Какви са разликите между българското и шведското образование?

Преподавателят Сабрина Бован пред Bloomberg TV Bulgaria
22 дек 2020 13:27, Анисия Иванова
42
Какви са разликите между българското и шведското образование?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Най-големите разлики между шведската и българската образователна система може би са по отношение на работата в час, писането на домашни и оценяването на знания. Като цяло децата в училище се чувстват като у дома си, много е уютно, а учителят има пълната свобода да аранжира стаята си. Това разказа Сабрина Бован, преподавател, в предаването “Смарт час” с водещ Живка Попатанасова.

Бован посочи, че в шведската образователна система отношенията между ученик и учител са много равнопоставени.

“Тук се споделя мнението, че респектът не е нещо, което се дава с право, а ти трябва да си го извоюваш”, отбеляза гостът.

"Определено има уважение към цялата институция на училището и всички, които са включени в нея”, добави гостът пред Bloomberg TV Bulgaria.

По думите на Бован в Швеция няма по-специални програми за деца от други страни, които не знаят езика, а за тях се изготвят индивидуални планове с допълнителни уроци.

“Страната не стимулира предоставянето на парични помощи за образование, по-скоро изгражда система, която да работи така, че да няма нужда да се дават помощи”, обясни Бован.

Гостът разказа още, че за най-малките учебният ден започва от 08.00 часа и продължава до 14.30, а за учениците след шести клас краят му е около 16.00 часа. През деня има две регламентирани междучасия по 30 минути, а през останалото време учителят решава кога да даде временна почивка, стана ясно още от разговора.

“През уикенда децата не трябва да работят, учителите не дават домашни от петък за понеделник”, даде още за пример Бован.

Целия разговор вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
2
 
! Отговори
факт преди 3 години
Според прочетеното в статията разбрах, че шведското образование е съвсем същото като ромското образование. Само че там ромчетата, т.е. шведчетата присъстват, а тук ромчетата ходят гат им е кеф. Това е. Следователно стигнахме до извода и съгласие да пратим всички шведчета в швеция.
38
0
 
5
 
! Отговори
бай ганю преди 3 години
ех кога ще ни стигнат нас шведите..?нашата система произвежда такива кадри че отиват на запад да берат по висококвалифицирани методи маруляа у нас остават висококвалифицираните връзкари за да заемат пост в управлението на държавата за което цял свят ни завижда
37
1
 
2
 
! Отговори
До 3 преди 3 години
До 3Това че имат най лошото образование ли е причината да имат годишен брутен вътрешен продукт на глава от населението около 60 000 долара (12 място в света)? Хахахаха.Представи си ако нямаха такова лошо образование. После може да провериш и какви технологии произвеждат шведите и какви нейните съседи и какви ти.
36
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Слушай внимателноИ в Плевен го има един такъв грандоман.Всички стаи са пълни, насади бонзай за 4000 лв , не плати лекторски на учителите си - става дума за 40 000лв , но с парите смени плочките пред у-ще - асфалта бил грозен.Сложи климатици - по 2 в кл.стая, пускал ги е и сега в пандемията, телевизори по коридорите , дето никой не ги гледа, държи пенсионерки на работа по на 66-67 г.Така взема % от ремонтите и харчи всичко, за да не дава на учителите.У-ще И.Вазов - Плевен.Мрази си учителите
35
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много яко, на училище до 16:00 от 8:00, за да уча защо Ахмед е по-добър от Магнус и защо Айше заслужава повече от Аника.Е това и тука го нямаме!
34
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тук се споделя мнението, че респектът не е нещо, което се дава с право, а ти трябва да си го извоюваш, отбеляза гостът.По-грешно твърдение за Швеция не бях чувал до сега. Точно в Швеция респектът ти се подарява на база цвят на кожата, религия и сексуална ориентация. Извоюването на респект е само за обикновените шведи и то става чрез жестоко раболепничене пред гореспоменатите богопомазани.
33
0
 
0
 
! Отговори
Слушай внимателно 8: преди 3 години
Точно заради тия неща - точно особено заради третото нещо нямахте и нямате основания и нямате очи да откажете тия проекти. Ако ги откажете има я историята за три коледни отмъстителни кармични призраци!
32
0
 
1
 
! Отговори
Слушай внимателно 8: преди 3 години
Точно заради тия неща - точно особено заради третото нещо нямахте и нямате основания и нямате очи да откажете тия проекти. Ако ги откажете има я историята за три коледни отмъстителни кармични призраци!
31
0
 
0
 
! Отговори
Слушай внимателно 7: преди 3 години
Значи може много да ме псувате за концепцията ми "Обесването на Свещенник Кръстьо", ама нали знаете, че тая концепция дава големите отговори на големите въпроси! Изобщо много силна година имам тая година, ама три неща много ми я развалиха: Виктор Кръстев, STEM и една мнима смърт на човек дето струваше много повече от Кръстев!
30
2
 
