Коледа и Нова година под локдаун: Как Европа се готви за празниците?

Редица ограничения са въведени в повечето държави
27 ное 2020 13:10, Нели Христова
46
Коледа и Нова година под локдаун: Как Европа се готви за празниците?
Снимка: БГНЕС

От месеци ограниченията, наложени за да се ограничи разпространението на коронавируса, диктуват къде могат да пътуват милиони европейци и кого могат да видят. Сега Коледа и Нова година са почти на прага ни, а правителствата трябва да вземат тежки решения - дали да облекчат ограниченията навреме за празничния период или да не отпускат гарда пред COVID-19 преди да има ваксина. Ето какви решения са взели някои от държавите.

Италия: Без коледни пазари и наложен вечер час в страната

В момента Италия регистрира най-големия брой смъртни случаи от края на март, а премиерът Джузепе Конте заяви пред италианците, че трябва да очакват "по-трезва Коледа, без коледна вечеря, прегръдки и целувки".

Много италиански региони са частично блокирани и пътуването между тях е ограничено. Тези мерки ще останат в сила до 3 декември и могат да бъдат облекчени само след това. Все още детайлите не са ясни, но според обсъжданията на министрите, няма да има официален лимит за социални събирания, но правителството ще препоръча хората "да се събират възможно най-малко".

Църквите ще останат отворени, но вечерният час е 22:00, което означава, че е малко вероятно традиционната литургия в полунощ да се случи. Междувременно любимият италиански коледен пазар вече е забранен.

"Смятаме, че трябва да въведем по-строги предпазни мерки за предотвратяване на нарастване на инфекциите", каза Конте. Но не всички новини от него бяха лоши. Премиерът успокои децата, че Дядо Коледа определено ще гостува, тъй като е освободен от глобалните ограничения за пътуване.

Европа е разделена относно доходоносни ски курорти

Коледа е времето, в което много европейци се отправят към ски пистите. Но тази година континентът е разделен по въпроса дали те трябва да са отворени по време на празничния период.

Италианският премиер Конте се обяви против ски ваканциите, заявявайки: "Не можем да си го позволим". Той предложи държавите в Европа да се координират и курортите да бъдат затворени поне до януари. На това мнение е и германският канцлер Ангела Меркел. Франция вероятно също ще подкрепи сделка, въпреки че властите там са постигнали компромис - френските зимни курорти могат да отворят по Коледа, но само при условие, че ски лифтовете са затворени.

Това вероятно затваряне означава, че популярните курорти в Алпите и Доломитите ще загубят милиарди евро приходи. Представителите на туризма побързаха да критикуват плана, а президентът на един френски туристически орган попита: "Значи 400 души в парижкото метро няма да се заразят, но четирима души на ски лифт ще го направят?"

Сделката за затваряне на курортите е изправена и пред строгото противопоставяне от страна на Австрия и Швейцария. Австрийските туристически органи смятат, че могат да предложат безопасна почивка, когато курортите отворят врати.

Някои се страхуват, че  без консенсус почиващите ще пътуват на големи разстояния, за да посетят откритите курорти. "Ако Италия реши да затвори всичките си влекове без никаква подкрепа от Франция, Австрия и другите страни, тогава италианските туристи биха рискували да отидат в чужбина и да върнат вируса у дома", завия Конте пред телевизия La7.

Франция: Ограниченията за пътуване ще бъдат премахнати по Коледа

След седмици на национален локдаун президентът Еманюел Макрон заяви, че ще започне облекчение на ограниченията от 28 ноември. Но по-голямата част от мерките за блокиране ще останат в сила до непосредствено преди празничната почивка на 15 декември.

Магазините, театрите и кината ще отворят отново навреме за Коледа и хората ще могат да посещават семействата си през празничния период. "Ще можем да пътуваме, включително между регионите", обека Макрон в телевизионно обръщение.

Франция е под втори национален локдаун от края на октомври. Но на 15 декември строгите мерки ще бъдат заменени от национален вечерен час от 21:00 до 07:00. Полицейският час обаче няма да се прилага в навечерието на Коледа и Нова година. Ресторантите и училищата няма да отворят отново до 20 януари, но и този срок зависи от ежедневните случаи. Баровете, кафенетата и нощните клубове са затворени за неопределено време.

Религиозните служби ще бъдат възможни от 28 ноември с ограничение от 30 души.

Решението да се затворят изключително популярните френски ски курорти е огромно разочарование, тъй като местните кметове се оплакват, че от месеци нямат работа. Макрон обеща,  че те могат да отворят отново през януари "при по-благоприятни условия".

