Полша и Литва станаха жертва на кибератака, от Русия ли е?

Тя имала за цел да подкопае отношенията между двете страни
15 дек 2020 16:02,
59
Полша и Литва станаха жертва на кибератака, от Русия ли е?
Снимка: БГНЕС

Полша и Литва обявиха днес, че са станали жертва на свързана с дезинформация кибератака, която, по всички личи, е имала за цел да подкопае отношенията между двете страни съюзнички в НАТО, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Хакерското нападение изглежда е извършено от Русия, каза Станислав Жарин, представител на полските власти. Той отбеляза, че подобен тип атаки се вписват в възприетия неотдавна модел на информационна война, прилаган от Кремъл срещу държави от източния фланг на НАТО.

Кибернападението е включвало публикувано миналата седмица фалшиво прессъобщение, което уж било направено от литовската гранична охрана. В изфабрикуваното изявление се казва, че полски дипломат е бил заловен да пренася незаконно наркотици, оръжия, експлозиви и екстремистки материали в Литва, заяви Жарин, говорител на директора на полските служби за сигурност.

Литовското министерство на външните работи каза, че "работи в координация с други" ресорни институции" в страната и определи случая като "сложна информационна кибератака". "Наблюдава се увеличаване на информационните кибернападения, насочени към подкопаване на приятелските отношения между Литва и Полша и към предизвикване на раздори", се подчерта в изявлението.

Жарин каза за АП, че хакерската атака е включвала също фалшив акаунт във Фейсбук, който уж принадлежал на представители на полските власти. Чрез него лъжливата новина била разпространена на полски език.

"Начинът, по който е извършена атаката, и фактът, че на прицел са взети отношенията между Полша и Литва, както и обстоятелството, че това е поредното подобно нападение, (ни) навежда на мисълта, че Русия може да стои зад нея", каза в заключение Жарин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руснаците иначе само се защитават бе!
45
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
по вероятно да е от сащ
44
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На кого му дреме за тия нищо незначещи и никого не интересуващи държавици, дето да били и "съюзнички в нато"! Голяма работа.
43
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руснаците са разрушители, а не строители. Уменията им да разрушават и убиват са многократно по високи от уменията им да съдават и пазят човешкия живот. Затова и се проявяват най-вече като киберпрестъпници и отровители.
42
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Строители са. Има още седем такива сгради като в Полша. Най близката е в Румъния. Отиди да я видиш.
41
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Адолф в едно интервю каза - ако загубя руснаците ще построят най високата сграда в Полша."Те пък руснаците са едни строители, майко мила.
40
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде пак призиви за майдан от наетата фобия. Нещо друго за толкова време не измислихте ли? Даже ви се връща, америка е разделена.
39
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дворецът на културата и науката (на полски: Pałac Kultury i Nauki; съкращениеː PKiN) е известна висока сграда във Варшава.Строителните дейности започват през 1952 г. и продължават до 1955 г. Сградата е построена като подарък от Съветския съюз за полския народ, като са използвани съветски планове.Със своите 237 метра височина Дворецът на културата и науката е най-високата сграда във Варшава и цяла Полша, 8-ата по височина в Европейския съюз и сред най-високите в Европа[1]
38
14
 
5
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До Анонимен..... Няма "руски слуги и лакеи"...НИТО РУСНАЦИТЕ НЯКОГА СА БИЛИ СЛУГИ И ЛАКЕИ,..... Руснаците винаги са били роби на мерзавеца, който се е докопвал до властта в Кремъл, независимо дали е бил цар, болшевики или кагебист. А руските слуги и лакеи от 140 години продавате България на господарите си. И болезнено реагирате на всяка критика срещу Русия. Също като радикални ислямисти на карикатура на Мохамед. Няма по-големи българофоби и национални предатели от петата колона на Москва.
37
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Адолф в едно интервю каза - ако загубя руснаците ще построят най високата сграда в Полша.
36
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Чебурашка 40Имам принцип с психопати да не разговарям, но този път ще направя изключение! Няма "руски слуги и лакеи"...НИТО РУСНАЦИТЕ НЯКОГА СА БИЛИ СЛУГИ И ЛАКЕИ, НИТО РУСОФИЛИТЕ МОГАТ ДА БЪДАТ ТАКИВА!Самият "руски дух" говори сам за себе си! Такива лакеи могат да бъдат дребните душеци като тия прибалтийски лилипути, за поляците да не говорим,те се подлагат на всеки от Наполеон,през хитлер та чак до краварските шерифи!По-лакейско племе можем да се окажем ние, ако продължаваме със снишаване
35
8
 
6
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Анджей Вайда в едно интервю казва: За всичките години окупация успяхме да научим москалите само как се връзва вратовръзка, на нищо друго.
34
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сульото русофоб чак сега му се оправил гугъла и пак почна да църка. Нищо друго не може. И пак друг му е виновен.
33
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма за сметка тролски нает фоб, всичко е ясно на всички. Поредната партенка и ти се напъваш да дрискаш фобия. А дори не можеш да си оправиш търсачката и пак някой друг ти е виновен.
32
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 26Ха-ха-ха...........това безполезно *** добре че "немците си го взеха", за да не трови въздуха в Русия! Хората там са неимоверно щастливи, че този *** се изнесе! Само тровеше въздуха с фейковите си "разследвания", за които скалъпени щуротии му даваха чрез мария портних ингилизите! А когато видяха, че е АБСОЛЮТНО БЕЗПОЛЕЗЕН, и "поддръжката" му в Русия е не повече от 2% си го "самоотровиха"!!! Със своята "безсмъртност" той вече стана за смях по цял свят!
31
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Чебурашка 35Ти пък ако знаеш колко си отвра-тителен, ама ето още се подвизаваш в нормални сайтове! Чудя се как въобще те пускат от психиатрията, къде гледат санитерите незнам! Явно много са заети с ковидните и та такива откачалки отдавна не обръщат внимание! Ти просто си безполезна, гадна муха!
30
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сульото русофоб чак сега му се оправил гугъла и пак почна да църка. Нищо друго не може.
29
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Буквално тролиш. Хубаво е всички да видят че нищо друго не можеш да направиш.
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фобия означава страх. Теб те е страх от Русия и сам си го казваш. Така че термина е правилен. Друг е въпроса че ти плащат за да те е страх.
27
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Полските водопроводчици пак са се напушили. Нормално след като ги изритаха от острова заради брекзита и пандемията.