Фейми Сюлейманов от Пловдив: В Германия е по-добре

"Един ден нашите деца ще дават принос за местната икономика"
19 дек 2020 22:02, Елка Василева
333
Фейми Сюлейманов от Пловдив: В Германия е по-добре
Снимка: архив, БГНЕС

Той напредва с немския, търси си работа и вярва, че децата му един ден ще подпомагат германската икономика - пловдивчанинът Фейми Сюлейманов, който сега живее в Рурската област.

"Аз съм от Пловдив", казва Фейми Сюлейманов, млад мъж на около 35 години. Макар в градчето Фелберт в Рурската област, където живее от няколко години, да има цели 400 български семейства, почти никой не разговаря с него, повече говорят за него, оплаква се той.

Почти всички българи във Фелберт  са от Пловдив - много хубав град, както държи да подчертае Фейми. Докато казва това, в гласа му се прокрадва тъга по родината, отдалечена на 2107 километра, пише Дойче веле.

В Германия е от от 2012 година. След кратък престой в Мюнхен и Гелзенкирхен Сюлейманов и съпругата му се установяват във Фелберт, където днес живеят с 5-годишния си син. "Преселихме се в Германия благодарение на свободното придвижване в рамките на ЕС", признава той.

Фейми си давал сметка, че ако иска да живее в Германия, ще трябва да научи езика. Междувременно е стигнал до ниво В2 и смята да продължи със следващото - С1. Работил е известно време в едно металообработващо предприятие, но е напуснал по здравословни причини. Сега си търси си нова работа, което при пандемията е още по-трудна задача, казва той.

Още по темата

Сюлейманов знае добре, че неговите сънародници не се ползват с много добро име в Германия. По този въпрос казва следното: "Не мога да променя това, че за нас съществува определено мнение и хората казват,  че не искаме да се интегрираме или, че само крадем. Във всеки народ има и добри, и лоши хора".

Той обаче вярва, че бъдещето ще опровергае песимистите и ще им покаже, че българите всъщност са много трудолюбив народ.

Когато експертите твърдят, че далеч не всички преселници и мигранти желаят да се интегрират, има и много примери за противното, един от които е самият Фейми Сюлейманов: "Надявам се, че хората разбират колко трудно е в началото", обяснява той.

Българинът винаги се радва, когато чува, че сънародниците му в Германия имат цели и се опитват да ги постигнат. В тази връзка уверено казва: "Сигурен съм, че един ден нашите деца ще дават своя принос за местната икономика".  А липсва ли му България? "Разбира се, че ми липсва. Иначе щях ли да си ходя на всеки две или три години?", риторично пита той.

Но за завръщане не може да става и дума, уверява Фейми. Той и семейството му са решили да останат в Германия. Те си дават сметка, че тази иначе толкова влажна и дъждовна страна им разкрива шансове, каквито в България не биха имали. "Цялото ми семейство е тук, във Фелберт", обяснява Фейми.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


333
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
253
0
 
0
 
! Отговори
Emigrant преди 3 години
Значи в Германия щеш не щеш ще се напрегнеш и ще вземаш някакво ниво на езикът им за да ти дадат работа?!А пък В БГто можеш да се родиш,да ти дадат паспорт и гражданство по заслуга,а ти да сричаш цял живот българския език,все едно,че си току дошъл американец от корпуса на мира?!!Да не обиждам американците все пак,щото те ако останат за 3 години почват да говорят по добре от БГ индианците!!Какво да чакаш от племе дето драпа да се различава и да се прави на интересно и многострадално!???
252
0
 
0
 
! Отговори
Един от Германия преди 3 години
Ей как се обърна светът ! Германия вече не е тази чиста и преветлива страна от преди 30 год. Тук съм завършил инженерство, женен съм за германка и имам дъщеря и вече 2 внучета. В нашия град през 1990 бяхме пет-шест българи - мъже и жени - един професор по физика, една биоложка, един лекар, една аптекарка и аз. Защо тогава Дойче Веле не пишеше нищо за нас не ми е ясно. А сега българите не се ползваме с добро име, как стана така. Че ние петимата сме едни от големите данъкоплатци, както и децата ни
251
4
 
