Brexit : Какво ще се промени за българите от 1 януари 2021 г.?

Визи, условия за студентите, статут на пребиваване и туризъм
27 дек 2020 15:07,
38
Brexit : Какво ще се промени за българите от 1 януари 2021 г.?
Снимка: БГНЕС

На 1 януари 2021 г. изтича преходният период след оттеглянето на Великобритания от ЕС.

От тази дата българските граждани, които нямат статут на уседналост или временен статут за уседналост, ще могат да влизат и пребивават без виза във Великобритания краткосрочно за престой до 6 месеца. В рамките това време гражданите ще могат да влизат в страната многократно за туризъм, участие в срещи и конференции, кратки курсове, но не и да живеят постоянно, да работят или да имат достъп до обществени фондове, съобщава БНТ.

От 1 октомври 2021г., съгласно новите правила за влизане във Великобритания, публикувани на сайта на британското Министерството на външните работи, гражданите на ЕС, ЕИП и Швейцария ( които нямат статут на уседналост или временен статут за уседналост) ще трябва да разполагат с международен паспорт.

Българските граждани, получили Статут, ще имат право да влизат на територията на Великобритания само с лична карта, най-малко до 31 декември 2025г. Националните лични карти ще могат се използват за влизане във Великобритания и след това, ако отговарят на стандартите за сигурност, определени от Международната организация за гражданска авиация.

При пътуванията с цел туризъм посетителите ще могат да пътуват във Великобритания с българските си шофьорски книжки.

Тези български граждани, които нямат статут на уседналост или временен такъв, а възнамеряват да пребивават за период, по-дълъг от 6 месеца за работа, обучение или искат да се установят във Великобритания, ще трябва да кандидатстват за виза задължително.

Притежателите на биометрични паспорти, каквито са българските, могат да попълват молбата за виза чрез смартфон приложение. Ако не успеят или не е възможно разчитането на паспорта, ще трябва да посетят Визов Център Visa Application Centre.

Успешно кандидатствалите ще получават защитен достъп до своя имиграционен статут вместо физически документ. Кандидатите следва да заплатят и такса за здравеопазване, която да им осигури достъп до здравна помощ чрез Националната здравна служба. От такса здравеопазване ще бъдат освободени упражняващи определени професии.

Българските граждани, а и всички останали граждани на ЕС, които са придобили временен статут на уседналост във Великобритания, имат право да отсъстват от Великобритания в продължение на 2 поредни години, освен ако не искат да получат постоянен статут на уседналост.

За постоянен статут на уседналост се изисква в 5 последователни години гражданинът да не е отсъствал повече от 6 месеца във всяка от тези години от Великобритания. Затова, ако гражданинът е с временен статут на уседналост и иска да получи постоянен, то се изисква 5 последователни години да не отсъства повече от 6 месеца във всяка една от тези 5 последователни години.

Трябва да се има предвид, че всеки случай се разглежда индивидуално и се допускат изключения, например при болест, раждане, държавна служба и т.н., като се допуска този срок да се надвиши веднъж, но не повече от 12 месеца

Прекратяването на правото на постоянно пребиваване и правото на свободно движение на гражданите на ЕС във Великобритания от 1 януари 2021 г., ще доведе до промяна на имиграционният статут за настоящите и бъдещи студенти от ЕС във Великобритания.

Студентите от ЕС, включително тези, записани през текущата академична 2020-2021 година, имат право да кандидатстват по Схемата за уседналост на ЕС, но само ако физически присъстват във Великобритания преди 1 януари 2021 г.

Пристигането и установяването им там преди края на преходния период е от съществено значение за запазване на правото им на достъп до неотложна помощ в страната, чрез Европейска здравноосигурителна карата (ЕЗОК) или удостоверение за временно заместване на ЕЗОК.

Правото да получат непланирано лечение - спешна и неотложна помощ посредством ЕЗОК или заместващ сертификат е гарантирано на лицата, чийто престой е започнал преди 31 декември 2020 г. и продължава след тази дата.

Максималната продължителност на престоя не е определена в закон и зависи от фактическите обстоятелства във всеки отделен случай.

За студентите престоят може да продължи до приключване на обучението им. Те може да се прибират в държавата, където е тяхното обичайно пребиваване, за да посетят семейството си или друга държава с цел почивка.

Тези студенти от ЕС, които възнамеряват да пристигнат след 31 декември 2020 г. във Великобритания, за да учат - включително тези, записани в текущата академична 2020-2021 година, които не са пребивавали във Великобритания, трябва задължително да кандидатстват за студентска виза преди пристигането си.

Те няма да бъдат обхванати от правилата за координация на системите за социална сигурност, съдържащи се в Споразумението за оттегляне, и съответно няма да получават здравна помощ на базата на правата, които им дава ЕЗОК.

Те ще трябва да заплащат имиграционна здравноосигурителна такса при кандидатстването за виза, която ще им даде достъп до Националната здравна служба на Обединеното кралство (NHS). Кандидатите за студентска виза ще е необходимо да заплатят имиграционна здравна такса в размер на £470 за година, освен таксата за разглеждане на заявлението им за виза.

