Дания въвежда още ограничения до 3 януари

Броят на заразените е висок, ситуацията е тревожна, заяви Мете Фредериксен
8 дек 2020 03:30,
18
Дания въвежда още ограничения до 3 януари
Снимка: БГНЕС

Дания въвежда допълнителни ограничителни мерки в някои части на страната, за да овладее ръста на новозаразените с коронавирус, предадоха Ройтерс и Франс прес, цитирани от БТА.

Ресторантите, баровете, кафенетата, фитнес залите, библиотеките, музеите, кината и други културни обекти ще трябва да затворят на 9 декември в 38 от 98 общини, включително в столицата Копенхаген и два други големи града. Учениците от средните училища и гимназиите и студентите в университетите ще преминат на дистанционно обучение също от сряда, съобщи правителството.

"Броят на инфекциите е много висок и ситуацията е доста тревожна. Съответно трябва да вземем мерки за поставяне на броя на новозаразените и на епидемията под контрол", каза на пресконференция министър-председателката Мете Фредериксен, която призова датчаните да не се събират на групи от повече от 10 души за празнуване на Коледа и Нова година.

"Навлизаме в нова фаза на епидемията. Това е фаза, когато виждаме все по-бърз ръст на кривите на инфекцията", заяви министърът на здравеопазването Магнус Хойнике.

Датският премиер спомена снощи във видеообръщение в социалните мрежи за "въвеждане на целенасочена и географски ограничена частична карантина". Новите мерки се отнасят за най-тежко засегнатите от епидемията райони - столицата Копенхаген и предградията й, както и два други големи датски града - Орхус и Одензе. В тези зони живее почти половината от наброяващото 5,8 милиона души население на страната.

През последните 24 часа Дания е регистрирала 2026 нови случая на коронавирус при направени повече от 78 000 теста, а в болница са настанени 328 пациенти. Здравният министър прогнозира, че броят на хоспитализираните вероятно ще нарасне до 400 през идната седмица.

Новите ограничения ще бъдат в сила до 3 януари. Срокът на въведените по-рано общонационални рестрикции ще бъде удължен до март, посочва Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
3
 
! Отговори
До 12 преди 3 години
През 23-29 ноември 2020 са 660 починали средно на денПрез 25 ноември - 1 декември 2019 са 291 починали средно на денТова са 48-мите седмици на годината, а данните са от НСИ.
15
1
 
13
 
! Отговори
За преди 3 години
другите градове не знам, но понеже често ми се налага да ходя в Копенхаген, та да ви кажа всеки път ми става тъжно. В смисъл, къде да те, къде сме ние. Там например има дефибрилатори и оборудвани аптечки във всеки един обществен превоз, плюс такива във входовете на комплексите/карета. И то от най-високо качество. Тук даже не във всяка линейка има.
14
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дания са глупави нямат си бойко чекмеджето да им махне мерките и да постигне смъртност номер 1 в света. Само герб и вожда ще оправят глупавата и бедна дания
13
2
 
3
 
! Отговори
До 12 преди 3 години
Ами виж статистиката на НСИ колко човек умират на седмица в България. Някой на теб ти е промил мозъка и не можеш да осъзнаеш елементарни факти. По 612,4 на ден бяха починалите през 16-22 ноември (засега последната седмица с данни на сайта на НСИ), като тенденцията е за бързо увеличение
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 11Не си промивай мозъка не са по 700. Двеста и няколко терминални и помежду другото и с ковид. Гледаш много те.
11
3
 
3
 
! Отговори
Анонимко преди 3 години
Е, нали уж всичко им беше цветя и рози?! Дръжки! Навсякъде е едно и също!
10
4
 
5
 
! Отговори
До 10 преди 3 години
Само дето сега умиране по 700 човека на ден, а миналата година по 275 на ден по това време на годината.
9
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 7"Мирът като мухи", по около 300 човека на ден, което си си става и без ковида. И миналата година са си умирали по толкова, само че без ковид. Високата смъртност в България е резултат от хубавият живот, качествената храна, чистият въздух, ставаща за пиене вода, липса на стрес и перфектното здравеопазване, които имаме на територията.
8
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 7 АнонименМрат само от медииното преувеличение а всъщност са си нормано както и от много години до сега. Сигурно от правителството отпускат пари на всяка медия за да преувеличават цифите за починали уж от ковид хора
7
8
 
16
 
! Отговори
Барба Ганьос преди 3 години
Дания си има премиер, а не тиква. Имат си и здравна система, а не система за усвояване на здравни вноски.
6
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕРБ отново се провалиха с мерките срещу Ковида Българите *** като мухи.
5
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ФактиАко в България се правиха на ден по 78 000 теста, за има-няма три месеца би се тествало цялото население. Според твоите сметки биха излязли около 2 000 000 положителни. При това положение е безсмислено да се взимат каквито и да е било мерки. Проблемът е, че приемаш 40% за константа и ги пренасяш върху цялото население. Обаче хората не ходят да си правят тестовете на случаен принцип. Затова ако тестваш 78 000 човека на случаен принцип, процентът положителни ще е много по-нисък от 40%.
4
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей Бойко ги умори тези Датчани с тия мерки...
3
13
 
9
 
! Отговори
Факти преди 3 години
При 76 000 теста за 24 часа в България ще има поне 20 000 положителни. Тогава ще сме рекордьори както беше Белгия преди 5 седмици. При 65 000 имаше 22 000 положителни. Но те затвориха повече неща от от нас и сега имат под 10% заразеност, а ние 40%. А не като нас лидери.
2
8
 
14
 
! Отговори
Много си прав преди 3 години
Даааааа, вярно е, дяволски си прав.Гнилото нещо е това на раменете ти и между двете ти уши.
1
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Винаги има нещо гнило в Дания.