Българите - сред водещите по най-много разходи за храна в ЕС

На дъното на класацията са Люксембург и Ирландия с дял под 9%
29 дек 2020 21:21, Петя Славова
59

През 2019 година домакинствата в Европейския съюз са похарчили близо 960 млрд. евро за храна, показват данни на Евростат. Това е 13% от общото потребление на всички граждани в ЕС. 23.5 на 100 са домакинските разходи – вода, електричество, газ и жилищни харчове. Разходите за транспорт са малко над 13%.

Най-много пари за храна харчат румънците, които дават около една четвърт от бюджета си, следвани от гражданите на Литва с 20%. България е на четвърто място и отделя около 19% за хранителни стоки. На дъното на класацията са Люксембург и Ирландия с дял под 9%.

Десислава живее със съпруга си и малкото им дете. Предпочита да пазарува веднъж седмично и казва, че едната заплата в семейството се харчи изцяло за храна.  

"Минимумът на седмица без месото и хляб, защото те са основните неща, които пазарувам от по-малките магазини, или от месарници... оставям над 100, 120 лева задължително всяка седмица за обикновени неща, които всеки нормален трябва да си купи", обясни тя пред Bulgaria ON AIR.  

Семейството ѝ определя строго бюджета си и се стреми да купува качествени продукти, но така сметката скача още повече.

"Майка ми е в чужбина, при тях е доста по-евтино. В Германия определено е по-евтино. Аз съм живяла също в Италия, доста по-евтино е", допълни жената.

По-евтино и оскъдно пазаруват възрастните хора - като Цветанка Спасова.

"Пазарувам зеленчуци, плодове, за всеки ден. По празниците – мандарини, хляб, това е", сподели тя.

Заради цените и качеството на стоките Стефан заминава да живее в Германия.  

"Там дори и сина ми е с мен и той се очудва, че всичко в сравнение със заплатите, които получаваме, всичко е много евтино. За разлика от България", посочи мъжът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
2
 
! Отговори
до анонимен 21 преди 3 години
До АнонименЖивеем в Белгия,но често пазрим и от Германия,защото там е още по евтино.Накои други стоки от Люксембург.Дано да съм ти задоволила любопитеството
32
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може храната да им е евтина, но питайте какви данъци плащат! Вече не останаха роднини в България. Първите тръгнаха преди 23 тодини.Данъците във Франия са много големи. Но така е устроено, че една трета от заплатата ти са за храна, една трета за жилището и автомобила и една трета за културни развлечения и почивки. Така е и в други страни в Европа. Данъците са много високи. Храната е евтина,но преди 15 години в Испания беше още по-евтина.През 2006г.в Испания 1 пиле беше 3евро при надница 50евро.
31
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 29Някой да ти даде германска заплата? А защо не си я заработиш? Буров в началото на миналия век още го е казал. Не ББ. Не някой друг, а Буров! Май беше, ако българина работеше като германеца.......
30
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
абе ....анаса 1.50 а у нас е 3- от кога растат ананси в германия червена чушка 1 Е у нас 2 лвкола и фанта 65 цента у нас 1.30багета 45 цента у нас 90 стне се свършиха ...в тая българия
29
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тея разбиха заукопойните внушения на рАДЕВ всяка Нова година. Аййййй! Само виж какво се изхвърля в кофите за смет!!!!! В Германия едва ли ще видиш харана в кофите?
28
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 28Няма защо да "отварям брошурата на Кауфланд". Продукти, които са внесени от Германия е логично да струват колкото там. Никой нормален българин не би трябвало основните му харчове да са за внесени от Германия продукти, а ако го прави, това си е негов проблем, че не купува български такива или вносни на изгодни цени.
27
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
абе ти ми дай германска заплата, па нека са ми големи данъцитеважното е, че хората имат качествено здравеопазване, достатъчно работа, стига да им се работи, сигурност и живот без стрес и да , ако не ходиш по барове и ресторанти в супера е евтино.А за България, само се замислете: колко са хората, дето пълнят кръчмите и гръцките плажове ? - отговорът е 900 000 деветстотин хиляди българи са с нормални заплати, милиони са с минимална пенсия или с минимална заплата, с която хранят семейство
26
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
отвори брошурата на кауфланд за берлин например има я само да поискаш да я извикаш цените са на половина от българските ама в евро или цените са еднаквиама заплагите не са не защото българина работи по малко а защото живее в колония
25
7
 
