CNN: Ако искате да пътувате догодина, може да ви искат имунизационен паспорт

Разработват се мобилни приложения за здравните данни на потребителите
28 дек 2020 20:42, Анисия Иванова
543
CNN: Ако искате да пътувате догодина, може да ви искат имунизационен паспорт
Снимка: Bloomberg

Сега, когато ваксините срещу Covid-19 започват да се разпространяват, много хора може би мечтаят за деня, в който могат да пътуват, да пазаруват и да отидат отново на кино. Но за да извършите тези дейности, в крайна сметка може да се нуждаете от нещо в допълнение към ваксината: мобилно приложение, което да изиграе ролята на „имунизационен паспорт“, пише CNN.

Няколко компании и технологични групи започнаха да разработват приложения или системи за смартфони, в които отделните хора да могат да качват информация за своите тестове и ваксинации относно Covid-19, създавайки цифрови идентификационни данни, които да бъдат показвани на входа на концертни зали, стадиони, кина, офиси или дори при посещение на друга държава.

Common Trust Network, инициатива на базираната в Женева организация с нестопанска цел The Commons Project и Световния икономически форум (WEF), си партнира с няколко авиокомпании, включително Cathay Pacific, JetBlue, Lufthansa, Swiss Airlines, United Airlines и Virgin Atlantic, както и с други организации. Създаденото от групата приложение CommonPass позволява на потребителите да качват в профила си медицински данни, като например резултат от тест за Covid-19; доказателство, че са ваксинирани; здравен сертификат или пропуск под формата на QR код, които могат да бъдат показани, без да се разкрива чувствителна информация

„Можете да бъдете тествани всеки път, когато преминавате дадена държавна граница. Не можете обаче да бъдете ваксинирани всеки път, когато пътувате“, каза Томас Крамптън, главен маркетинг и комуникационен директор на The Commons Project. Той подчерта необходимостта от прост и лесен начин за удостоверяване на информация.

Големите технологични фирми също се намесват. IBM разработи собствено приложение, наречено Digital Health Pass, което позволява на компаниите да персонализират данните, които ще са им необходими за влизане в дадена страна или при посещението на дадена локация, включително тестове за коронавирус, измерване на температурата и данни за имунизация. След това данни се съхраняват в "мобилен портфейл", съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

В усилията си да се справят с предизвикателството около връщането към нормалното състояние след широкото разпространение на ваксините, разработчиците на приложения може да се наложи да се изправят пред други предизвикателства, вариращи от проблеми, касаещи неприкосновеността на личния живот до представянето на ефективността на различните ваксини. Но най-належащото предизвикателство може просто да бъде технологията да се справи с кризата в общественото здраве, като разработи приложения за проследяване на контактните лица, както бе направен опит в началото на пандемията.

Тогава Apple и Google оставиха на страна съперничеството си по отношение на смартфоните, за да разработят съвместнa система, базирана на Bluetooth, за да уведомяват потребителите, ако са били изложени на заразено с Covid-19 лице. Много държави и държавни правителства по света също се опитаха да разработят свои собствени приложения.

За да се насърчи по-добрата координация, Linux Foundation си партнира с инициативата Covid-19 Credentials Initiativе –  колектив от над 300 души, представляващи десетки организации от пет континента, а също така работи и с IBM и CommonPass, за да помогне за разработването на набор от универсални стандарти при приложенията, които ще проследяват ваксинациите и ще съхраняват данните, свързани с тях.

„Ако успеем, трябва да можете да кажете: имам имунизационен паспорт на телефона си, който получих, когато бях ваксиниран в еди коя си държава. Това ще може да се използва и когато трябва да се возите със самолет или като „вход“ до концерт на закрито, където ще бъдат допускани само онези, които са имунизирани“, коментира Брайън Белендорф, изпълнителен директор на Linux.

След като създадат този паспорт, компаниите ще трябва да се уверят, че хората се чувстват комфортно да го използват и не се притесняват, че качват в платформата лична информация. CommonPass, IBM и Linux подчертаха неприкосновеността на личния живот като важно място в техните инициативи. IBM казва, че позволява на потребителите да контролират и дават съгласие за използването на техните здравни данни и им позволява да избират нивото на детайлност, което искат да предоставят на властите.

„Доверието и прозрачността остават от първостепенно значение при разработването на платформа, играеща ролята на цифров здравен паспорт или каквото и да е решение, което обработва чувствителна лична информация“, заяви компанията в публикация в блог.

Също така не е ясно доколко ефективни са ваксините за спиране на предаването на вируса, казва специалист по инфекциозни болести в Станфордския университет. Така че, докато приложението, което ще служи като имунизационен паспорт ще показва, че сте получили ваксината, това може да не е гаранция, че ще присъствате безопасно на събитие или ще се качите на полет.

„Все още не знаем дали ваксинираните хора могат да предадат инфекция, или не“, коментира д-р Джули Парсънет. Той обясни, че докато това не бъде изяснено, няма да знаем дали въпросните паспорти реално ще бъдат ефективни.

