Европейската комисия одобри ваксината на Pfizer

До септември 2021 г. ЕС трябва да получи 300 млн. дози от препарата
21 дек 2020 20:57, Нели Христова
109
Европейската комисия одобри ваксината на Pfizer
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия даде днес предварително разрешение за достъп до пазара на ЕС на ваксината срещу Ковид-19 на производителя "Пфайзер", съобщи БТА.

Решението ни се основава на научни доказателства за безопасността и ефективността на ваксината, заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Тя отбеляза, че на 6 януари догодина се очаква одобрение и за ваксината на "Модерна".

Фон дер Лайен посочи, че първата одобрена в ЕС ваксина срещу новото заболяване е плод на европейски успех заради работата на лабораториите на "Бионтех". Тя добави, че изследователите са получили от ЕС 9 милиона евро в последните години за развитие на технология за ваксина, а през юни тази година им е предоставен заем от Европейската инвестиционна банка за 100 млн. евро.

Председателят на ЕК уточни, че първите пратки от одобрената ваксина тръгват от производствени цехове в Белгия. Очаква се те да достигнат всички европейски столици, така че имунизирането да започне на 27-29 декември.

До септември догодина ЕК очаква в ЕС да бъдат получени до 300 милиона дози ваксина. Комисията уточнява, че първите количества няма да бъдат достатъчни за имунизирането на всички желаещи, но пълнолетните европейци ще могат да бъдат обхванати от имунизацията до края на идната година. ЕК добавя, че насочва усилия за развитие на допълнителни мощности за производството на ваксини.

Допълва се, че повечето държави от ЕС предвиждат безплатен достъп до ваксините. Листовките за действието на ваксините ще бъдат преведени на всички езици на ЕС и ще бъдат достъпни в интернет, за да могат гражданите предварително да се запознаят с тях и да не изискват информация от здравните работници.

ЕС прави изключение, като в случая с първите ваксини няма да задължава производителите да снабдяват пратките с листовки на друг език, освен английски, както и да поставят етикети на езика на държавата, където се получават доставките. Предвижда се на ваксините да има отправка, например щрих код, който да води до сайт с повече данни за съответната ваксина.

Комисията отбелязва, че заедно със Световната здравна организация разработва ваксинационни паспорти (удостоверения), които да послужат на имунизираните при пътувания и да им спестят изследване и карантина. ЕК уточнява, че засега няма данни дали преболедували Ковид-19 се нуждаят от ваксина. Пояснява се, че издаденото днес предварително разрешение за пазарен достъп е свързано с това, че нуждата от запазване на общественото здраве е по-голяма от опасността от странични оплаквания от действието на новия препарат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фон дер е част от новия световен ред. Каквото й се нареди, го прави
84
0
 
3
 
! Отговори
Тая преди 3 години
Много лошо гледа или е уплашена.
83
0
 
3
 
! Отговори
Брюксел преди 3 години
под диктовката на фащ ще разпилеят европа. Цел Европа да се запали.
82
2
 
2
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
До ББАлоуууу, нещо за руския фашизъм имаш ли да споделиш?
81
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
О, ЕК е медицински орган, бъкащ от експерти по вируси и ваксини!Че кой се е съмнявал, че няма да одобри поредното оръжие да мосово унищожение? Тя е един изпълнител на икономико-политически поръчки.
80
1
 
7
 
! Отговори
ББ преди 3 години
Защо трябва да живея и работя като животно в " съюзни" държави като Германия,Франция,Холандия...Финландия...за половин надницабез здравно осигуряване,без пенсионно осигуряване...до кога геноцид и фашизъм в т.н. демократичен свят...Кога Справедливост???До кога лицемерие и грабежи???Ние сме Свободни Човешки Същества!!!До кога фашистки закони и правила???Бог ни дава живота като свободни хора!!!Спрете геноцида!!!
79
2
 
9
 
! Отговори
Bili преди 3 години
Дори да се ваксинираме, трябва да продължим да носим маска, не може да се пътува, няма масовки...трябвало 100% да се ваксинират...и тогава нов щам...Говори се открито за още 5-7 години тормоз на населението...ще ни го подават бавно...това няма да отмине.
78
2
 
