Белгия предвиди втората вълна от COVID-19, но все пак не успя да я спре

Тя е една от най-богатите страни в ЕС, но коронавирусът не се интересува колко си богат
23 ное 2020 21:22, Нели Христова
36
Белгия предвиди втората вълна от COVID-19, но все пак не успя да я спре
Снимка: БГНЕС

Втората вълна на COVID-19 в Европа не пощади нито един аспект от живота ни. Дори и начинът, по който оплакваме близките, които сме загубили.

Още по темата

През повечето дни от седмицата Анелис Хиезе посещава моргата на една от многото болници, намиращи се около белгийския град Гент. Хийз е директор на погребално бюро заедно със съпруга си Барт ван Лент. Обикновено тя отива там, за да вземе тялото на наскоро починал човек. След това ще го подготви, за да го види семейството за последен път.

Въпреки че това е работа, която би накарала повечето хора да потръпнат от ужас, за Хиезе това е рутина и необходимост - нейната цел е да утешава семействата, докато те се сбогуват с близките си. Но втората вълна от пандемията усложнява нещата. Сега тялото на всеки, който е починал от COVID-19, трябва да бъде оставено в моргата за 72 часа, преди да бъде погребано. След тези три дни Хиезе не може да направи почти нищо, за да го приведе във вид, който е подходящ, за да може роднините да си кажат сбогом със своя близък.

"Чувствам се така, сякаш се провалям", заявява тя пред VICE News.

Обикновено препълнените барове край канала в Гент в момента са затворени и дори в делничен ден градът, в който живеят четвърт милион жители, е предимно тих. Дори по-голямата част от предприятията са затворени.

В началото на ноември Белгия се оказа с най-високия процент на новозаразени с COVID-19 в Европа за предходните две седмици - 1390,9 случая на 100 000 души. Именно тези високи цифри подтикнаха белгийското правителство да въведе втория си национален локдаун за годината, който включваше вечерен час, забрана за събиране в публични пространства с повече от четирима души, заедно с познатото вече затваряне на ресторанти и барове.

Истината е, че Белгия видя ясно идването на втората вълна от коронавируса. И въпреки че е една от най-богатите държави в Европа, както и една от тези, с най-добро здравеопазване, тя все пак не успя да я спре, защото COVID-19 не се интересува от това колко богат си всъщност.

От дома си в южните предградия на Гент Ян Ван Ландегем е запознат с щетите, причинени от първата блокада тази година, но от първа ръка знае, че това е повече от необходимо неудобство.

Ван Ландегем е медицинска сестра от 18 години. Той работи в интензивното отделение на университетската болница в Гент. Тя е едно от най-големите лечебни заведения в Белгия. Мъжът си припомня странното чувство на вълнение през март, когато той и екипът му се подготвят за пристигането на първите пациенти с COVID-19.

"В началото беше някак вълнуващо", казва той. "Колко пациенти ще има? Ще бъде ли като в Италия, която беше напълно смазана? "

Сега, няколко месеца по-късно, всичките 14 легла в звеното, където работи Ван Ландегем, са пълни. Един пациент маха през стъклен прозорец - той се е възстановил от инфекцията и ще бъде преместен в отделение за възстановяване малко по-късно същия ден - но останалите пациенти са в безсъзнание, интубирани с пластмасови тръби. Една от задачите на медицинската сестра в осемчасовата му смяна е да обърне специално внимание на пациент на около 67 години, който е в отделението от 10 дни, но е видял как състоянието му се влошава.

"Вчера беше интубиран и нещата не вървяха добре. Той се нуждаеше от кислород, затова го обърнахме по корем. Той е в кома, упоен е, получава коктейл от болкоуспокояващи и лекарства за сън", разказва Ван Ландегем.

Университетската болница в Гент има общо 43 легла за интензивно лечение за пациенти с COVID-19 и може да разшири този капацитет до 67 легла, ако е необходимо - но проблемът не е в броя на леглата, а в наличието на достатъчно обучен персонал, който да работи в COVID отделенията.