5
 
! Отговори
.... преди 3 години
ако може да изпратим всички негоподобни и после да им забраним да се връщат, аз ще се оправя с политиците и олигарсите след това :)
250
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нямам нищо против ромите, но този, ако наистина търси работа, ще отиде в Мюнхен, Хамбург или Берлин, а не в Дуисбург или Гелзенкирхен.
249
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом е стигнал до ниво немски Б2 и иска да продължи до ниво немски С1 е голям напредакХората живеят от 50 г в Германия и не са ходили даже на един курс по Немски щото са мързеливи
248
3
 
5
 
! Отговори
оцеляваща преди 3 години
В този район на Германия е пълно с български .Тоя ако наистина искаше да работи,живее и се адаптира,нямаше да отиде там.При това е бил на по-добри места за работа и живеене.Така,че списващите статията,да не ни баламосват.Истинските българи са работливи и чисти.
247
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има роми, които са много напред с материала, и в БГ, и на запад. Има роми с ресторанти, които почиват в Дубай, някои от тях имат бизнеси и са доста оправни, не всички са като от селата в Северозапад.
246
0
 
4
 
! Отговори
Цветанов преди 3 години
Много странно,от 2012 до сега се пише че е работил на едно място. Това значи че лежи на социалната система там в Германия или на небезизвестния Job Center. Е да, не може да не отбележим че той казва че има B1 ниво на езика.
245
4
 
12
 
! Отговори
Колега преди 3 години
Познавам Фейми. Работливо момче е. Ще успее. А тук в България за съжаление ще останат преобладаващо мързеливи хора докопали се до държавна хранилка. Това е реалността.
244
9
 
24
 
! Отговори
Тоско преди 3 години
Нека всички "българи" като Фейди да видят тази "новина" и задружно да отидат при него колкото се може по-бързо!
243
11
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя досега трябваше да говори чудесен немски бе ;)И не е никакъв българин.Егати безсмислената статия.
242
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България е събирал метал,а там го е обработвал!Най-доброто нещо за наште в Германия е Социала,дето всички цицат за помощи!
241
6
 
29
 
! Отговори
Леле преди 3 години
Живее от няколко години..., напредва с езика... , търси си работа ....АХАХААХХА
240
13
 
18
 
! Отговори
Наско преди 3 години
От България по хубаво няма!Който не знае език и няма добра професия въобще да не ходи в Германия!В България ще намери работа за 1000нетно за 8часа само да иска.Повечето ще кажат,че пенсията е голяма в Германия.Работил си като роб цял живот отделял си 2/3 от заплатата за данъци,осигуровки,застраховки,наеми и какво ли не....И ти остава 1/3 за храна и дрехи.Като затворник седиш събота и неделя и се наливаш с бира,като прасе.Ти на млади години си бял роб чакай на дърти години да живееш!
239
1
 
6
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Един от ГерманияВ Германия вноските винаги са били такива и нямат нищо общо с "емигрантите" и всичко общо със здравната им система, където трябва да се финансират държавните болници и лекарствата.
238
8
 
12
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен 246"Германия е била добра държава за живеене когато преди 150-200 години в нея са живели 95% немци.Сега е филм на ужасите мулти култи."Каза човек, който не е живял и един ден в Германия.
237
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
2018 лятото гледам от влака на една гара до Хайделберг една тлъста ромка метала чанта и гордо изпъчена,като истинска германска поданичка да сурне домашни чехли докато напуска спирката.Как да не я познаеш?!Също сякаш бях пред Кауфланд срещу Столюпеново.
236
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много е хубаво че ро. Момите отидоха в Германия, но за съжаление се връщат всяка година и си стоят къщи тук. Няма да се отървем лесно...
235
4
 
20
 
! Отговори
Грешка преди 3 години
Фейми не е българин а чистокръвен немец кореняк от Дуизбург.
234
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
242 айде без легенди. Ти с 10 000 бруто заплата ли си? 40 % не плащаш отдръжка от заплатата. Аз пращам 30 и малко и съм най-лошата данъчен клас. Вие с жена ти при 4 и 4 сте 20 и няколко процента.