6
 
! Отговори
Bili преди 3 години
Няма натиск върху агенцията...конспирации. Чиновници с малки душици...и семейства за хранене. Разбирам ги...
77
2
 
10
 
! Отговори
ББ преди 3 години
Защо офшорните сметки на политическата класа е по-важна от Свободата и Живота на създаващите благата и богатствата ви невинни човешки същества,чийто животи превръщате в пари????Защо политическата класа вършеща престъпления през администрациите които те назначават и им плащат с нашите данъци са недосегаеми???Защо съдебните системи обслужват убийци и грабители...имате ли ваксина срещу несправедливостите които финансирате с нашите данъци????..Света ни не е от вчера..поредната несправедлива империя!
76
1
 
8
 
! Отговори
ББ преди 3 години
Защо продължавате да превръщате идеята за Справедлива,Силна и Солидарна Европа в обслужваща не справдливи каузи...зависими ли сте ЕС политици...и децата Ви ще обитават ко.ината която стройте...ще ви презират...Справедлив Свят!!!
75
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая женица не я слуша евроатлантическата тиква.
74
1
 
9
 
! Отговори
ББ преди 3 години
Стремежа ни към Справедливост е заложен генетично...няма сила или технология да ни го отнеме...ще ви съдим и бесим за убийствата и геноцида над невинни човешки същества...Справедлив Свят...или мъртав!!!Кой убива невинни човешки същества през вируса????Защо го допуснахте с ядрените си армии платени с нашите данъци????Политиците ни предават и не се справят...уволнени сте и ще ви съдим...Сгрого но Справедливо...и децата ви...и внуците ви...нашите умират невинни!!!Справедливост или Смърт!!!
73
2
 
6
 
! Отговори
ББ преди 3 години
ога Справедливост в Ко.ината която ще обитават и вашите деца???
72
2
 
7
 
! Отговори
ББ преди 3 години
"ваксиционни паспорти" обърнете внимание...а защо не чипове???Кой и защо създаде вируса убиващ милиони невинни човешки същества????Защо не платихте с нашите пари да ни защитите,а плащате за "паспорти"???Нов вид "модифицирани" фашисти ли сте???Колко още пари и животи на невинни човешки същества са необходими за да ви "нахраним"???Кой убива безнаказано невинни хора през вируса????Защо го допуснахте с ядрените си армии платени с наши пари????Защо плащаме на прокурори обслужващи престъпници???
71
0
 
4
 
! Отговори
До 83 преди 3 години
Умник си голям ти ;) Естествено, че с Витамин Ц-то е образно, добре че беше ти да ми разясниш. Защото всеки има различен водоисточник, не всеки ползва една и съща паста за зъби и т.н. Защо да хабим ресурс, да развием технологиите до там, че да им бием едни имжекции, с тях ще ги направим безплодни, ще намалим популацията до тази, която ни е достатъчна. Ще имплантираме Нано-технология( отделна тема ) и стават Прозрачни граждани Ако ти дойде в повече, дай си време.. порови сам, но едва ли ще..
70
1
 
9
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Явно въпросната ваксина са я изпробвали върху създанието от снимката,иначе нямаше да има такъв зловещ вид.
69
0
 
7
 
! Отговори
Бахахахха преди 3 години
Световната здравна организация разработва ваксинационни паспорти (удостоверения), които да послужат на имунизираните при пътувания и да им спестят изследване и карантина.Хахахаххахаха ееее не? А паспорти за МПР ваксина? Или ДТК? Или и аз нз...
68
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Става интересно: ваксини, паспорти, пътувания, фалшиви документи, карантини, протести, умрели от странични явления...
67
9
 
2
 
! Отговори
Фо мда преди 3 години
И ти ли си най-човечния !? Или кой ?Само един завършен ***()т може да твърди в НЕуспешност ЕС и САЩ и да ги уличава в некадърност.Само се погледнете и се сравнете с техния икономически,социален,морален и съвестен живот ! Вие,които постоянно корите ЕС,всъщност някога ходили ли сте там и познавате ли културата на запада ????
66
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След първоначалната ваксинация , който даде фира ще си е заминал от придружаващи заболявания, а сега още играем, на заминал си с ковид нищо, че човечеца бил с рак, така де ше обърнат палачинкате тея...