В цяла Белгия има 2000 легла в интензивните отделения. Някои от пациентите в Гент са прехвърлени от други региони в страната, които не могат да се справят.

Ако здравната система на Белгия се претовари, тя вероятно ще помоли съседни държави като Германия или Холандия да вземат пациенти.

Ван Ландегем казва, че моралът сред колегите му медици все още е висок, но те наблюдават приближаващата се втора вълна с ужас. "Когато видите, че кривите се качват нагоре и показват, че може би в рамките на две седмици, ще има двойно повече заразени, тогава не знаем какво да правим... чувстваме се като на война", признава  той.

С около 11 милиона души, живеещи на сравнително малка площ, Белгия е доста гъсто населена. Тя също така е разделена на два основни региона - холандско говорещата Фландрия и френскоговорящата Валония, заедно с по-малка немскоезична общност. Това води до въвеждането на различни правила в различните части, а от там - по-сложно удържане на вируса. И още по-лошо - през септември белгийското правителство се подчини на обществения натиск и облекчи мерките за борба с вируса, преди да бъде заменено през октомври от коалиция, водена от настоящия премиер Александър Де Кроо.

Сложният проблем, според старши медик в университетската болница в Гент, е бавният отговор от страна на новото правителство към втората вълна. "Преминахме първата вълна, а след това имахме разхлабване на мерките, за да се върнем към малко или много нормален начин на живот", казва д-р Питер Депуйт, специалист по COVID в болницата.

"Тогава видяхме първите признаци, че идва втората вълна. В началото това бяха много фини знаци. Правителството се колебаеше дали да предприеме по-нататъшни мерки", допълва той.

Вирусологът Стивън ван Гухт е в основата на отговора на белгийското правителство срещу COVID-19. Той дава чести актуализации по телевизията за състоянието на страната в битката с вируса. По думите му, Белгия все още се опитва да установи правилния баланс между предоставянето на свобода на обществото и опазването на обществеността.

"Трябва да намерим правилния баланс и този баланс може да бъде по-различен през зимата и есента, отколкото през лятото. Мисля, че през лятото се справихме сравнително добре, но сега през есента и зимата условията се промениха и може би ще ставаме по-строги, защото вирусът може да се разпространява по-лесно", обяснява той.

От началото на пандемията Белгия е регистрирала над 15 000 смъртни случая от COVID-19, а смъртността й на милион граждани е 1 308 - е най-лошата в света.

Но индикациите сочат, че Белгия може би най-накрая е преминала пика на втората вълна и се плъзга надолу по кривата. В четвъртък белгийският орган за обществено здраве Sciensano отчете 38% спад на положителните проби в сравнение с предходната седмица и спад в процента на инфекции сред населението.

За да избегне трета вълна на COVID-19, Белгия се присъединява към останалия свят, като възлага надеждите си за бързото пристигане на ваксина. Тя е поръчала ваксината на Pfizer-BioNTech, която досега се оказа 95% ефективна в борбата с коронавируса, а за да е по-сигурна, страната поръча и още няколко от по-обещаващите ваксини.

Докато ваксината не стане широко достъпна - и не се окаже ефективна - директорката на погребалната агенция Анелис Хиезе продължава работата си в трудни условия. Тя провежда социално дистанцирано погребения, където само 15 души имат право да присъстват на място, което обикновено може да побере 250 души.

Семейството беше принудено да избере кой може да присъства, като останалите могат да гледат чрез видео връзка на живо.

Подобно на останалата част от съгражданите си, Хиезе не е сигурна кога животът дори бегло може да прилича на нормален.

"За мен това сега е оцеляване", казва тя. "Просто оставаме силни и правим това, което можем."


