Папа Франциск води тържествената служба в почти празна църква

Едва 100 души, пазещи дистанция, с ограничен брой кардинали и епископи
25 дек 2020 08:00, Петя Славова
6

Снимка: БГНЕС

Огромната базилика Свети Петър в Рим остана празна по време на тържествената служба. Пандемията наложи редица ограничения и папа Франциск проведе месата пред едва 100 души, които стояха на дистанция един от друг.

Броят на кардиналите и епископите също беше силно ограничен. Обичайно службата на Бъдни вечер се посещава от 10 хиляди души, а повече от 200 държави изпращат свои делегати, предава Нова тв.

Снощи, всички с изключение на хора и самият Франциск носеха маски. А службата започна 2 часа по-рано, за да могат присъстващите 100 души да се приберат у дома преди да е влязъл в сила вечерния час в 22 часа.

В обръщението си към вярващите папата призова да не забравяме тези от нас, които са изпаднали в беда и имат нужда от помощ.

"Божият син беше роден като изгнаник. За да ни покаже, че всеки изгнаник на света е божие дете. Той дойде на този свят като всяка друга рожба - слаба и уязвима. За да се научим да приемаме слабостите си с любов. Божият син дойде сред нас в бедност и нужда. За да ни покаже, че като служим на бедните, ще демонстрираме любовта си към Него", каза Франциск.

По-различна беше коледата и в изгорялата катедрала Нотр Дам в Париж. За първи път след пожара, който почти я унищожи, емблематичната църква прие своя хор.

Музикантите също имаха необичайно изживяване. Под строящия се покрив те пяха облечени в гащеризони и със строителни каски на главите. Изпълнението им беше записано преди Бъдни вечер и излъчено по националната телевизия в празничния ден. То имаше за цел да покаже, че символът на Париж е жив и функционира, въпреки всичко.

Откакто избухна пожара, сградата е затворена за посещения. Досега повечето работи по ремонта й са по посока укрепването на конструкцията. Същинското възстановяване още не е започнало и ще отнеме години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
БРЦК преди 3 години
Папата опорочи християнството целува ръка на Родшилд и сие. Венча се за парите педофилията и ***.
1
2
 
7
 
! Отговори
факт преди 3 години
Традиционната религия в България е Православното християнство. Има и католици, помаци, турци и други хора от *** произход. Лично познавам православни християни от калайджиите лингури. Искам само да поздравя християните за празника Рождество Христово.