Сезон от ада: Как ски курортите в Европа се готвят за предстоящия сезон?

Въпросът дали все пак ще отворят още е на дневен ред
1 дек 2020 21:00, Нели Христова
28
Сезон от ада: Как ски курортите в Европа се готвят за предстоящия сезон?
Снимка: БГНЕС

Преди седмица имаше известен оптимизъм у почитателите на зимните спортове, че ски сезонът ще започне преди края на годината. Но той бързо се изпари, след като редица европейски лидери призоваха зимните курорти да останат затворени, а това води до несигурност, както у хората, които работят в туристическата индустрия, така и у онези, които се чудят дали да направят резервация за зимната си почивка.

Още по темата

Сега е все по-малко вероятно ски сезонът в Европа да започне напълно преди 2021 г. Дори и през следващата година, той може да пострада от локдаун в последния момент. Един туристически оператор определи 2020 г. като "сезон от ада".

Ето какво трябва да знаете, ако планирате ски пътуване до една от основните дестинации за зимни спортове на Стария континент.

Кои места са отворени?

Както германският канцлер Ангела Меркел, така и италианският премиер Джузепе Конте призоваха всички ски курорти в Европа да затворят до януари, за да се ограничи разпространението на коронавирус. А в телевизионно изявление във вторник френският президент Еманюел Макрон заяви, че изглежда "невъзможно" да се обмисли отварянето на лифтовете във френските ски курорти за празничния период, въпреки че все още не е взето окончателно решение.

Ако тези ограничения бъдат наложени, те биха засегнали много от първокласните ски зони и курорти в Алпите и в северните Пиренеи.

От другата страна са австрийските власти, които настояват, че ски сезонът може да започне през декември, след като приключи вторият национален локдаун на страната. Огромният австрийски регион Арлберг, където се намират курортите Св. Антон, Лех и Зурс, както и други близки курорти като Ишгъл, който бе огнище на вируса през миналата зима, понастоящем трябва да бъдат отворени на 17 декември - три седмици по-късно от обикновено.

Швейцария, която не е в ЕС, също е отворена и редица курорти, включително Цермат, Саас-Фее, Вербие, Енгелберг и Андермат. Там засега работят ограничен брой лифтове, като след 5 декември те ще заработят на пълен капацитет.

Курортите в Швеция, която затегна ограниченията през последните дни, но никога не е налагала национален локдаун, също са отворени за ски.

България също отхвърли призива на Германия за затваряне на ски курортите.

Все още не е ясно как другите дестинации, включително курортите в Словения и Испания, възнамеряват да работят през следващите месеци.

Как това ще се отрази на зимните курорти?

Всяко затваряне ще бъде огромен удар за ски индустрията, която се надяваше на относително оживен сезон, след като все пак въведе мерки за предпазване от COVID-19.

"Разочаровани сме", казва Оливие Десолти, директор на огромния френски регион Les 3 Vallees, пред CNN. Les 3 Vallees е най-голямата ски зона в света с 600 километра поддържани писти.

"Ще уважим решението, но ни е трудно да го разберем, защото сме подготвили всичко. От 15 декември французите ще могат да обикалят Франция и ако те дойдат в нашите курорти ще могат да се разходят в планината или да разгледат езерата, магазините също ще бъдат отворени, но е странно, че ски пистите няма да могат да отворят", обяснява той.

"Икономически е много трудно. В Les 3 Vallees нашата икономика зависи на 90% върху зимния сезон. Коледните празници носят около 25% от тези приходи, така че е много важно за нас да стартираме сезона сега", допълва още Десолти.

Популярният курорт Вал д'Изер също е готов за отваряне според Сесил Ферандо, която с нетърпение очаква окончателно решение. "Вал д’Изер беше готов да посрещне своите клиенти от 28 ноември и ще бъде готов отново, когато здравната ситуация и правителството позволят", казва тя. "Ако ски зоната остане затворена, село Вал д’Изер е отворено целогодишно и остава достъпно за тези, които искат да дойдат и да се освежат с планински въздух. Магазините ще отворят отново от този уикенд."

Стриктни протоколи за безопасност

Курортите в цяла Европа са въвели строги мерки за да осигурят безопасна среда, когато най-накрая получат разрешение да отворят.