7
 
! Отговори
44 преди 3 години
Aко бяхте описали приликите статията ви щеше да се състои от един ред :)Иначе имам опит с Британската Образователна Система(не са случайност главните букви) и мога да кажа, че тези хора знаят как да накарат децата да учат, да ходят на училище с желание и наистина да знаят! Възхитителен подход, професионализъм и резултати. ПИЗА е показателна колко те са напред и колко назад сме ние. В България няма образование, има образУвание и се налага спешна хирургична намеса! Трябва да се реже до чисто!!!!!
29
0
 
0
 
! Отговори
Слушай внимателно 6: преди 3 години
В момента съм на 100 квадрата и малко след няколко дни съм на 120 квадратни метра, което е национален, европейски и май и световен рекорд! Модулация - 5 квадратни метра интегрирано . "Обесването на Свещенник Кръстьо"И питай Страсбург за другите две уникални неща!
28
1
 
2
 
! Отговори
komitataе в политика преди 3 години
Такива сравнения да с е правят е да пълним пространството-Не само Швеция ами и другите са далеч преди нас дори Северна Корея е в пъти по-напред от нас
27
0
 
1
 
! Отговори
Слушай внимателно 5: преди 3 години
И сега освен да поздравим господин Виктор Кръстев с песента Браво! на Ицо Хазарта https://youtu.be/5HCkDroWmio друго не ни остава! Бих го поздравил и с Господин Директореее - удрии!!! Ама много фекалиина е тая песен ще се изцапам, нали ко каза Филчев - не стъпвай в рядко ***, че ще те опръска!Браво, браво господине, а дано ти мине! През трупове - а дано ти мине! Аз съм се потрошил от работа миналата година и имам пет уникални неща дето нямат аналог - ти к'во имаш. Настане вечер? Де'а...
26
0
 
1
 
! Отговори
Слушай внимателно 4: преди 3 години
Значи идва ученик - дето иска да учи - и трябва да си избере къде да учи - да ама през последните 20 години господин Виктор Кръстев е too big to fail. Наливат му се субсидии, най-хубавите кабинети, най-хубавата среда в северозападна България, нова спортна зала, кабинети по всичко (ама кичозни), по коридорите цялото евангелие на икони, след година и закрит плувен басейн и фитнес зала? И после нямало връзкари, после нямало монополисти и после що се закриват други училища! Айсберга и ще кажа аз!
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разликите са като приликите между Москвич и Бенц С500- и двете са с купе на 4 кола и се наричат автомобили. Приликите свършват, с образованието е същото и т.н.
24
0
 
2
 
! Отговори
Слушай внимателно 3! преди 3 години
Ми то тая година училище Христо Ботев си построи спортна зала, ама за да върже бюджетните *** му пуснаха няколко други субсиидии. Да ама ако му се размине тоя номер тая година - той догодина пак ще го направи и ще иска закрит плувен басейн! И до момента в който го построи ще заминат други две училища, заради неговото too big to fail! Айде пред девет отсека и заминавай!!!
23
1
 
0
 
! Отговори
Слушай внимателно 2! преди 3 години
И от тези три области в които те водят света произлизат няколко неща - скандинавският дизайн - Икеа, Юск, - върховни постижения на интериорният, екстериорния, архитектурният дизайн и оттам тия хора не печелят от нефт или от прецакване на другите, те печелят от това, че са много добри в нещо и целият свят търси това в което те са много добри. А колкото до Авлигиевите обори дето изсраха всяка бюрократична фекалия дето може да се измисли и то с користни цели - нещо да се открадне и да се избиваме!
22
1
 
6
 
! Отговори
Слушай внимателно! преди 3 години
Мисленето на северняците - ми добре, хубаво, богати сме като държави, като народ, образовани, интелигентни - водим света в три направления - екология, образование, иновации - как да останем такива? Как да направим публичните сектори конкурентноспособни, небюрократични, естествени и най-вече работещи? Ubuntu и социализъм! Почвайте сега да крещите срещу скандинавската петица "мръсни комунисти". Айде да видя кой ще ви се върже на глупостите. Няма такива граждански и светски държави като техните!
21
0
 
6
 
! Отговори
До * и извод: преди 3 години
Ами то за българското публично образование се знае кой е виновен. Знае се, ама избегаха и оставиха ко.чи.на.та да я оправяме ние с малко минирани полета като г-н Кръстев. Всичките ги няма само най-тъпите останаха Гайдарски и Даниел Вълчев - всичко друго духна, що знаят, че са за белезниците. Извод: По-добре малко, но качествено. По-добре едно голямо нещо, но уникално отколкото много некачествени и на поточната линия. По-добре много и различни училища, отколкото едно дето е наблъскано до тавана!
20
1
 
1
 
! Отговори
То па един Титаник преди 3 години
От интериора до класните стаи - неадекватно на съвременността. Чувам, че и мазетата станали класни стаи и стаята на чистачките. А дали не е лакомия за ученици и робските бележки колко струват. Само отвън изглежда добре! Един малко по-читав айсберг като мене и край на лакомията. Ако ще строите нещо питайте скандинавската петица как се строи!