Ядем храни, пълни с химикали и бактерии

В тях са открити и остатъци от дезинфектанти
26 ное 2020 14:54, Петя Славова
39
Ядем храни, пълни с химикали и бактерии
Снимка: БГНЕС

При извършените през 2019 проверки на съдържанието на храните в Германия са установени различни нередности, съобщи Федералната служба за защита на потребителите и сигурност на храните. Констатирани са редица замърсявания в резултат на лоша хигиена при производството и пласмента на храните, но също така и множество измами, предава "Дойче Веле".

Остатъци от дезинфектанти

Както са установили проверяващите, в 41 от проверените случаи в сладкарници и кафенета уредите за разбиване на сметана не са били изплаквани с вода след дезинфекция. „Съществува опасност в машината да останат следи от дезинфектанта, които след това да попаднат в сметаната“, казва Михаел Кюне от Организацията за защита на потребителите.

Останки от дезинфектанти са открити и във филе от пангасиус: при обработката на рибата често се използват  уреди, които не се дезинфекцирани, но така също и вода, съдържаща дезинфектанти. Рибата би трябвало накрая да се изплакне с много вода, за да се предотврати задържането на остатъци от дезинфектант, посочва Георг Шрайбер, ръководител на отдела за сигурност на храните във Федералната служба за защита на потребителите. Той призовава вносителите да засилят упражнявания от самите тях контрол и да пускат на пазара само сигурни хранителни продукти.

Дезинфектантите съдържат наред с другото хлорат и бензалкониев хлорид. Хлоратът възпрепятства поемането на йод от щитовидната жлеза – тоест може да предизвика нежелани здравословни проблеми у хора с функционални нарушения на щитовидната жлеза. Бензалкониевият хлорид пък може да доведе до дразнене в стомашно-чревния тракт.

Внимавайте със суровата кайма!

Експертите отправят предупреждения и по отношение на суровата кайма. В 7% от проверените 420 проби те са открили бактерията ешерихия коли. При сходно проучване, направено десет години по-рано, само 0,8% от пробите са били положителни. Тези бактерии могат да предизвикат остро възпаление на червата. „Малките деца, по-възрастните и хората с отслабена имунна система, както и бременните е най-добре изобщо да не консумират сурова кайма“, казва Фридел Крамер, председател на Федералната служба за защита на потребителите.

Етикетът не отговаря на истината

Макар да не е опасен, провереният от контрольорите риган се оказал неособено апетитен – щом в 13% от проверените опаковки са открити останки от маслинови листа. Във всяка пета опаковка имало и частици от други растения, включително клечки.

Сред възможните причини за фалшификацията са нарасналите цени на подправките, предполагат от Службата за защита на потребителите. И за да може риганът да бъде предложен на по-ниски цени, е „допълнен“ с други растителни частици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
30
 
! Отговори
!? преди 3 години
Щом германците са толкова зле , смятай за какво става на въпрос у нас
14
3
 
12
 
! Отговори
Добро утро ! преди 3 години
Разкарахте БГ производителите и сега давайте да внасяме от химикалите наречени храна !!! После вируси имало, ми ще има и ще ни тръшкат, щот ядем химикали !!!
13
4
 
3
 
! Отговори
идвай Корни преди 3 години
До *** НиноваЩе я изядем...
12
2
 
7
 
! Отговори
Евро атлант преди 3 години
Ни мой да бъди
11
9
 
9
 
! Отговори
Курнелия Нинова преди 3 години
Като дойдем на власт ще ми ядете...... само филии с масло и шарена сол.
10
3
 
6
 
! Отговори
ББ от Б преди 3 години
Ааааа не, за моите поданици само най-отбрани мезета и светски питиета се внасят и предлагат.
9
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затова е добре, човек да купува големи количества и сам да си прави излседванията.
8
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Храни пълни с химикали ... Че то всичко което ядем е химическо съединение, бе!
7
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Малките деца, по-възрастните и хората с отслабена имунна система, както и бременните е най-добре изобщо да не консумират сурова кайма, казва Фридел КрамерБрех,за първи път чувам някой да яде сурова кайма. Много ясно,че суровото месо е опасни за бактерии.
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А, добър ден!
5
0
 
10
 
! Отговори
Малей мале преди 3 години
ОТ УТРЕ СПИРАМ СЪС СУРОВАТА КАЙМА И СМЕТАНАТА, ВЕСЕНИ ОТ ГЕРМАНИЯ. ПОВЕЧЕ СУРОВА КАЙМА НЯМА ДА ВКУСЯ!!!! О ХО ХО ХО!!
4
0
 
15
 
! Отговори
Пак ли?! преди 3 години
ние в който и съюз да влезем - все това се случва!
3
3
 
17
 
! Отговори
А помните ли... преди 3 години
Свободен пазар означава че всеки е свободен да *** както си иска за масимизира печалбите.Преди не се мамеше защото по план всичко беше преизпълнено и нямаше дефицит ;)Но пък се крадеше - за спорта!
2
9
 
5
 
! Отговори
За 1 преди 3 години
Русуя няма стиганеТам ядат муя на джуджан докато замезват с Боярщник
1
1
 
7
 
! Отговори
НекЪф УжасТ некЪф аТ преди 3 години
Казвам ви го!В сиренето имало бактерии ?!Ко праим ся?!Това образование днешното пет пари не чиниПроизвежда 80 % знаете какво на конвейр...