Георг Георгиев: Няма да толерираме горенето на флага ни в Македония

Без уважение, проблемите със съседката ни ще се умножат, смята той
23 ное 2020 09:58, Петя Славова
287

В Северна Македония запалиха българския флаг, а от водещи политици се чуха сексистки обиди към министъра на външните работи Екатерина Захариева. Най-добрият ни приятел, този, когото наричаме брат, ни блокира, заяви премиерът Зоран Заев.
Още по темата

"Това е въпрос на възпитание и светоусещане. Тези хора, които запалиха българския трибагреник, вероятно го правят, защото България на този етап каза "не" на присъединяването на Северна Македония към ЕС. Това, което видяхме, е характерно за едно друго време. Това поведение няма да бъде толерирано", коментира зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев пред Bulgaria ON AIR.

Той напомни, че България е член на ЕС от 2007 г. и подчерта, че няма да се съгласим, която и да е държава в предприсъединителен процес да ни дава уроци. Според него случващото се е урок, през който Република Северна Македония сега ще мине.

"Би било много жалко, ако не завършат този път, който поеха сами. Предстоят им много важни етапи от присъединителния процес. Но ако не уважават партньорите и държавите, които им подадоха най-силно ръка, тогава трудностите биха се умножили", каза още Георгиев в "България сутрин".

Той се надява до следващото обсъждане на присъединяването на Северна Македония към ЕС исканията на България да бъдат взети предвид. По думите му вратата не е затворена и разговорите винаги може да продължат.

"Прави се внушението, че едва ли не България е единствената държава на ниво ЕС, която стопира Република Северна Македония. Нека си припомним само няколко месеца по-назад - Холандия, Франция... Не сме този единствен стопер, който възпрепятства Северна Македония", подчерта зам.-външният ни министър.

"Това е най-близкият до нас народ, който сме свикнали да наричаме братски. Много се надяваме този спор да се разреши и в бъдеще да продължим като партньори и приятели на европейската сцена. Много ми се иска тази осъзнатост да бъде и от двете страни", отбеляза Георг Георгиев.

В събота част от протестиращите срещу правителството изпочупиха стъклата на офис на ГЕРБ в София. Георгиев определи действията им като вандалски.

"Протестите не са процес, който ни тревожи, защото той е демократичен и правов. Към мирно протестиращите граждани никога няма да се обърнем с агресия или неразбиране", заяви лидерът на младежката организация на ГЕРБ.

Той не се нае да посочи кой предизвиква провокациите, но по думите му това са хора, които търсят сблъсък, за да провокират същия отговор и да се стигне до стълкновение, което да уличи властта в полицейско насилие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


287
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
213
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 220Каква идеалогия имаме ве *** :) Като са антички да не намесват нашата история. Все едно аз да грабя от гръцката история и да се наричам елин, има ли смисъл ? :) На турците също им погледнах историята - смесени мюсюлмански племена, нападнали Византия и България след чума, половината от населението ни е измряло поради чумата, Византия също. То иначе не е лесно да превземеш обитавани от столетия земи :)
212
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Без уважение ... " Аз пък слагам "Без извинение ... " преди п. сувня.
211
0
 
16
 
! Отговори
М преди 3 години
Никой не коментира, че в предишни години пак пишман македонци горяха българското знаме в национален ефир и наще не реагираха тогава. Дано поне този път да се стегнат наще и да не оставят това деяние ненаказано.
210
1
 
1
 
! Отговори
До 218 преди 3 години
Ти пък голямо понятие имаш, чак пращиш по шевовете като те гледам !
209
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бездарните наши политици нямат и грам понятие от стратегия и развитие на бъдещите политически, икономически и културни процеси.Те тъпо и нахално повтарят на прабаба ми идеологемите, без грам здрав разум и последователност.Всичките им напъни опират до предизборно афиширане на проблема за да съберат максимален брой гласоподаватели.А реално, политиката им е да подкрепят опозицията в РС Македония която е най-отявления противник на добрите отношения с България. Това е и желанието на Русия.
208
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До МммЗоран може да приказва каквото си иска, обаче медиите в Македония настояват че са имали паралелна история от нашата :) Да обясня по просто - живеели са два народа по едно и също време през вековете, язък че са антички :)))
207
2
 