Българските студенти, които започват следването си след лятото на 2021 г., ще трябва да заплащат студентски такси в пълен размер и няма да имат достъп до държавно-гарантирани студентски заеми. Размерът на таксите ще се определя от отделните университети и може да има варира спрямо отделните части на Великобритания – Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
4
 
! Отговори
Въй Въй Въй преди 3 години
Източно европейците изкарват 2300 паунда повече от средният британец. Това е факт потърсете го. Англичаните са едни завистливи и крадливи нещастни малки хорица. Нормални са само от средна Горна класа до елит. Същият този английски елит преди векове купува черни роби от Африка защото местните не става за НИЩО.
28
5
 
5
 
! Отговори
ББ преди 3 години
да откажеш пред целият лицемерен свят финансирането на унгарски,български,полски...и още много други мафии...си иска смелост,да си създадеш враг като фашисткият ЕСССР...за да отстояваш ценностите си...си е достойно за уважение най-малко...Бог да пази Кралството...времето и Историята са най-справедливите съдии
27
5
 
6
 
! Отговори
до оня "проектн преди 3 години
абе ! :) що не си налягаш парцалите? :) тук има доста българи по-богати от англичаните, с по 3-4 къщи, мъжа работи шофьор примерно.. имат хората, работили са и никой няма да ги изгони! :)
26
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Западната демокрация се оказа много скъпа и не е бесплатна за българина.
25
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
за българите резултата ще е че няма повече да живеят като въшки на евросубсидии от парите които другите народи плащат, съвсем скоро некадърните чалгафони връзкари с мания за величие от републиката на мутрите ще го разберат
24
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До МатрьошковКрай Магадан е наистина изключително красива природа където в ес не съществува.Само че има един проблем къщата ти трябва да има корава ограда и 7-8 каракачански кучета или кавказки овчарки, че в областа живеят по 400-500 та понякога и 670 кг кафяви мечки.
23
13
 
12
 
! Отговори
И на кой му пука? преди 3 години
На запад вече няма пари. Ако искате да бачкате като роби за 1500 евро и да живеете по джендърските правила вървете в западна държава. Ако искате да правите сериозен бизнес и да спечелите милиони вървете в Китай или в някоя Африканска държава. Да това го казвам съвсем сериозно. Днес парите са в Китай и в Африка.
22
2
 
12
 
! Отговори
Как е, мюмюни преди 3 години
Кисело ли е грозденцето...Още ще ви загорчи.
21
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След края на пандемията се преселвам в Монако. Чао Боко. Чао скапана държаво.Чао глупа-ви народе гласуващ за мафията и Боко.Не ме търсете за нищо. Монако идвам скоро, а вие си стойте тук и си изберете пак Бойко да ви управлява малоу--мници прости.Няма да ви дойде акъла в главите щото ви харесва да сте бедни. Бай бай и гудбай.
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
баш ме брига
19
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма да е толкова лесно, но си е европейска държава. Нищо кой знае какво не се е случило.Англичаните макар и в Европа винаги са искали да са самостоятелни.
18
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За Ейре не важи нали, те са в ЕС? Реално май е по-добре там, хем евро, хем кажи речи същия стандарт, та който иска може се пробва там, вместо Англия. Каква е толкоз разликата?
17
10
 
6
 
! Отговори
до 18 преди 3 години
По-скоро съвестен данъкоплатец, който плаща парите на тези мизерници, за които е писал.
16
12
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименКакво да се промени?! Интелигентните българи, работещи добри професии (1% от емигрантите там), няма кой да ги пипне. Самият аз по проект прекарвам сигурно по 9 месеца в UK, но не и тази година. Общаците, берачите, болногледачите да си стягат куфарите. Няма кой да ги търпи, не са нужни, има достатъчно приходящи подобни от Африка и къде ли не.---------Кой знае и ти какъв мишок си там на социална издръжка!
15
15
 
31
 
! Отговори
Матрьошков преди 3 години
Бритоните отдавна съм ги отсвирил.Аз емигрирам в Раша. Купил съм си къща край Магадан - ходя на лов, риболов в Охотско море и съм *бал мамата и на демократи и на рептили и на ваксинирани и на баба ви шортите!
14
25
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво да се промени?! Интелигентните българи, работещи добри професии (1% от емигрантите там), няма кой да ги пипне. Самият аз по проект прекарвам сигурно по 9 месеца в UK, но не и тази година. Общаците, берачите, болногледачите да си стягат куфарите. Няма кой да ги търпи, не са нужни, има достатъчно приходящи подобни от Африка и къде ли не.
13
12
 
21
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
До словянинТоварищ, като не ти харесва в България и Европа, куфар-влак-Масква!
12
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо съществено, освен, че берачите на малини ще трябва да се лишат от великите си заплати от по 800 паунда, които взима чистач, работещ на 2 места в София.
11
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо няма да се промени. Ще се намерят вратички, не си мислете, че калпавата администрация на Божо Жонсън ще направи свестни закони.
10
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Независимост за Шотландия