Средства от ЕК за защита на "меките" цели от терористите

Предвиждат се мерки по гарите, около болниците и електроцентралите
9 дек 2020 21:35, Елка Василева
3
Средства от ЕК за защита на "меките" цели от терористите
Снимка: архив, БГНЕС

Европейската комисия представи предложения за укрепване на борбата с тероризма, които предвиждат от европейския бюджет да бъдат отпуснати средства за защита на т. нар. "меки" цели - обществени места и критична инфраструктура.

Предвижда се да бъдат въведени допълнителни мерки за сигурността по гарите, покрай болниците и електроцентралите.

Според ЕК е необходимо европейски експерти да посетят държавите от ЕС за оценка на състоянието на критичната инфраструктура и за изготвяне на съвети за укрепване на сигурността.

Комисията предлага също служител по сигурността да пътува в търговските полети.

Още по темата
ЕК настоява държавите от ЕС да прилагат правилото за задълбочена проверка на всеки, който пресича външните европейски граници, предаде БТА.

Комисията съобщава, че ще изготви насоки за противодействие на разпространението на екстремистко съдържание онлайн, ще предложи мерки за връщане в обществото на затворниците с радикално поведение, както и обмен на опит между европейските държави за работа с техни граждани, участвали в бойни и терористични действия в чужбина.

Ще бъде предложено също държавите от ЕС да не издават разрешение за носене на оръжие на граждани, на които това е било отказано другаде в Европа. Догодина ще бъдат предложени правила за полицейско сътрудничество, за да се подобри противодействието на тероризма.

Комисията представи днес изводите от доклад за оценка на сигурността в ЕС в последната година. Отчита се, че е необходимо повишаване на защитата на физическата и цифровата инфраструктура и на борбата с дезинформацията. ЕК изразява готовност да направи предложения, свързани с използването на нови технологии с отношение към сигурността като дронове. Комисията предвижда продължаване на усилията за свързване на базите данни в ЕС по въпросите на миграцията, сигурността и проверките по границите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
Ива преди 3 години
първо ги импортират, после изкарват едни закони с които ограничават Европейците.Депортирай всичко от третият свят и пак ще е мирно и спокойно...МЕРКЕЛ и левите-***-зелени-либерали импортираха проблемите..ЕС-то иска даже повече араби и нееггроиди...САМО ОРБАН може да ни спаси..
2
0
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Меките китки и зaд-ници в брюксел ще защитавали меките цели - гейбаровете.
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще ни "страхуват" по всички направления, вируса не им стига! Страхливото стадо следва сляпо 'овчаря'!