Германия: Ограничение за социални събирания

Канцлерът Меркел заяви, че "мекият локдаун" в Германия вероятно ще продължи до януари. Баровете, ресторантите и местата за забавление са затворени, но училищата и магазините са отворени. "Ежедневните случаи все още са твърде много, а интензивни отделения са пълни", каза тя.

Мерките се затягат преди празничния период - маските се въвеждат по-широко в училищата и пътуванията са силно ограничени. Освен това от 1 декември лимитът за социални събирания ще бъде намален до две домакинства и максимум пет души. Но за Коледа ще има кратка глътгка въздух - до 10 души ще могат да се срещат между 23 декември и 1 януари, въпреки че Меркел призова германците да помислят добре, преди да се срещат на големи групи.

Деца под 14 години не са включени в лимита.

Канцлерът Меркел също заяви, че всяко по-нататъшно облекчаване на ограниченията преди Коледа е малко вероятно, тъй като броят на случаите остава "твърде голям". Тя също така каза, че така наречената Коледна амнистия зависи от спада на броя на заразените.

Повечето големи коледни пазари в Германия вече са отменени, но някои местни все пак ще продължат да работят в намален мащаб.

Що се отнася до Нова година, фойерверките са отменени, докато пускането им на улицата вероятно ще бъде обезкуражено.

Испания:Парти на терасите и ограничени събирания

Испанското правителство планира "различни" празници с ограничение от шест души на едно парти. Препоръчва се социалните събирания в навечерието на Коледа да се провеждат на тераси или на други открити места. Испанските семейства също традиционно празнуват празника на Трите крале с парад вечерта на 5 януари, но правителството ще препоръча честванията да не се провеждат.

Властите също така препоръчват проветряване на вътрешните пространства и поддържане на социална дистанция, когато е необходимо. Но здравният министър Салвадор Ила заяви, че "все още нищо не е напълно сигурно". "Трябва да намерим консенсус относно коледните ограничения. Когато бъде решено, ще обявим мерките", каза той.

Правителството на Каталуния се надява да разреши събиране на до 10 души за Коледа. "Ще вземем собствени решения", каза говорител на региона. А в Мадрид, служители искат от правителството да одобри програма за масово тестване в аптеките в навечерието на Коледа, за да позволи на хората да се срещнат безопасно през празничния период.

Австрия: Масово тестване в цялата страна

Австрия е под втори национален локдаун до 7 декември. "Следващите две седмици са критични", заяви министърът на здравеопазването Рудолф Ансхобер пред вестник Kronen Zeitung. "Локдаунът не трябва да се удължава."

Правителството е поръчало най-малко седем милиона теста и се надява, че програмата за масово тестване ще осигури на австрийците известна доза свобода.

Стотици хиляди учители и полицаи ще бъдат тествани в началото на декември, заедно с хора в райони с висок процент на инфекции. След това доброволно масово тестване ще бъде въведено в цялата страна през седмицата преди Коледа. "Няколко минути за тест биха могли да предотвратят седмици на блокиране за цялата страна," каза канцлерът Себастиан Курц.

Но австрийският лидер подчерта, че мерките по Коледа в страната ще зависят от данните за разпространение на заразата. "Дали ще има строги мерки на Коледа и Нова година, това колко хора можете да срещнете, ще зависи силно от броя на инфекциите", заяви той.

Първо ще се отворят училища и несъществените магазини, след като локдаунът приключи на 7 декември, но остава въпросът дали събиранията ще бъдат ограничени. Курц също обяви, че Австрия ще вземе свое решение дали да отвори отново ски курортите. Туристическите служители настояват правителството да отвори курортите навреме за празничния период.

Русия: Възрастните хора трябва да се самоизолират

В Русия основните празнични тържества обикновено се провеждат в навечерието на Нова година, като много хора организират целодневни тържества. Но през последните две десетилетия се наблюдава увеличаване на честванията и на Коледа, която руснаците отбелязват на 7 януари.

Въпреки това ограниченията вероятно ще намалят тържествата през празничния период.

В столицата Москва властите обявиха нови мерки, които ще продължат до 15 януари. Те включват ранни часове на затваряне на ресторанти и кафенета и ограничение от 25% на капацитета в кината и театрите. Жителите на възраст над 65 години и тези в групи с висок риск също трябва да се самоизолират до тази дата.

Местният едномесечен празничен уличен фестивал също вероятно ще бъде отменен, съобщават руските медии.