5
 
! Отговори
Питащ преди 3 години
До Kostas LinkeA "Linke" не е ли немска фамилия?
206
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Напоследък Бойко изглежда много уплашен и притеснен.От кого се страхува?
205
15
 
5
 
! Отговори
KOSTAS LINKE преди 3 години
Този Георг Георгиев има хубави ГРЪЦКИ ИМЕНА...СЪЩИНСКИ ОРИГИНАЛЕН БЪЛГАРИН ОТ КОЛЯНОТО НА ХАН КОБРАТ , ХАН ОМУРТАГ, ХАН КАРДАН , ХАН ТОКТУ И ХАН АСПАРУХ !
204
4
 
6
 
! Отговори
Пияния помак преди 3 години
Ние поммаците говорим родопски диалект, който никой извън родопите не разбира. Нас партията едно време ни изучи без пари по университетите, даде ни нови имена и сега сме добре.
203
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Честно милеех ги като българи докато не общувах с тях по тубата и разбрах какви българомразци са тези жалки *** ,защо въобще се занимаваме с тях вечно вето и да затваряме границата с тях докато албанците не ги превземат тогава просто ще викаме здрасти комшо когато Албания ни стане комшийка!
202
4
 
21
 
! Отговори
Ммм преди 3 години
Зоран Заев все казва, че имаме единна история, и го втълпява на хората. Да, но не е така историята си е само на България, те са създадени 1944, тяхната история започва от тогава.
201
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отговорът "не" просто изкара наяве истинската същност на макепитеците. Не че не си ги знаехме и преди, но този път и ЕС стана свидетел какво се крие под фасадата.
200
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Бачи КикоДо 1944 г. са се имали за българи, Тито когато се е скарал със Сталин е почнала промивката :))) Интересно е, че самия Тито не е сърбин, но сръбската политика винаги е била анти-българска за съжаление, ние ги обичаме, те ни мразят, това е :)
199
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искате ли Б.Борисов да е богат,а вие да сте бедни и гладни?Охраната му го пази от вас,гладните и бедните.Протестите няма да спрат.
198
0
 
1
 
! Отговори
Е стига де! преди 3 години
До Но пасаран Зайо БайоТой тъкмо го беше извадил от там и искаше да го покаже, а ти веднага пак да го скрие на същото място!
197
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ем то ке стане мазало! Вече има проблеми и малки сблъсъци между разни села по границите! Само внимавайт, да не ни ядосате, че тръгне ли варненска чайка, с бургаски батки ... НИщо не може и ви спаси тогава! Имам пушки!
196
3
 
11
 
! Отговори
Нема лабаво преди 3 години
Истината е, че МК изобщо не иска да преговаря.Надъхват ги отвън разни българоненавистници и онези са уверени, че няма да издържим на натиска.И може ли човек да ги упрекне, последните години сме държавата ЙЕС за какво ли не!Но тук са се преевалли малце,сметката им няма да излезе.Без значение дали щяло да е повече във във вреда или полза ветото, просто няма как българското общество да преглътне отстъплението от ВЕЧЕ начертаните червени линии.За добро или за лошо...
195
14
 
2
 
! Отговори
KOSTAS LINKE преди 3 години
ВУГГАРИ = СЛАВЯНОГЛАСНИ ХУНИ С ГРЪЦКИ ИМЕНА И ГРЪЦКА РЕЛИГИЯ И КУЛТУРА .
194
1
 
13
 
! Отговори
Вечно вето преди 3 години
Писах си с истински македонци за разлика от тези сейрджий тука ,наистина са много зле ,крадяли сме им историята ха-ха-ха ...