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До Анонимен/23

Леополд е пращал на знатните белгийци отрязаните ръце и крака като подаръци за коледа.
Факт, който съвременните евроатлантически историци удобно забравят.
31
0
 
2
 
! Отговори
Ляв+ преди 1 месец
В България вече не говорим за научно-технически прогрес. И по-добре - той за българите остана в историята.
30
0
 
2
 
! Отговори
Гост+ преди 1 месец
Богатсвото и диамантите откраднати... познавах една белгийка, шеф на катедра в университет. Като стана въпрос за това, че Белгия икономически е добре, тя скромно възкликна: " Ние просто сме късметлии". В интерес на истината Белгия е била в крак с промишлената революция - първите трамваи в София са от Белгия, лифтът до копитото също. Западът беше водещ благодарение на Индустрията, но Изтокът скоро ще е дори по-напред.
29
0
 
3
 
! Отговори
Гост+ преди 1 месец
То е много трудно да се предвиди втора вълна през късна есен. Аз пък Ви казвам, че третата ще е в разгара на зимата - тъй че, взимайте мерки!
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Статия за Русия няма ли колко е лоша?
27
0
 
3
 
! Отговори
До 27 преди 1 месец
Богатсвото и диамантите откраднати от няколко африкански държави по време на колониализма им ...За *** крака и ръце няма да говоря.
То това точно е солидната основа на богатството на всички западни държави де , ама те не обичат да си го припомнят и просто си го изтриват от историята.
26
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А какво ноухау има Белгия? От какво е натрупала капитал?
25
6
 
2
 
! Отговори
Капиталист преди 1 месец
Комунистите са прости и искат да забогатеят от производство, а не могат да разберат, че на запад при капитализма се забогатява без нищо да произвеждаш само от нохуау и от капитал може да забогатееш.
24
4
 
6
 
! Отговори
До 21 преди 1 месец
Типична комунистическа простотия - трябва да произвеждаме коли, техника, компютри, ракети и т.н. за сме богати. Такива тъпоъгълници специалисти по политикономия и след 100 години няма да загреят, че в 21 век икономиката е базарина на ноу хау и капитал.
23
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Конго е една от най-богатите страни в света и Белгийците са избивали и грабили в Конго столетия наред, дори и през 20 век. Рязали са ръцете на децата които не си изпълнявали нормата на плантациите и карали родителите да се снимат засрамени държейки отрязаната ръка на детето си, може да се видят много снимки в интернет "Leopold the butcher of Congo".
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Смъртни случаи от ковид 19 - Белгия 1345 на 1 млн. население, България 416.
21
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Може пък да произвежат ракети и самолети белгийците, за това са толкова богати.
20
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
A Белгия какви коли и каква техника и какви компютри произвежда, че е една от най-богатите страни без да има никакви ресурси? Сигурно белгийците берат много какао, на север расте много какао и от това са богати!
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Явно доста неща не знаеш, мой човек. Например, че една Япония няма почти никакви ресурси, а виж къде е. Брането на какао май ти е максимума.
18
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Белгия има над 2 пъти по голям външен дълг от САЩ спрямо глава от населението, тоест два пъти по задлъжняла от САЩ и дългът и 3.5 пъти повече от БВП. Как така са една от най-богатите страни в ЕС като нищо не произвеждат?
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сирурно много какао расте в Белгия, а не съм чул българи да ходят да работят по белгийските какаови плантации.
16
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не знаех, че пристанище с бира и шоколат може да направи цяла страма богата с много кинти без нищо да произвеждат и без да имат никакви природни ресурси.
15
1
 
6
 
! Отговори
Възмутен преди 1 месец
Продажници защо вчера писахте,че България е на първо място в Европа по процент смъртни случаи? Само всявате страх в хората.
14
2
 
4
 
! Отговори
V преди 1 месец
В Беларус за три месеца грипната вълна мина а при мерките на герб и три години ще са малко. Ако не си ходят последните по всичко ,ще си останем последни по всичко. Тоз дебелогъ.зия от Банкя си мисли че е спортист . Ама той няма спортен дух .Това че е последен по всичко въобще не го тревожи .Този човек не става и за спортист .Как може въобще да не прави никакви усилия да не е последен ?
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От какво са богати? Какво произвеждат, какви природни ресурси имат?

Ами, иди и виж. Само за сведение, един Антверпен е едно от топ три по големина пристанища в Европа.
Сигурно само от бира и шоколад правят такива кинти, дето Чекмеджето и компания не са и сънували.