Други региони също въведоха подобни ограничения.

Това се случва след като здравните служители предупредиха, че ситуацията остава нестабилна и епидемията все още не е достигнала своя пик в цялата страна. Случаите на заразени с COVID-19 нараснаха през последните седмици и на 26 ноември беше записан рекорден дневен брой.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
е да, ОЧАКВАХ ТАКИВА ЗАГЛАВИЯ!ДА НЕ ЗАБРАВИТЕ ДА БЛАГОДАРИТЕ НА ПОЛИТИЦИТЕ ЗАДЕТО НЯМАТЕ ПРАВО И ДА ПРАЗНУВАТЕ, ОСОБЕНО НА ИЗБОРИТЕ СИ ГО СПОМНЕТЕ!
21
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България е на 1-во място по смъртност от К-19 не само в Европа, а света! Да благодарим на Тулупа и предвожданата от него ОПГ - ГЕРБ!
20
7
 
9
 
! Отговори
Мразя ФАЩ преди 3 години
Абе то по време на гадния комунизъм ,че банани нямаше добре ,ама май и такива тирании и психарщини не е имало май!Да те затварят по домовете като мишки,да излизаш навън след разрешение на властите ,да носиш гнусен пaрцал на лицето си,да не ти дават да дишаш буквално!Баххх тез западни "свободи" бе!
19
0
 
3
 
! Отговори
ШАШ У КОЧИНАТА преди 3 години
НИЕ ШЕ СМЕ У ХРВАТСКА НАШТА РОДИНА !
18
2
 
1
 
! Отговори
ШАШ У КОЧИНАТА преди 3 години
КОЛЕДА И КО ЧИНА СА МНО БЛИЗКИ ДУМИ !ПИЯНИЦА МАСТИК СИ МНО РЕФНИФ ЕГОИЗ !
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки има право да си решава. Ние лично ще се съберем на домашно с повече ракия и вино. Не пречи, че кръчмите могат да бъдат затворени. Много важно. А който прецени да си стои затворен с маска си е пак негов избор.
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вчера на деня на благодарноста се събрахме роднини и приятеили вкъщи.Същого ще направим на коледа и на нова година
15
3
 
11
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Аз ще си го карам в нас с едно пивко момиче, вече сме се уговорили :) Дори Ковид-а да изчезне като по чудо, няма да ида на ресторант и бар на НГ. Сандокан толкова ме отврати с това, че след като им намалиха ДДС-то, те вдигнаха цените, че нямам думи. След локдауна ще ходя само в заведения, където съм сигурен, че собствениците са честни хора. Има и такива, повярвайте ми. Че си плащат данъците, че цените им са съобразени с качеството на храната и обслужването. А в РАФИ няма да стъпя до живот
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пука ми, та ми дрънка.
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Локдаун е когато има ограничения за излизане от вкъщи и за свободно придвижване между градовете, както беше през април. Затварянето на ресторанти и училища не е локдаун, а друга рестиктивна мярка.
12
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много си е добре без тия партита и приеми...голяма досада беше и човек беше длъжен да ги уважи и направо да ти писне. А сега си е споко и не се моташ по студа със сако и лачени обувки. Не знам как ще облека пак костюм- противно е, а и не съм го правил вече почти година... Все хубави неща и не е ясно как после ще трябва да се връщаме към "нормалното".
11
3
 
3
 
! Отговори
ШАШ У КОЧИНАТА преди 3 години
КВА КОЛЕДА ВИРОСОПОЛЗВАТЕЛИ ?
10
0
 
3
 
! Отговори
Генчо Лорда преди 3 години
До Анонимен 8Колко може да вози онзи/дедо..я/ дето си го споменал
9
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И кво стана еврошиберастите се оказаха най-големите тирани
8
1
 
2
 
! Отговори
Ясен преди 3 години
До Анонимен 4На мен не ми е ясно.
7
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само кепенците и чатала на врата за вас.Ще ми пътувате на дедовия.
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма проблеми за Байряма всичко ще е отворено.
5
1
 
9
 
! Отговори
охлабен преди 3 години
Аааа при нас ще е локЪП, понеже Боци обяви 21.12. като Денят на РАЗХЛАБВАНЕТО.
4
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КВО Е ТВА ЛОКДАУН БЕ? ВИЕ ДОБРЕ ЛИ СТЕ...
3
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално и логично,че света отново ще се затвори и при още по-строги мерки по празниците до края на януари ,а после ...зависи. На кой не му е ясно?!