И все пак, изпълнителен директор на фондация Linux очаква въвеждането на имунизационните паспорти да се случи доста бързо, да има редица приложения, които да предлагат услугата и да бъдат „широко достъпни“ още през първата половина на 2021 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


543
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
409
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вируса сам ще изчезне, но през 2021 ще има други проблеми в Европа. Идва края на ЕС и на милостинята от там, ще дойдат хора от други континенти, които ще сложат края на ЕС, от ЕС парламента почти нищо няма да остане, а пътнически самолети ще бъдат обстрелвани от земята.
408
40
 
12
 
! Отговори
Чиновник преди 3 години
Ама вие сериозно ли си мислите, че която и да е държава, дори и България, ще продължава да приема хора, за които не се знае дали са болни? Този хаос с карантини и PCR тестове по границите ще е най-късно до март 2021 г. След това, който не е ваксиниран, "че си сЕди дома".
407
2
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До Тонкатаха!...Когат си права,си права!....
406
21
 
12
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Лятото Гърците ше ни научат да се ваксинираме:):):):)
405
2
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тия сатанисти трябва да бъдат спрени докато е време ...
404
5
 
28
 
! Отговори
Алигатор преди 3 години
Да! Нужно е такова приложение - да отчита кой е зомби и кой - нормален човек.
403
4
 
42
 
! Отговори
Ела Вълчо - изяж ме! преди 3 години
Още ли ще търпите, овчици глупави! Докоги тъй?
402
1
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
CNN ли така казва? Инвестиционният фонд, който управлява CNN, държи акции в най-големите фармацевтични фирми, вкл. Пфайзер и Модерна. Nice, a?
401
3
 
39
 
! Отговори
Маслинка преди 3 години
Неимунизираните ще си направят свои общности и територии, до които имунизираните няма да бъдат допускани и ще им гледаме сеира.
400
3
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До Стар наборМОЛЯ те да не ми се гневиш,но...НИКАКВО "Општо въстание на человечеството" НЕ може и няма как да помогне!Нещата са НА ДРУГО НИВО!!!!!!Ние-хората,сме заети с ежедневното си ОЦЕЛЯВАНЕ като ФИЗИЧЕСКИ ИНДИВИДИ."Другото Ниво" съществува ПО ДРУГ начин...."Смарт" елементи са,но както сто пъти повторих:-НЕДОСТОЙНИ!!..И ще си отидат!...Има "ДРУГО НИВО" над ТЯХНОТО....Просто има една НЕПРЕОДОЛИМА подробност:-Времето....То си требе да изтече.."Кое си требе,оно си сака"..викат шо
399
2
 
45
 
! Отговори
Стар набор преди 3 години
Да не виним Меркел, Бойко и който е да друг премиер или президент. Всички те са под контрола на Елита създаващ Нов Световен Ред. ИЗпълняват само заповеди отгоре. Който се противи, го очаква немилост. Само ако ЧОВЕЧЕСТВОТО ВЪСТАНЕ може да променим нещата. Естествено Елитът няма лесно да се предаде, но който не се бори е загубил предварително. Да се борим в името на нашите деца и внуци, за да не попитат един ден: "Дядо, бабо, защо нищо не направихте ?"
398
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 427Ама то и на кино на концерт няма да те пуснат. Просто си седиш в къщи.
397
1
 
41
 
! Отговори
Пян Гъ преди 3 години
И знаете ли кога ще стане смешно? Ако догодина за 1-2 месеца всички по света отжат да пътуват с авиолинии. Да става каквото ще. Тогава бързо-бързо ще отменят заповедта, но знаят, че повечето хора са интересчии и ще се ваксинират. Това им дава сила - нашето интересчийство.
396
0
 
28
 
! Отговори
И кво сега?! преди 3 години
Нищо не е ясно...нищо не се знае...ОБАЧЕ трябва да се ваксинираме:(((И като не се ваксинираме кво??? ще ни разпнат ли???
395
0
 
28
 
! Отговори
Пян Гъ преди 3 години
Алооу, фармацията, и в авиобизнеса ли проникнахте ве? И в политическите кръгове да ви гласуват лобистки закони? Да стрижете овцете по света във ваша полза? Конспирация ли? Световно п-во ли? Нее, няма такива работи, ти луд ли си? В никакъв случай - таа *** дума много я мразим...
394
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"CNN: Ако искате да пътувате догодина, може да ви искат имунизационен паспорт"Нямам намерение да пътувам догодина, така че ще пропусна имунизацията.
393
3
 
19
 
! Отговори
това е фак нюз преди 3 години
Стига фейкове, сиенен е равно на доичевеле- нулева сериозност и никаква истинност в материалите
392
0
 
25
 
! Отговори
Мара Тонка преди 3 години
Този път вярвам на CNN. Не ми се мисли какво още ще измислят за да вземем тази пуcта ваксина!
391
1
 
8
 
! Отговори
Стар набор преди 3 години
Common Trust Network, WEF, Common Project са оръдия на Новия Световен Ред ! Не говоря вече за Консервативна Теория, а за ПРАКТИКА в дейстие ! Играта на криеница свърши. The game is over ! Четете книгите на великия за мен Никола Николов за да се убедите. Това, което преди 65-70 години е предвидил, се случва сега.
390
2
 
24
 
! Отговори
Стар набор преди 3 години
Постепенно НСР си показва рогата. Как да не вярвам в "Конспиративната Теория", като предложенията на тайни, неизвестни за обиковения гражданин организации (няма публикувани открити протоколи дори и от срещите на WEF). Каква е целта на The Common Project да събира данни за всички жители на планетата, как ще бъдат използвани тези лични медицински данни ? Страхувам се, че един ден ще стане деление на хората на ВАСКИНИРАНИ и НЕВАКСИНИРАНИ подобно на АРИЙЦИ и ЕВРЕИ 1933/1945, БЕЛИ и ЧЕРНИ в САЩ1950