8
 
! Отговори
гошко преди 3 години
В София всеко втори студент отива на лекции с такси всеки ден и приема това за нормално, дори критикува по форумите шофьора, че миришел. А всеки чиновник счита за нормално всеки божи ден да ходи по обяд на ресторант и да хапва т.нар. "обедно меню". Подобни глезотии един студент в Германия или по на северозапад от там даже не може да си представи в най мокрите си сънища, респективно всеки чиновник по обед нагъва сандвич, донесен от в къщи.
24
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди години,брат ми спортист и в западна Европа на състезание,сложили маси да се хранят спортистите!Нашите убавци като невидели месо и млеко,в Германия изяли хляба за една седмица хахахха!!Много здраво се храни българинът затова и бракятакъде от омраза,къде от впечатления викатядам како бу-гарин!!Ядем,не се шегуваме!
23
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
19%,е па браво на нас,по едно време давахме почти всичко за храна заради ниските доходи,а пък имаше години когато и 1% не давахме ЗАЩОТО БЯХМЕ МИНАЛИ НА РАЗМЕННИ НАЧАЛА т.н. НАТУРАЛНА ТЪРГОВИЯ!Помните ли другари празните магазини??Иначе българите много ядат,без шега,просто са лакоми и затова половината се търкаляме по улиците.Погледнете на какво заприличаха българите,мързи ги да готвят и люскай сандвичи,пици,бургери мургери,лазани,спагети,ужас!А че сме лакоми се вижда по шведските маси,термити!
22
4
 
6
 
! Отговори
гошко преди 3 години
Затова и в сравниние с останалите разходи, разхода за храна на българина е относително голям, щото останалите му разходи са ниски, а разхода на европееца за храна е процентно малък, щото парите му се взимат по други пера.
21
4
 
7
 
! Отговори
гошко преди 3 години
Тази статистика, както и много други, хем е вярна, хем е подвеждаща. Обяснявам. Българите в сравнение с европейците имат много ниски разходи по голям брой пера. Изброявам: ипотеки, наеми, застраховки, здвавни осигуровки, данъци за недвижими имоти, данъци за лични превозни средства и изобщо всякакви данъци, особено голяма разликата е в плащаните в България и Европа данък личено доход. Всички тези разходи за европееца отнемат голям процент от доходите, а за българина малък.
20
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 19"горките ирландци ядат и пият на корем и едва са го докарали до 9 %българите се стискат и пак 20%ааа ами то залатите там боли високи бре затуй тая работа"На север от Виена такива простотии като това да ходиш редовно по ресторанти и кръчми няма, но българина иска хем да обикаля кръчмите, хем да има разходи за храна като някой, който не го прави. Такива сме си, само знаем да искаме.
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До анонимен 16/20"Минимална заплата" като чисти пари получавани месечно?Ако това имаш предвид за коя точно страна говориш, защото повечето европейски страни такова нещо нямат.Иначе да ти кажа, че в пекарната в Германия няма хляб по 1.50 евро. По-скоро от 2.80 нагоре.
18
1
 
14
 
! Отговори
До анонимен 16 преди 3 години
Ти май нещо не можеш да смяташ? При минимална заплата 650 лв и цена на хляба 1.20 и при минимална заплата 1680 Евро и цена на хляба 1.50 Евро дали България не е най-скъпата държава а?
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
горките ирландци ядат и пият на корем и едва са го докарали до 9 %българите се стискат и пак 20%ааа ами то залатите там боли високи бре затуй тая работа
16
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 17"цените на продуктите са едни и същи"Не, не са. Генерално на запад са по-скъпи.
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
цените на продуктите са едни и същиако даваш два пъти повече в проценти от заплатата си значи доходите са два пъти по нискибедните харчат по-голям процент за храна защото са с ниски заплатиотнесено към тея дета са с кюлчета разликата може да е десетки пъти
14
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Галка"Никъде в Европа не е толкова скъпо"Пълни глупости. Купувала ли си каквото и да било в някоя страна със среден стандарт?Колко струва един хляб в пекарна в Германия, знаеш ли?