

Без партита? Няма проблем!

Мнозина германци страдат от липсата на социални контакти и наложената им изолация в домашни условия, което е разбираемо. Във Финландия обаче нагласите сред хората са явно доста по-различни.

Според анкета на Европарламента 23% от хората във Финландия твърдят дори, че животът им се е подобрил по време на локдауна през пролетта. "Ние не сме толкова общителни и обичаме самотата", казва в тази връзка социалната психоложка Нели Ханконен от университета в Хелзинки в интервю за агенция Франс прес.

Роля за ограничаването на вируса явно играе и факторът "предпочитана социална дистанция" - т.е. каква близост до непознати хора се възприема като нормална и желана. Във Финландия тази зона на дистанция явно е значително по-голяма, отколкото в Германия или други европейски държави. "Ние предпочитаме да не нарушаваме личната сфера на околните. Ако не сме на около метър разстояние от другите хора, не се чувстваме добре", казва Мика Салминен, директор на финландската здравна служба THL.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
2
 
18
 
! Отговори
Наско преди 3 години
Като човек, който е живял в много и пътувал в много повече чужди държави, мога да заявя, че, със сигурност един от основните критерии, Финландия да се справят така е добре, е липсата на големи групи малцинства. Много по-трудно е да се накарат слабо-образованите малцинствени групи да спазват противо-епидимичните мерки. Като цяло те подлежат по-трудно на контрол и значително по-рядко спазват културните и социални порядки.
44
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не само Финландия се справя толкова добре. Вчера в Русия, числото на новозаразените за денонощие, падна под 6 900.
43
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пропагандата е в пълна сила. Подготвят ни явно за пълно затваряне. Видеш ли ти Финландия как се била справила .... така трябва!
42
0
 
10
 
! Отговори
Хаха преди 3 години
До Ямболски цървулТе наистина не обичат да им се буташ и да им дишаш във врата. Много преди цялата тая глупост си спазваха дистанция от поне метър. Метър и половина само ги кара да се чувстват по-комфортно.
41
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички мерки срещу мучащите, без маски са добри.
40
3
 
8
 
! Отговори
ГРОБ за ГЕРБ преди 3 години
Немат Тиква...хак да им е!!!
39
1
 
4
 
! Отговори
Ами преди 3 години
Защото не е Швеция !
38
13
 
6
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Защото във Финландия,Швеция и Беларус не беше внесена такава ПСИХО-АТАКА!
37
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Във Финландия има Социална и Здравни системи, които са работещи.В България има мугр о-олигархична система на крадене.Разликата е от небето до земята.
36
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЗАЩОТО ТАКА ПИШЕ БРИТАНСКАТА ПРОПАГАНДА
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонимеНТо що в България и балканите като цяло не можеш нали ...
34
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Коментарите както винаги са балканска трагедия...
33
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Ние не сме толкова общителни и обичаме самотата"...Това казва всичко. ПСИХОПАТИ!
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонимеН 29Виж сега. Скесът с животни е бил забранен, къдеот е имало проблем с него. В Дания забраниха секс с животни през 2015-а и общо взето всички се питаха само едно:- Какво по дяволите?!Но не, защото им се иска секс с животни, а защото никой не си го е и помислял.
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шотааа саа пичоооеее и гaзариии, не са кат нас тапанарииии!
30
7
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Защото там е студено и вирусите умират и най важното не пътуват до Хелзинки а до Карелия.Аз живея в Карелия и тук идват много финландци и си купуват руското лекарство "самогон"много е полезно убива вирусите те от раз и е по ефтино също така ползват карелска баня като влязат парилката(сауната)там температурата е над 55 градуса и вирусите загиват.А след банята Суворов е казал ако трябва и коня си продай но 100гр. водка трябва да удариш.
29
5
 
9
 
! Отговори
имат късмет преди 3 години
Да им изпратим Мангъров и Мун-+чо, пък да ги видим дали ще се справят. През ден да ги канят по радиа и телевизии, да им казват, че такова нещо като корона вирус няма, да говорят че с страната е хаос, да ги видим дали ще се справят. Мун+-чо е проклятие за България, колкото по скоро се отървем от него, толкова по-добре.
28
10
 
2
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
СЕК-СА СЪС ЖИВОТНИ Е ЛЕГАЛЕН ВЪВ ФИНЛАНДИЯ ! БРАКОВЕТЕ МЕЖДУ ХОРА И ЖИВОТНИ УВИ ОЩЕ СА ЗАБРАНЕНИ ! ПОТЪРСЕТЕ В ГООГЛЕТО И ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ , ЧЕ ТОВА НЕ Е ШЕГА!!!ЗАТОВА ХОРАТА ТАМ СА ПО ЩАСТЛИВИ И ОТ ТОВА ПО ЗДРАВИ!
27
2
 
4
 
! Отговори
Fin преди 3 години
В по-голямата част от страната не учат в момента дистанционно, това достатъчно ли е?
26
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо ? Близко до ума - рядко населена държава . Имат 5 големи града... пък и там хората са със съвсем друго мислене