Маските за лице в лифтовете са задължителни, опашките ще бъдат регулирани, ще има ограничения за продадените билети, правила за социално дистанциране и носене на маски в магазини и ресторанти.

Но освен стандартните мерки срещу коронавируса, които са въведени за защита на скиорите, какви други промени могат да очакват почиващите, след като курортите се отворят отново?

"Мисля, че обслужването ще бъде по-ограничено, за да се сведе до минимум контактът с персонала и, разбира се, някои места ще изберат да затворят през зимата, така че може би ще има малко по-малко на ресторанти на разположение, а обслужването в тях ще бъде малко по-различно", казва Оливър Коркхил, главен изпълнителен директор на луксозения ски оператор Лео Трипи. "Но най-голямата промяна ще е факта, че едва ли ще има рояци хора, които танцуват около масата този сезон. Напитките ще се сервират на по-малки маси от персонала."

Един от аргументите в полза на затварянето на курортите е, че местните болници, които вече са затрупани с пациенти с COVID-19, няма да могат да се справят с допълнителната тежест от наранявания, свързани със ски инциденти.

"Ние уважаваме болниците и това, което те казват, но тъй като вече има много голям спад на хората, които се лекуват в болниците, смятаме, че би било по-подходящо да се вземе решение след 10 или 15 дни", казва Десолти.

"Считаме, че  решението за затваряне е взето твърде рано. Именно това ни разочарова", добавя Коркхил. "Ако Германия и Франция окажат натиск, за другите страни ще бъде трудно да не се съгласят. Австрия ще се подчини и ще бъде принудена да ни затвори. Вярвам, че Швейцария ще остане отворена, но е трудно да знаем как да реагираме", добавя той.

Игра на търпение

Липсата на туристи по Коледа и Нова година е "болезнен удар за индустрия, която вече е била силно ударена", казва Ричард Лъмб, съосновател и директор на Kaluma Ski, луксозен туроператор с луксозни имоти в Куршевел, Франция, и Св. Антон, Австрия.

Последните изявления също са удар и за скиорите в Обединеното кралство, които за кратко бяха обнадеждени от последните новини, че карантината за пристигане в Англия ще бъде намалена от 14 дни на 5 дни с отрицателен тест за COVID-19.

"Търсенето определено е налице, това е недвусмислено. Хората копнеят да се измъкнат, но докато имаме тестове по летищата и намалена карантина, всички просто седят и чакат. Всички решения ще се вземат в последния момент", на мнение е Лъмб.

Коркхил се съгласява: "Ако сте човек с по-големи финансови възможности и можете да пътувате, ще го направите, но обикновените хора вероятно просто ще си кажат: "Не мога да се справя със стреса, просто ще прекарам Коледа у дома и ще карам ски през март или април."

Тъй като пандемията прекъсна последния зимен сезон в Алпите, туристическите компании се опитаха да преструктурират бизнеса си заради постоянно променящия сe усолвия около COVID-19. Преговаряне на договори за наем със собственици на хижи, така че те просто да плащат за седмиците, които използват, плюс по-гъвкави политики за анулиране са само част от тактиките.

Лавина от промени

Някои компании, като VIP Ski, които управляваха над 65 луксозни хижи в 10 курорта във Франция и Австрия, бяха принудени да затворят.

"Ние се борим с перфектната буря, сезонът ще бъде пълен ад", казва Лъмб. "Това ще е като пътуване с влакче на ужасите в увеселителен парк." Той очаква едва половината от миналогодишната заетост, но дори и това предположение е "гадаене на кристална топка".

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
3
 
3
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Подготвят се, като не ги отворят. Справка Франция и Италия. Трите долини са най големия курорт в Европа и е наистина внушителен и освен него във Франция има много други. Но, Франция все още не е станала капиталистическа бананова република и се надявам да не стане. Защото това е единствената европейска държава към която храня най добри чувства. Та, на французите много им пука за трите долини. Освен това, държавата има участие във всички съоръжения на ски курортите си.
2
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само вечерно каране на Лалето на Витоша.Без ресторанти и курорти!Качвам се с колата,карам и се връщам!
1
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Сезон от ада"!? Сериозно!? По-добре се пробвай във фентази жанра