ЕК дава на съд България заради мръсния въздух

Искът може да доведе до налагането на глоби
3 дек 2020 14:18, Елка Василева
49
ЕК дава на съд България заради мръсния въздух
Снимка: архив, БГНЕС

Европейската комисия съобщи, че е решила да предяви иск пред Съда на ЕС срещу България, защото страната ни не е осигурила цялостно изпълнение на решението на Европейския съд от 5 април 2017 г.

Със съдебното решение тогава бе установено, че България не е изпълнила задълженията си по европейското законодателство за качеството на атмосферния въздух. В страната постоянно не са били спазвани пределно допустимите стойности за прахови частици (ПЧ10) и не са били предприети подходящи мерки за съкращаване на времето на превишаванията, се посочва в съобщението на комисията.

Искът може да доведе до налагането на глоби за времето от първото съдебно решение и за времето от второто решение до осигуряването на цялостно изпълнение на изискванията, посочва ЕК.

Още по темата

За да изпълни решението, от българската страна се очакваше да приеме и приложи мерки. Представените от нашата страна данни за 2015-2019 г. потвърждават, че установеното от съда постоянно неспазване продължава, се отбелязва в съобщението.

Повече от три години след решението България все още не е осигурила спазване на определените по европейските правила пределно допустими стойности във всички зони за следене на качеството на въздуха.

Постигнатите досега резултати са незадоволителни, тъй като България все още не е започнала действително да прилага мерки по места, с които да се осигури спазването на пределно допустимите стойности. България е съобщила, че повечето мерки се подготвят или предстои да влязат в сила през 2024 година.

В България се наблюдават някои от най-големите превишения в ЕС на годишните и на дневните пределно допустими стойности за ПЧ10, с произтичащите от това опасности за здравето. Особено големи са превишенията при дневните пределно допустими стойности - те са отбелязани в 90 дни годишно, т.е. над 2,5 пъти повече от разрешеното съгласно правилата, пояснява комисията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
16
 
! Отговори
Николай преди 3 години
От 2015 в България започват да пристигат отпадъци от ЕС сус съгласието на правителството за тяхното изгаряне на наша територия като с всяка следваща тоновете се увеличават след като народа не протестира докато се стигна до там че държавата стана сметище и то не само на горими отпадъци но и такива които са забранени да се унищожават в другите страни от ЕС.Затова въздуха е толкова мръсен и е повишена смъртността сред населението.
17
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нафтата беше от Русия сега нема Русия нема нафта
16
0
 
6
 
! Отговори
Върдж преди 3 години
Човекът по-долу ме подсети, кога ще задължат и ще им го вкарат в договора, всички фирми ръсили цяла зима инертни материали по пътищата , да си почистват напролет.
15
8
 
6
 
! Отговори
... преди 3 години
До всички хитруващи. Тук се говори за прахови частици не за CO2. Решението с прахоляка е да запълнят дупките по пътищата, да се намали паленето на въглища и дърва като НАЙ СЕТНЕ вдигнат БЕЛЕНЕ и падне цената на тока. И НАЙ-ВАЖНОТО МАХНЕТЕ ТЕЗИ СКАПАНИ ПАВЕТА ОТ БУЛЕВАРДИТЕ! Не може да се кара със 60-70км/ч върху павета и после видиш ли София била прашна. Асфалт отгоре директно върху паважа, по-здрава основа няма от това и ставаме бели хора, пък ако трябва да пуснат 2-та танка отдолу е паваж!
14
0
 
8
 
! Отговори
Върдж преди 3 години
В детството ми (80-те), в целия квартал от къщи се ползваше нафта, не помня в някой дом да са прибирали дърва и въглища. Въздуха, беше много по поносим. Да нафтата беше евтина и дефицит, т.е. пак с връзки. В началото на 90-те се започна с печките чудо, домашното парно с котли и така до ден днешен. Слава богу има и на газ, на климатик, но един двама да запалят трюмовете и уличката потъва в отровна мъгла.
13
0
 
5
 
! Отговори
Тошо преди 3 години
А защо .... защото сме на територията на ЕС и замърсяваме и техния такъв.А у нас някой да иска чист въздух.....!? Ако искаше, щеше да има ограничения в транспорта и отоплителните системи, е има ли .....?!Кой иска чист въздух.....ами никой няма време да мисли за това, още по-малко да прави нещо по въпроса!Това е истината на 98%! 2% оставам за непроверена информация.
12
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно време все на печки с твърдо гориво бяхме и нямаше такъв мръсен въздух сега май ще е от колите ама толкоз нови магистрали не са за печки а за коли коли коли вървулица но сега са виновни тези с печките
11
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да си орежат заплатите до поне наполовина и да си платят осъждането. А иначе, те ни тровят, ние им плащаме изоглавието. Осен че и са три пъти вповече тия, дето се отбиват за по дрямка и кафе в т. нат. парламент.
10
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мдаа логичен завършек на изтърбушените дпф филтри и печки с твърдо гориво... дано поне сега Столична община обърне внимание на примитивните че тези неща минават на село но при 2м град трябва да има правила ако не искаме да се задушим и бедни и богати заедно - като в Помпей!
9
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Леко намигване от ЕС, че калинките на шайката им е време да си обират крушите със 200.
8
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как ухае само "зелената" енергетика. Грабежът с тия ВЕИ-та и въглеродни данъци направи тока бутикова стока за големи прослойки от населението. Резултатът е налице. Почнаха да се топлят с каквото докопат. Не критикувайте хората с кюмбетата, скоро и нас ще ни докарат до това положение със "зелената" сделка.
7
1
 
31
 
! Отговори
Парадокс преди 3 години
Гражданите на тази нещастна страна трябва да дадем властта на съд, защото ние го дишаме разболяваме се от рак и умираме не Брюксел....
6
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
важното е, че Тонката е успял да избяга от гей оргията и не са го хванали като ония унгарски левak. Джамбо му е пуснал маркуча от последния етаж
5
9
 
3
 
! Отговори
Геосолар В-63 преди 3 години
Ами, слагайте си термопомпи на най-дългогодишния им производител Геосолар В-63 ЕООД
4
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Комунистически шпиони внасят мръсен въздух от Русия във бидони и го изсипват над София.
3
4
 
24
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
хайде някой последовател на Картофка и герб да се изкаже колко е горд от това
2
4
 
25
 
! Отговори
Даа, преди 3 години
тия дето горят в кюмбетата всичко което успеят да докопат, не внасят нищо в хазната. А познайте от кои пари ще се плащат глобите?
1
3
 
31
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Българския данъкоплатец ще плаща издънките на Боко.